top of page

Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi LEED NC Healthcare Sertifikası Aldı


Çorum iline yapılan en önemli yatırımlardan olan T.C. Sağlık Bakanlığı, Hitit Üniversitesi, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi ülkemizde LEED Sertifikası almış ilk yeşil hastanelerden birisidir.

Hastane 131.280 m2 kapalı alana sahip 1 bloktan oluşmaktadır. Hastane 37.500 m2 yeşil alana sahiptir. Günlük ortalama kullanıcı sayısı 10.191 kişi olan hastanenin 1.341 personeli bulunmaktadır.

ECOBUILD, yeşil binalar tarafından hastane projesinin yeşil bir hastane olması için bir çok farklı disiplinde mühendislik hizmeti sunulmuştur. Bu mühendislik hizmetleri sayesinde hastane binasının oldukça düşük enerji ve su tüketimi olduğu belgelenmiştir.

Sunulan hizmetler özetle, LEED Sertifikasyonu Danışmanlığı Enerji ve Aydınlatma Modellemesi, Sistemlerin Enerji Kapasitesinin Hesaplanması, Günışığı Hesabı Modellemesi Kamaşma Kontrolü ve Görsel Konfor Hesapları, Termal Konfor Değerlendirmesi, Mekan Yüzeyleri Ses Yalıtım Performansları, Mekanik Enerji Sistemleri Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Yapı Kabuğu Performans Hesabı, Saydam Bileşenler Termal ve Optik Değerleri, Emisyon Hesabı, Akustik Performans Değerlendirmesi, Commissioning Bina Enerji Sistemleri Devreye Alma Hizmetleri Ölçüm ve Değerlendirme ve Bina Otomasyon Sistemleri Danışmanlığı, Peyzaj ve Su Tüketimi, İnşaat Kirliliğinin Önlenmesi ve Erozyon Kontrolü, Yapı Malzemeleri Seçimi, Bina Su Sistemleri, Hastane Tasarımı Kriterleri Mimari Danışmanlığıdır.

Yeşil hastanelerin enerji ve su tasarrufu getirileri oldukça fazladır. T.C. Sağlık Bakanlığı, Hitit Üniversitesi, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Türkiye’nin LEED Sertifikalı ilk yeşil hastanelerindendir. Bu dev hastane binasının yıllık enerji tüketimi diğer hastanelere oranla oldukça düşüktür. Bunun nedeni ise sağlanmış olan yeşil bina mühendislik hizmetleridir. T.C. Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerine göre Türkiye’deki diğer hastanelere oranla %55 daha enerji verimli, Ankara Hastanesine oranla %87 daha enerji verimli, ASHRAE 90.1 2007’ye göre %46 enerji verimlidir. Hastane binası 10.712 mWh/yıl elektrik, 14.000 mWh doğalgaz tüketimi bulunmaktadır. Bina 190.000 kWh yenilenebilir enerjiyi güneş panellerinden sağlamaktadır. Hastanenin yıllık enerji tasarrufu 2017 yılı rakamları ile 5.5 Milyon TL’dir. Yine ülkemizdeki tüm hastaneler T.C. Sağlık Bakanlığı, Hitit Üniversitesi, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi seviyesinde enerji tüketselerdi, ülkemiz yılda 6 Milyar TL tasarruf etmiş olacaktı.

Türkiye’deki hastanelerin tamamı T.C. Sağlık Bakanlığı, Hitit Üniversitesi, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi seviyesinde su tüketse idi ülkemiz bütçesi yılda 400 Milyon TL tasarruf ederdi.

Yeşil hastanelerin inşaat maliyetlerinde bir artış olmadan doğru mühendislik ile bu tasarruflar sağlanmaktadır. LEED Platin gibi yüksek hedeflerde ise %0-5 oranında bir yapı inşaat maliyeti artışı olmaktadır. Ancak yukarıdaki hesaplardan da görüldüğü gibi çok yüksek enerji ve su tasarrufu yapan hastane binaları bu maliyet artışını çok kısa sürede geri ödemektedir.

LEED Sertifikalı Yeşil Hastaneler kendi maliyetlerini çok kısa sürede geri öderler. T.C. Sağlık Bakanlığı, Hitit Üniversitesi, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi resmi verilere göre 55.000.000 $’a (187.000.000 TL’ye) inşa edilmiştir. Hastanenin LEED sertifikalı yeşil hastane olması için danışmanlık hizmetleri dışında ilave bir maliyet yüklenilmemiştir. Hastanenin yıllık enerji tasarrufu 5.5 Milyon TL, yıllık su tasarrufu ise 155.000 TL’dir. Hastanenin yıllık sadece enerji ve su olarak toplam tasarrufu 5,65 Milyon TL’dir. Hastane binası %5 ilave maliyet gelmesi varsayılsa 9.35 Milyon TL ilave maliyet gelmesi düşünülebilirdi. Bu durumda dahi 1,5 yılda hastanenin yeşil hastane olması halinde inşaat maliyetine yüklenebilecek olası ilave maliyetlerini geri ödediği görülmektedir.


264 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page