Dünyanın dört bir yanındaki birçok insan Amazon yağmur ormanlarında acımasızca yapılan ormansızlaşma konusunda endişeleniyor. Ancak Amazonlar ve Asya Yağmur Ormanlarında yaşanan ormansızlaştırma durumu çoğumuz için hala uzak bir konu.
Çoğu insan Amazon'u hiç ziyaret etmedi. Birçok insan ormansızlaşma konusunda ne yapabilceği hakkında hiçbir fikre sahip değil. Bu konuda farkındalığın artması gerekiyor.
Dünyada Her Saniye’de 3.500 m2’den Fazla Orman Kesiliyor
Ormansızlaştırma dünya için çok büyük bir tehdit oluşturuyor. Her saniye’de 3.500 m2’den fazla orman kesiliyor.
Ormansızlaştırma insan eli ile düzenli olarak ormanların kesilmesi ve oradaki tüm ekolojik çeşitliliğin yok edilmesi anlamına geliyor.
Amazon’da ormansızlaştırılan alanlarda genellikle hayvancılık yapılıyor. Asyada ise genellikle haycancılık ve palm yağı üretimi için palmiye dikimi yapılıyor.
Yeni İzleme Sistemi farkındalığı Arttıracak
Dünyada yapılan süratli ormansızlaştırma için farkındalık oluşturulması şart. Ancak bu bilinç ne yazık ki dünyada bulunmuyor. Güney Amerika Devletleri orman alanlarını özelleştiriyorlar, özelleştirilen orman alanları ise şirketler tarafından saniyede 3.500 m2’yi aşan rakamlarda düzenli olarak kesiliyor. Yeni online izleme sistemi farkındalık oluşturmak için yapıldı. Amazon'u ve dünyadaki diğer ormanları uydu aracılığıyla izlemeyi yardımcı olmak için yapılan sistem anlık olarak orman kesimini izlememize olanak tanıyor.
http://www.globalforestwatch.org
Sistem sayesinde ormansızlaştırma faaliyetleri için anlık izleme ile duyarlılık sağlanabileceği düşünülüyor.
Systems Analysis Company (SAS) izleme sistemini kuran şirkette araştırmacı olan Elliot Inman:
"İklim bilimcisi olmanıza gerek yok, veri bilimcisi olmanıza gerek yok, sadece ormansızlaşma konusuyla ilgilenen bir vatandaş olmanız yeterli…”
SAS, insanlara dayanan bir uygulama oluşturmak, görüntülerin yorumlanması ve ormansızlaşmayı tespit etmek için yapay zekayı kullanıyor. Bu konuda Avusturya merkezli Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizi Enstitüsü ile birlikte çalıştılar.
World Resources Institute WRI (Dünya Kaynakları Enstitüsü), ortaya çıkan Küresel Orman İzleme izleme sistemini denetleme görevini üstelendi. Sistemde ilk olarak, bir bilgisayar algoritması gelen görüntüler taranıyor. Sistem, yakın zamanda ağaçların kaybolduğu bir yeri tespit ettiğinde, bu görüntüyü işaretliyor. Ancak bu ağaç kaybına neyin sebep olduğunu anlamak için insan gözlerine ihtiyaç bulunuyor. Gönüllü çevreciler, şüpheli bir şekilde düz olan yollar, çiftlik arazileri veya ağaç çizgileri gibi insan etkisi belirtileri için görüntüleri tarıyorlar. Bu insan veri girdisi, dünyayı yorumlamaya çalışan yapay zekayı eğitmeye yardımcı oluyor, böylece sistem sonunda görüntüleri kendi başına daha hızlı olarak yorumlayabilecek.
Tüm Bu Çabalar İnsanlık İçin Hala Umut Olduğunu Gösteriyor.
Dünyada her saniye binlerce ağacı kesmeye çalışanlar ve bunlara göz yuman devletler olduğu gibi dünyamızı korumaya çalışanların da olması bizlere gelecek için güven veriyor.
Sistem tarafından toplanan veriler, koruma kuruluşlarının ve hükümetlerin ekosistemleri korumak için ne zaman müdahale etmeleri gerektiğini belirlemelerine yardımcı olacak şekilde tasarlandı. Gelecekte, Global Forest Watch, ormansızlaşmanın bundan sonra nerede olacağını tahmin etmeye bile yardımcı olabilecek.
Asya Yağmur Ormanlarında Durum Farksız
Bir çok defa Asya Yağmur Ormanlarına gittiğimden ormansızlaştırma faaliyetlerinin boyutunu gözlerimle üzülerek görmüştüm. Asya Yağmur Ormanları’da tıpkı Amazonlar gibi, dünyanın en önemli çeşitliliğine sahip bölgelerinden. Ancak burada ormansızlaştırma yapılarak ortaya koyulan çevre katliamı Amazonlar’dan biraz daha farklı.
Asya Yağmur Ormanları’nda kesimler yanında ağaç sökümü de yapılıyor. Bu bölgede yer alan yetişmiş özel ağaç türleri sökülerek dünyadaki otellerde peyzaj elemanı olarak yüksek bedellere satılıyor. Karınca gibi günlük 10 USD’ye çalışan işçiler her gün binlerce ağacı ormanlık alanlardan sökerek naklediyor.
Bir diğer ağaçsızlaştırma nedeni ile palm yağı üretimi. Palm yağı için orman kesiliyor yerine dikilen palmiyeler ise orman görevi görmüyor çünkü bölgenin canlıları bu ağaçların altında yaşayamıyor ve yaşatılmıyor. Çünkü ormansızlaştırılan alan kamudan özel sektöre geçiyor.
Grease Filmine İsmini Veren "Gres Yağı" Aslında Palm Yağı
Palm yağı birçok araştırmaya göre insan sağlığı için zararlı ve uygun bir gıda değil. Ancak gıda sektörü bu yağı kullanmaya devam ediyor. Gıda endüstrisindeki makinalar bu yağı kullanacak şekilde dizayn edilmiş durumda.
Dolayısıyla gıda endüstrisi eli ile palm yağı talebi artıyor. Buna ilave olarak palm yağı hepimizin aslında makine yağı olarak tanıdığı bir ürün. Günümüzde bir çok makine yağı plam yağından yapılıyor.
En fazla bilineni ise Grease yağı. İnsanoğlu günümüzde makine yağını tüketmeye devam ediyor.
Ülkemizde Her Yıl 6.500 ha Orman %87 İnsan Eli İle Yakılıyor
Ülkemizde de durum hiç iç açıcı değil. Bakanlığın resmî açıklamalarına göre her yıl ortalama 6.500 ha ormanımızı %87’si insan eliyle olacak şekilde kesiyoruz. Bu alanlarda zaman zaman patates baskısı şeklinde lüks villalar yükseliyor. Bu durum yüksek bedelle satılan kutlar için orman yakmanın önüne geçilemediğini gösteriyor. Ülkemiz ormanlarına ne yazık ki sahip çıkamıyor.
Kesilen orman alanının yerine misli ile ağaç dikmek mantığı ne yazık ki aslında devletlerin halkı kandırmasından başka bir şey değil. Çünkü insan eli ile dikilen ağaçlandırma alanları tüm canlıları ile bir sistem olan doğal ekolojiyi yerine getiremiyor.
Kaz Dağları’nda verilen maden ruhsatları dünyanın en hassas ekolojilerinden birisi olan ve mitolojiye geçmiş bu bölgenin yok edilmesi anlamına geliyor. Fotoğrafta yabancı şirketler eli ile Kaz Dağlarında kesilen orman alanının görüntüleri gözlerimizi yaşartacak kadar üzücüzü.
Sizde Gönüllü Olabilirsiniz
Sisteme destek olmak ve gönüllü olmak için tek ihtiyacınız olan bir internet bağlantısı ve biraz boş zaman.
http://www.globalforestwatch.org
Comments