top of page

Binalarda Enerji Verimliliğinde Yeni Dönem 1 Ocak 2023’te Başlıyor


Binalarda Enerji Verimliliğinde Yeni Dönem 1 Ocak 2023’te Başlıyor. Sizce de çok geç kalınmadı mı?



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, enerji verimliliği anlamında AB’nin yıllardır çok gerisinde kalan Türkiye için bir nebze de olsa fayda sağlayacağa benziyor. Türkiye’de devlet inşaat sektörünü teşvik, yalıtım ve cihaz maliyetlerini düşürmek ve en genel anlamıyla inşaat sektörünün tüm maliyetlerini düşürerek canlandırmak anlayışıyla bina yönetmeliklerini enerji verimliliği yönünede oluşturmadı. Çok rahat yönetmeliklerle çok ucuza konutlar, ofisler yapıldı. Almanya’da m2 bina maliyetleri 2.500-3.500€/m2 seviyesindeyken Türkiye 400-600€/m2 bandında binalar yaptı. Bu binalar devlete ilave enerji maliyeti getirdi. Enerji verimsiz binaların büyük bir kısmı TOKİ eliyle ucuz konut adı altında enerji verimsiz olarak üretildi. Oysa enerji verimsiz konutlar onlarda oturan kişilere çok yüksek enerji maliyeti getirdiler. Konut ucuza alındı, ancak ucuza oturmak mümkün olmadı. Ülkenin elektriğinin %72’sini, toplam enerjisinin %40’ını tüketen binalar çağın gerisinde yönetmeliklerle yapıldı. Türkiye’nin neredeyse tüm binaları enerji verimsiz olunca, enerji bağımlısı ülkenin faturaları devleti iflas ettirecek hale geldi. Cari açık zirveye çıktı ve hatta merkez bankasında para kalmadı.


2011 yılından bu yana enerji verimliliği ile ilgili yönetmelikleri yayınlayan, bir hafta sonra geri çeken ÇŞB şimdilerde yeniden yönetmeliği yayınlıyor. Şimdi 2022 yılına gelindiğinde enerji verimliliği adına devlet yönetmelikleri sıkılaştırıyor. Çok geç olsa da, nispeten olumlu olan yönetmelik ile ilgili bilgi vermek istiyoruz. Ülke ne yazık ki, 20 yıldır enerjisizini verimli kullanmadı. Milyarlarca dolar Türkiye’ye enerji sağlayan ülkelere gitti.


Almanya'daki ortalama bir bina, Türkiye'deki ortalama bir binanın sadece 1/6'sı kadar enerji tüketiyor. Almanya güney eyaletlerindeki binalar ise neredeyse hiç enerji tüketmiyor. Almanya/Türkiye bina enerji tüketim oranı güney eyaletlerde 1/30 seviyesinde.

Yönetmelik değişikliğiyle normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konseptine geçiş, aşamalı olarak zorunlu hale getirilecek.


Buna göre 1 Ocak 2023’ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az ‘B’ olacak şekilde inşa edilecek.


Ayrıca bu binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5’inin güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu olacak.


Isı yalıtım malzemesi kalınlıklarında artış yapılacak

Bu yapıların halen “C” olan asgari enerji performansının “B”ye çıkarılması ile ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da en az 2 santimetre artış yapılacak.


Bu kapsamda asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul’da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara’da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkacak. Ayrıca pencerelerin ısı yalıtım değerleri de iyileştirilecek.


1 Ocak 2023’ten itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek. Bu sayede yönetmelik zorlayıcı olacak.

Türkiye kaynaklarını savurgan bir şekilde kullanıyor. Enerjisine sahip çıkmak devletin 2022 yılında akıllara geliyor. Elektrik faturaları can yakarken, elektrikli araba konusunda da neredeyse aynısı yaşanıyor. Kim bilir, belki de enerji üzerindeki vergilerin büyüklüğü, devletin bütçesini enerji vergilerinden sağlaması ayrıca, enerjiyi Türkiye'ye getiren çok ortaklı şirketlerin karlılığın devam etmesinin istenmesi, devlet bürokrasisinde binaları enerji verimliliği için zorlamanın anlamsızlığı konusunda düşüncelere sevk ediyor.


Kaynaklar:

334 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page