top of page

Dronlar ile Yanan Orman Alanları Yeniden Tohumlanabilir

Yanan orman alanları Türkiye'de 65.000 hektarı geçti. Bu kadar büyük bir alanın yeniden yeşermesini beklemek bir hayal. İleri teknolojiler kullanılmaz ise ormanlarımızı geri kazanamayız.

Havadan tohumlamanın tarihi eskilere dayanıyor. Ulusal Tarımsal Havacılık Derneği'ne göre, Amerika'da havadan tohumlamanın doğum yeri 1921'de Ohio'da oldu. ABD Ordusu pilotu John A. Macready, sfenks güvesi (Sphingidae) larvalarını öldürmek için katalpa ağaçlarının bir alanını arsenatla tozlamak için değiştirilmiş bir Curtis JN-6 kullanmıştı. Bu erken mahsul tozu, havadan tohumlamaya ilk örnekti.

Bir tür hava ekimi olan "Havadan Ağaçlandırma", özellikle 1930'ların başlarında felaketten sonra orman arazisini yeniden yeşertmek için kullanılıyordu. Orman yangınlarından sonra Honolulu'da da geleneksel yöntemlerle ulaşılamayan dağlık alanların tohumlanması için uçaklar kullanılmıştı. Orman yangını sonrasında dik alanlara ulaşmak yayalar için bile zor olabiliyor.


1946'da Oregon'da 100 dönümlük otlak ve yangında yanan diğer ağaçları tohumlamak için havadan tohumlama kullanılmıştı. Yine Oregon'da 500 dönümlük Douglas köknarı ve Port Orford sediri havadan dikilmişti. Crown Zellerbach Corporation adlı firma 1947'de, Oregon'da 1000 dönümden fazla tohum ekmişti.

Uçaklar da Orman Tohumlamada Kullanıldı

Çift kanatlı, açık kokpitli Stearman sık kullanılan ile, İkinci Dünya Savaşı'ndan artan uçaklar başlangıçta havadan tohumlama için kullanılmıştır. Birçok gazi bu uçakları uçurmak için eğitildiğinden, bu, birçok insanın hava uygulamaları konusunda bir iş geliştirmesine yol açmıştır. Bugün profesyoneller, turboprop motorlarla çalışan uçakları kullanmaktadır. Ve daha iyi doğruluk için GPS tarafından yönlendirilmektedir.

DroneSeed, Büyük Bir Orman Yangınından Sonra Ağaçlandırmayı Kolaylaştırıyor

Ulusal KurumlarArası İtfaiye Merkezi'ne göre, sadece bu yıl ABD genelinde 47.201 orman yangını sonucu 6.480.861 dönüm alan yandı. Buna yanıt olarak, Seattle merkezli bir şirket ormancılık sağlığının oldukça bilim kurgu bir şekilde yeniden ekilmesi ve geri getirilmesi sorunuyla mücadele ediyor.

DroneSeed bir drone şirketidir. DroneSeed, son birkaç yılını özellikle bir yanığın ardından ormanları yeniden dikmenin en verimli yolunu hedefleyen bir drone sistemi geliştirmekle geçirdi. Fidanlıkların bir ila iki yıl boyunca ormana götürülen ve elle dikilen küçük ağaçlar yetiştirmek için harcadığını gerektiren mevcut ağaçlandırma yöntemini değerlendirerek başladı. İşçiler günde yaklaşık iki dönümlük bir ala ne kadarını karşılayabilirler. DroneSeed bu işçilerin hiçbirinin yerini almak istemediklerini söyledi. Bunun yerine, süreci tamamlamak istiyorlar.

DroneSeed bir drone şirketidir. Çok havalı teknolojiyi izlemek sadece eğlenceli değil, aynı zamanda ağaç baklalarını en iyi büyüme başarısını vurgulayan hedefli bir şekilde düşürmenin önemli görevini yerine getirir. Tohumları ormana dağıtmak yerine, ki bu kesin değildir ve yüksek bir başarısızlık oranına neden olur, dronlar, tohumlar, besin maddeleri ve doğal haşere caydırıcıları da dahil olmak üzere ağacın büyümesi için ihtiyaç duyduğu her şeyle kasıtlı olarak paketlenmiş baklalar taşır. Bu tohum kapları, ekilecek en sağlıklı toprak alanlarını tanımlayan gelişmiş lazer haritalama kullanılarak yerleştirilir.


Dört çalışan tarafından kontrol edilen beş ila altı drone'dan oluşan gruplar halinde çalışarak günde 50 dönümlük bir alanı ekebilirler. Bu, her yıl yakılan milyonlarca dönümde zar zor bir göçük yaratırken, yılda binlerce dönüme eşittir, aksi takdirde yeniden ekim başlamadan önce birkaç yıl boyunca çıplak kalacaktır. DroneSeed yangından 30 gün sonra işe başlayabilir. Kaliforniya ve Oregon'da yaz yanıklarının ardından yeniden ekiyor.

Hız ve verimliliğin yanı sıra, drone'lar toprak sahibi paradan tasarruf ederken görevi tamamlayabilir. DroneSeed, giderlerin yeniden dikilmesinde %30 ila %50 tasarruf olduğunu tahmin ediyor.


Hava tohumlama yeni olmasa da ve işi yapabilecek başka drone şirketleri olmasına rağmen, DroneSeed, federal havacılık idaresi tarafından orman yangınlarından sonra orman yangınları sonrası orman yangını çıkarmak için ağır yük insansız hava araçları filosu konuşlandırmak için onaylanan tek şirkettir. Şirket kısa süre önce yatırımcılardan DroneSeed için fide üretimini artıracak uzun süredir devam eden bir ormancılık şirketi olan Silvaseed'i satın almak için yeterli sermaye topladı.

“Küresel ağaçlandırma, iklim değişikliğiyle mücadelemizin anahtarıdır," diyor Social Capital ortaklarımızdan Jay Zaveri. "DroneSeed'i en başından beri gezegenimizi temelli terraform etme sözü vererek destekledik. O zamandan beri DroneSeed, araziyi ormanlamak için çabalarını ölçeklendirdi, karbon pazarları aracılığıyla karlı bir model buldu ve toprak sahipleri için orman geliştirme deneyimini dönüştürdü."

Kaynak:

  • Inhabitat

  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Havadan_tohumlama




216 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page