top of page

LEED Platin Sertifikalı Roux Çevre Merkezi Çevre Araştırmaları İçin Öğrencilere Hizmet Sunuyor

Güncelleme tarihi: 23 Tem 2020

Dünya öğrencilerin çevre sorunlarına çare üretmesi için onlara araştırma merkezleri açıyor. Bunun bir örneği ABD'de ortaya koyuldu. ABD, Maine Eyaleti Brunswick'deki Bowdoin Koleji çevre eğitimi için LEED Platinum sertifikalı Roux Çevre Merkezi'ni açtı. CambridgeSeven Mimarlık tarafından tasarlanan 29.000 m2 yeşil bina, öğrencilerin dünyanın çevresel sorunlarına çözüm bulması için faaliyet gösteriyor. Bu binada öğrenciler çevre araştırmaları yapıyor ve çevresel sorunlar üzerine deneyler gerçekleştiriyorlar.

Öğrencilere çevre bilincini aşılamak çok önemli faydalar sağlıyor. Bu faydalar sayılmakla bitmiyor çünkü verilen bilgiler çarpan etkisi yapıyorlar. Öğrenciler yeşil bir okulda veya öğrenme merkezinde yeşil bina teknolojilerini görüyorlar, çevresel etkiyi hayatlarında nasıl azaltabileceklerini öğreniyorlar. Okul ortamı aynı zamanda bir çevre sorunlarını öğrenme merkezine dönüşüyor.

Bina öğrencilerine gün ışığını her ortamda kullandırıyor.

ABD, Maine Eyaleti Brunswick'deki Bowdoin Koleji çevre eğitimi için LEED Platinum sertifikalı Roux Çevre Merkezi isminde yapılmış bir araştırma binası. Bina içinde çevre konusunda öğrenciler eğitim ve araştırma yapıyorlar. Bu araştırmaların çevre konusunda bir çok gelişmeye neden olacağını tahmin etmek zor değil.

Binada öğrenciler çevre ile ilgili araştırmalar yapıyorlar. Deney laboratuarlarında dünyanın çevre problemlerine çare arıyorlar. Bu şekilde yetişen gençler ilerideki hayatlarında çevre konusunda duyarlı oluyor ve çocuklarını da bu bilinç ile yetiştiriyorlar.
Binada öğrenciler çevre ile ilgili araştırmalar yapıyorlar.

CambridgeSeven Mimarlık'ın proje açıklaması “Fiziksel ve pedagojik olan şeffaflık, öğretme, öğrenme ve eğitimin daha başarılı ve katılımcı olmasını sağlıyor” şeklinde. “Binanın formu, doğuya yatılı fakülte ofisleri ve araştırma laboratuarları, sınıflar ve öğretim laboratuarları içeren birimi ile birlikte yamuk bölgesinde birbirine doğru açılı ve açılı iki çubukla ifade ediliyor. Camlı dolaşım alanı, fakülte ve öğrenciler arasındaki iki bağlantıyı birbirine bağlıyor.” Bina gün ışığının önemine atfen doğru oryantasyona sahip. Gün ışığını eğitimde kullanan bina eğitim başarısını arttırıyor.

Binada öğrenciler çevre ile ilgili araştırmalar yapıyorlar. Deney laboratuarlarında dünyanın çevre problemlerine çare arıyorlar. Bu şekilde yetişen gençler ilerideki hayatlarında çevre konusunda duyarlı oluyor ve çocuklarını da bu bilinç ile yetiştiriyorlar. Çevreye duyarlı bir nesil için bu merkezlerin Türkiye'de de açılması gerekiyor.

Sürdürülebilir teknolojiler için bir öğretim ve öğrenme laboratuvarı olarak, Roux Çevre Merkezi binası LEED Platin sertifikasını kazanmak için çeşitli yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu sistemleri içermekte. Bu tür sistemlere örnek olarak yıllık elektrik maliyetlerinin %13'ünü dengeleyen çatı güneş enerjisi sistemi; gri su geri kazanım sistemi; düşük enerji kullanımı için yüksek verimli mekanik sistemler; deneysel, araştırmaya dayalı yeşil bir çatı; ve yağmur suyu hasadı bunlardan bazıları. LEED Platin bina kendi enerjisinin %20'ini kendisi üretiyor.

Yeşil Araştırma Merkezi öğrencilere doğa ile barışık bir ortam sunuyor.
Yeşil Araştırma Merkezi öğrencilere doğa ile barışık bir ortam sunuyor.

Binanın yeşil çatısı enerji verimliliğine çok olumlu etki yapıyor. Aynı zamanda yeşil çatı öğrenciler için yeşil çatı teknolojilerinin ve ekolojinin araştırılması için canlı bir laboratuvar ortamı oluşturuyor. Aynı zamanda bina bahçesi de su gerektirmeyen bitkiler barındırıyor. Çim yüzeylerin sınırlandırılması su tasarrufunu arttırıyor.

Bina çevresinde su tüketmeyen yöreye adapte bitkiler ile peyzaj uygulaması yapılmış durumda.
Bina çevresinde su tüketmeyen yöreye adapte bitkiler ile peyzaj uygulaması yapılmış durumda.

Bina Sürdürülebilir yapı malzemelerinden üretilmiş durumda.Binayı oluşturan tüm ahşaplar FSC sertifikalı sürdürülebilir ahşaplardan yapılmış. Çelik imalatlar, camlar ve kullanılan beton geri dönüşümlü içeriğe sahip. Bina tamamen yerel yapı malzemeleri ile yapılmış. Bu sayede yaşam döngüsü maliyeti düşürülmüş.


ECOBUILD USGBC üyesidir. 2009 Yılında kurulmuştur. Sektöründeki en büyük referanslara sahip olan firmadır. Türkiye ve yurt dışında LEED AP BD+C, LEED® AP ND, Envision SP Akredite Profesyonel kimliklerine sahip olarak, ulusal-uluslararası proje tecrübesiyle, LEED Sertifikası, LEED Eğitimi, yeşil bina tasarım, inşaat, sertifikalandırma ve yeşil malzeme üretim süreçlerinde danışmanlık hizmeti sunmaktadır. ECOBUILD, ISI üyesi ve Envision Yeşil Altyapı Projeleri Denetleyicisi yetkisine sahiptir. Köprü, otoyol, baraj ve benzeri altyapı projelerinin yeşil altyapı sertifikası alması konusunda denetim ve danışmanlık yetkisine sahip tek Türkiye firmasıdır. ECOBUILD, ABD Dışişleri Bakanlığı’na yeşil bina danışmanlığı yapan dünyadaki 4 firmadan birisidir.


ECOBUILD, WELL AP Akredite Uzman kimlikli olarak sağlıklı binalar konusunda Türkiye'de ve yurt dışında hizmet vermektedir. ECOBUILD, Doğayı ve insan sağlığını koruyan, imalatı ekonomik ve çevreci olan malzeme, bina ve kentsel gelişme alanları projeleri için müşteri memnuniyeti odaklı hizmet sunmaktadır.

ECOBUILD, İklim Değişikliği Eylem Planı, Şehir Sera Gazı Emisyonu Envanteri Raporlaması, LEED for Cities Yeşil şehir Sertifikası, LEED ND Yeşil Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Sertifikası başlıklarında yeşil şehircilik hizmeti sunmaktadır. LEED Sertifikası hedefli projelerinizde ECOBUILD ile çalışınız.

259 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page