top of page

İstanbul Büyükşehir Belediyesi “Beyoğlu İklim Oyunu”na Sizler İçin Katıldık

Güzel Şeyler de Oluyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi “Beyoğlu İklim Oyunu”na Sizler İçin Katıldık. Kısa sözün özü, açıkçası, ülkemiz adına gurur duyduk. Güzel şeyler de oluyor ve birileri halen güzellikler için çalışmaya devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Şehir Planlama Müdürlüğü’nün bütünleşik ve katılımcı bir yaklaşımla hazırladığı Beyoğlu Strateji Planı kapsamında ele alınan temalardan biri “Dayanıklı Beyoğlu” yaratmak. En önemli konu ise iklim değişikliğine duyarlı bir planlama yapmak.


İBB, katılımcı planlama yaklaşımı ile sivil oluşumlardan yerel halka, ilgili kamu kurumlarından Beyoğlu kullanıcılarına kadar Beyoğlu’nun tüm bileşenleri ile birlikte “ortak akıl” ile hazırlayacağı Beyoğlu Strateji Planının bütüncül bir yaklaşımla Beyoğlu’nun sorunlarına çözüm üretmesini hedefliyor.


Beyoğlu İlçesi İklime Uyumlu Olarak Planlanıyor

Amsterdam ve İstanbul menşeli “Play the City” ekibi, Beyoğlu stratejik planını destekleme amaçlı, “Beyoğlu İklim Uyum Oyunu” adında bir kent simülasyon oyunu tasarlamışlar. Çok başarılı bir çalışma. ABD ve AB’de buna benzer planlama çalışmalarına katıldık. Yeşil şehircilikte dünya birinciliği olan bir firma olarak, çok az eksiği olan, profesyonelce hazırlanmış, işini, bilenlerce tasarlanmış bir çalışma olduğunu gördük. Bu nedenle ekibi gönülden tebrik ederiz. Sürdürülebilirlik önlemlerinin birkaç profesyonel bilgisi dışında (onlar da bizlere kalsın) tüm boyutlarının ele alındığını gördük. Eksikler noktasında çekinmeden katkılarımızı verdik.


İstanbul’da Her Şey Güzel Oluyor…

Bu etkileşimli oyun, Beyoğlu kıyı bölgesi, Beyoğlu kentsel sit alanı, Beyoğlu kentsel sit alanı dışındaki yerleşim bölgesi ve Beyoğlu’nun tamamı olmak üzere dört seanstan oluşmakta. Temalar aşağıda sekiz başlıkta sunulmuş durumda. Bu temalarda Türkiye büyük sorunlar yaşıyor. Bu nedenle temaların yanına Türkiye’de yaşadığımız sorunları sizlere hatırlatmak için yazdık.

1. Su: Türkiye’nin şu an %70’i susuzluk çekiyor.

2. Kamusal Mekân: Türkiye kamusal mekanlarına sahip çıkamıyor, onları pazarlıyor.

3. Enerji: Türkiye binalarında, şehirlerinde ve sanayisinde AB ülkelerinin 6 katı daha fazla enerji tüketiyor ve enerjisini adeta gökyüzüne saçıyor.

4. Atık: Türkiye AB’nin çöplüğü olmayı kabullendi.

5. Hareketlilik: Kentlerimiz, neo-liberaller eliyle yaya ve dostu olmayan şehirler olarak tasarlandı. Kentlerimizin caddeleri öldü.

6. Gıda: Kent tarımı yapılmaz ise 30 yıl içinde sadece Türkiye değil dünya da aç kalacak.

7. Miras ve: Kültürel ve tarihi mirasını onlara sahip çıkma önerisi ile gelen neo-liberaller eliyle yok eden Türkiye, bunları süratle geri kazanmak zorunda.

8. Konut: Türkiye şehirleri neo-liberaller eliyle toplumu sınıflara ayran ve yaşamayan konut alanlarına sahip oldu. Lüks ve ayrıcalıklı yaşam vadeden siteler, kentleri ayrıştırdı, toplumu böldü ve komşuluğu öldürdü.


Beyoğlu'nu planlayan ekip geçmişten gelen tüm bu yanlışları düzeltmeye çalışıyor. Yeni planlar hassasiyetle ve vizyonla yapılıyor. Çalışma, yukarıdaki gibi konuları uzmanlarla bir arada düşünmeyi ve iklime dayanıklı Beyoğlu için eylemleri tartışmayı sağladı. Bu tartışmalar planlara yansıyacak. Şehir planları (tam da işte) bu şekilde yapılmalı.


Oyun teknik ve yerel uzmanların İklim Değişikliği ile ilgili konuları ele almalarını kolaylaştırmak için tasarlanmış, Beyoğlu ilçe ölçeğini kapsamakta.


30 Mayıs 2022 tarihinde, 10.00-12.30 saatleri arasında İstanbul Planlama Ajansı Florya Kampüsü’nde Beyoğlu Yerleşim Bölgesi’ni kapsayan I. Oturumuna katıldık ve oyunu gerçekleştirdik. Dünya çapında birincilikleri olan deneyimimizden kaynaklanan katkıyı sizler için verdik.


Büyük oranda eksiksiz bir çalışma yapılmıştı. İBB yetkilileri profesyonel destek almaktan çekinmemişler, dünyanın her yerinden uzmanlardan faydalanmışlar. İstanbul’a bu yakışır diye düşündük. İBB uzmanlarının, plancılarının büyük bir motivasyon ve enerji ile çalıştıklarını, genç ve hırslı bir ekip olduklarını gözlemledik.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ve çalışkan kadrosunu tebrik ediyoruz. Söylemeden yapamıyoruz; Her şey güzel oluyor…

İstanbul’u 20 yıl yöneten Kadir Topbaş, Florya’daki Yazlık Sarayının yanında kamu parası ile ayrı bir bina olarak yaptırdığı bu kapalı yüzme havuzunu sanırız yüzmek için kullanıyordu. Yeni Başkan Ekrem İmamoğlu, bu yüzme havuzunu İstanbul’u kolektif akıl ile, iklime uyumlu olması için planlamak maksadıyla çalışma salonlarına dönüştürmüş.

Gençler burada eğitim alabiliyor, eğitim verebiliyor ve İstanbul şehri için çalışabiliyor. İklim Oyunu için gittiğimizde eski başkanın havuzunun, yeni başkan eliyle halka geri döndüğünü gördük. İmamoğlu, bu yüzme havuzunu çok yakışıklı bir başkan olarak kullanabilecekken gençliğe, aslında tüm İstanbul’a geri kazandırmış.


Her şey güzel oluyor…

Görüyoruz ki, bir rüzgar var ve esmeye devam edecek…


51 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page