Stockholm şehri dünyanın ilk karbon negatif merkezi ısıtma sistemine sahip olacak. Stockholm Enerji, İsveç başkentinin bölgesel ısınmasını dünyanın ilk karbon negatif haline getirme olasılığını planlıyor. Biyoyakıtla çalışan bölgesel ısıtmayla ilgili CCS planları, Stockholm’ün 2040 yılına kadar pozitif karbon ayak iziyle dünyadaki ilk şehir olma hedefinin bir parçası. Bütün dünya sıfır karbon ülke hedefine doğru hızla yol alıyor. Stockholm’ün iklim planları, şirketlerin iklim dostu olması arzusu için kamu politikasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Bu kapsamda ilk adım olarak, Finlandiya KİT’i olan Fortum firması bu bahar Stockholm'deki Värtaverket kombine çevrim tesisinde enerji ve ısı üretimi için kullandığı son kömür yakıtlı kazanını da kapatacak.
Şirket şu anda Värtaverket'te bir karbon yakalama sisteminin (CCS) kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyor. Fortum, sürmekte olan pilot projenin verilerine dayanarak, CCS’nin karbondioksit emisyonlarını azaltmak için uygun maliyetli bir alternatif olduğunu iddia ediyor.
Finlandiya KİT’i olan Fortum firması çok kısa sürede bir karbon yakalama sistemini (CCS) biyo-yakıtla çalışan bir kombine çevrim tesisine bağlamayı test etmek istiyor.
Finlandiya KİT’i olan Fortum firması ile Stockholm şehri arasında ortak bir girişim olan Stockholm Enerji, İsveç başkentinin ısınma sistemini karbonu havadan yakalayarak ilk haline geri getiren bir sistemle sağlanması olasılığını planlıyor.
İlk adım olarak, şirket bu bahar Stockholm'deki Värtaverket kombine çevrim tesisinde enerji ve ısı üretimi için son kömür yakıtlı kazanını kapatacak. Aynı firma zaten 2016 yılında Stockholm Exergi, Värtaverket’in kömür bazlı üretiminin çoğunu biyoyakıtlarla değiştirmişti.
Şirket şu anda Värtaverket'te bir karbon yakalama sisteminin (CCS) kullanılıp kullanılamayacağını test ediyor. Şirket, CCS’nin sürmekte olan pilot proje verilerine dayanarak, karbondioksit emisyonlarını azaltmak için uygun maliyetli bir alternatif olduğunu iddia ediyor.
Havadan yakalanan karbondioksit kalıcı olarak depolanacak. Örneğin deniz yatağı kaya oluşumlarında, endüstriyel işlemlerde veya hatta seralarda depolanabileceği ifade ediliyor.
Stockholm Enerji'nin 800.000'den fazla ısıtma müşterisi bulunuyor. Ayrıca, bölge soğutma abonesi olarak 400'den fazla hastane, veri merkezi ve şirkete hizmet sunuyor. Ortak girişimin 2022 yılına kadar %100 yenilenebilir yakıt kullanma hedefleri bulunuyor.
Biyoyakıtla çalışan bölgesel ısıtmayla ilgili CCS planları, Stockholm’ün 2040 yılına kadar pozitif karbon ayak iziyle dünyadaki ilk şehir olma hedefinin bir parçası olarak karşımıza çıkacak.
Ayrıca Fortum ortak girişimi Fortum Oslo Varme'de Oslo'daki CCS teknolojisini de test ediyor. Hem Stockholm hem de Oslo projeleri, Kuzey Denizi'nin ana kayasındaki karbon deposunu inceleyen Northern Lights girişimiyle ortaklık kuruyor.
Yakalanan CO2'yi Stockholm'den Kuzey Denizi'ne iletmek için sıvılaştırılacağı belirtiliyor. Fortum’un basın yetkilisi, sıvı CO2'nin Norveç'in Bergen kentine gönderileceğini belirtiyor. Bu işlem sırasında üretilen ısının ise bölgesel ısıtmada kullanılması planlanmakta.
Stockholm’ün iklim planları, şirketlerin, yerel yönetimlerin iklim dostu olmasını arzulamaları için kamu politikasının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Fortum firması bu atılımı ile sadece iklim dostu bir “poster kahramanı” olmadığını, gerçek politikaları uyguladığını göstermek istiyor. 2018'de 5.2 milyar € satış yapan Helsinki merkezli firma, 2018 enerji üretiminin % 57'sinin CO2 içermediğini söylüyor.
Tüm bu politikalar ülkelerin çok kısa sürede kendilerini iklim değişikliğine uyumlu hale getirebileceklerini gösteren örnekler olarak önümüzde duruyor. Tüm gereksinim ise kamunun bu konuyu politikalarının temeline oturtması.
Yeşil şehircilik ve iklim değişikliğine uyum Türkiye’nin de geleceğidir. İDEP İklim Değişikliği Eylem Planı, şehir sera gazı emisyonu hesaplaması, şehir sera gazı emisyonu azaltım politikaları, yeşil şehircilik, LEED for Cities yeşil sehir sertifikası ve düşük emisyonlu ulaşım projeleri gibi konular için türkiyenin tek çözüm merkezi olan ECOBUILD ile çalışabilirsiniz.
Comments