top of page

USGBC ABD Yeşil Binalar Konseyi Ödülleri

United States Green Building Council kelimelerinin baş harflerinden oluşan USGBC, Amerika Birleşik Devletleri Yeşil Binalar Konseyi’dir. USGBC, dünyanın en büyük çevre ve bina teknolojisi geliştiricisi kuruluşudur.


USGBC, ABD Yeşil Bina Konseyi, dünya çapında yeşil binalar ve şehirler için en fazla tercih edilen sertifikalandırma veya derecelendirme programı olan LEED sistemi ile, sürdürülebilir ve müreffeh bir geleceğe adanmış bir sivil toplum kuruluşudur. USGBC, dünyada bina teknik yönetmelikleri yayınlayan kuruluşların başında gelmektedir. USGBC, yeşil ve sağlıklı binaları tanımlayan rehberleri ile yeşil bina sektöründe dünyada en fazla tercih edilen ve en kapsayıcı sistem olan LEED Yeşil Bina Derecelendirme Sisteminin tüm binalar ve şehirler için kriterleri tanımlayan teknik ar-ge çalışmalarını yapmaktadır. Aynı zamanda LEED eğitim sistemleri, LEED Akredite Uzmanlıkları için gerekli şartlar, konferans ve fuarlar konusunda çalışmaktadır. USGBC tüzüğüne buradan ulaşabilirsiniz.

USGBC’nin vizyonu, binaların ve toplulukların bir nesil içindeki tüm yaşamın sağlığını ve canlılığını yeniden canlandıracak ve sürdürecek olmasıdır.

USGBC’nin misyonu ise, binaların, mahalle ve şehirlerin tasarım, inşa ve işletilme şekillerini dönüştürerek, yaşam kalitesini artıran çevresel ve sosyal olarak sorumlu, sağlıklı ve müreffeh bir ortam sağlamaktır.


USGBC'nin Başkanı ve CEO'su Mahesh Ramanujam'dır. Taryn Holowka Kıdemli Başkan Yardımcısı, Pazarlama, İletişim ve Savunuculuk Sorumlusudur. Sarah Alexander, Melissa Baker, Kim Heavner, Kıdemli Başkan Yardımcılarıdır. USGBC'nin tüm yöneticilerine buradan ulaşabilirsiniz.


USGBC merkezi, ABD Washington’dadır. USGBC, yeşil binanın ne anlama geldiğini ölçmek ve tanımlamak ve sürdürülebilir binalar geliştirmek için bir yol haritası sağlamak amacıyla LEED'i yaratmıştır. LEED ile bina ve şehirlerde çevresel etkiyi azaltmak için evrensel olarak kabul edilmiş bütünsel bir sistem temeli oluşturmuştur. USGBC ile ilgili geniş kapsamlı makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

USGBC’nin Ödülleri

USGBC düzenli olarak sürdürülebilir, yüksek performanslı binaların dünyada gelişmesinde örnek çalışmaları ile etkili olan kişi ve kuruluşları onurlandırmak için ulusal ödüller vermektedir. USGBC her yıl 5 başlıkta ödül vermektedir. Bu başlıklar yeşil bina ve şehircilik hareketinin ana konularını yansıtmaktadır.


Bu ödülleri alanları farklıdır ancak ortak bir özellikleri, sürdürülebilir bir dünya hedefinde özverili olarak çalışmaktır.


1. Liderlik Ödülü - Leadership Award

Liderlik Ödülü, USGBC’ye ilham veren kuruluşları, eylemlerini ve tutkulu çalışmalarını kutlamaktadır. Liderlik Ödülü, vizyonu, liderliği ve çalışmaları ile yeşil bina endüstrimizin evrimi için temel taşı olanları onurlandırmaktadır.


ECOBUILD, USGBC Liderlik Ödülünü Almıştır

ECOBUILD, 2018 yılında Liderlik Ödülü’nü Berlin’de Greenbuild Europe’de almıştır.

2. Malcolm Lewis Etki Ödülü - Malcolm Lewis IMPACT! Award

Malcolm Lewis'in anısına adlandırılan ödüldür. USGBC girişimini destekleyen yüksek etkili, gönüllü odaklı çalışmaları nedeniyle takdir edilenlere verilir. Lewis, LEED Yönlendirme Komitesinin bir üyesi ve Teknik Bilimsel Danışma Komitesi ve LEED Teknik Komitelerinin başkanıydı. Yeşil bina hareketine özveri ve özverili olarak hizmet etmişti. Onun mirası daha yeşil, sağlıklı ve akıllı bir binada, daha güçlü bir harekette ve geri kalanımız için daha iyi bıraktığı bir dünyada yaşıyor.

3. Daley Ödülü - The Daley Award

2010 yılında, Belediye Başkanı Richard M. Daley Sürdürülebilir Kentler Yaratmak için Küresel Liderlik Ödülü verildi. O dönemin Chicago Belediye Başkanı Richard Daley'e Chicago'daki 2010 Greenbuild'de takdim edildi. Daley, belediye başkanı olarak zamanını Chicago'yu ulusun en çevre dostu şehirlerinden biri yapmaya adamıştı. Chicago, kamu binaları için LEED'i benimseyen ilk şehirlerden biriydi ve şu an LEED projeleri için Amerika Birleşik Devletleri'nin en iyi şehirlerinden biridir.

4. Ray Anderson Radikal Sanayicilik Ödülü - Ray Anderson Radical Industrialism Award

Ray Anderson’ın mirasını ve yeşil bina endüstrisi üzerindeki etkisini gelecek kuşaklar anlatmak için düşünülmüş bir ödüldür. Ray Anderson Radikal Sanayicilik Ödülü'nü oluşturmak için USGBC, Ray Anderson Vakfı ve ailesi birlikte çalışmıştır. USGBC, bu isim ödülünü her yıl, Ray Anderson’un yeşil vizyonuna örnek teşkil eden, sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığı imalat sektöründe gösteren bir lidere sunmaktadır. Aşağıda David KOHLER'in 2017 yılında USGBC'den aldığı Ray Anderson Radical Industrialism Award ödülü ile çektirdiği fotoğrafı görülmektedir.

5. Konutlar İçin LEED Ödülü - LEED for Homes Award

Bu yıllık tanıma, konut yeşil binalarında üstün liderlik ve yenilik sergileyen projeleri, geliştiricileri ve ev inşa edenleri tanır. Ödüller, çok katlı ve tek aileli konut ve uygun fiyatlı konut projelerinin yanı sıra inşaatçılar ve geliştiricilere verilir.

ECOBUILD, USGBC Konutlar İçin LEED Ödülünü Almıştır

ECOBUILD 2020 yılında dünyadaki binlerce LEED sertifikalı konut projesi ile yarışarak, LEED Sertifikası danışmanlığını yaptığı, Tepe-Mesa Ortaklığı’nın 885 konutluk projesi olan Park Mozaik Konutları ile ilk 10 proje arasına girerek bu ödülü almaya hak kazanmıştır.

ECOBUILD, Dünyanın en büyük yeşil bina ve çevre kuruluşu olan USGBC - ABD Yeşil Binalar Konseyi jürisi tarafından, ECOBUILD'in proje danışmanılığı ile Ankara'da Tepe-Mesa Ortaklığının yaptığı 885 konutluk Park Mozaik Yeşil Konut Projesi'nde göstermiş olduğu üstün başarılar nedeni ile “LEED Yeşil Konut Projesi Ödülü” ile ödüllendirilmiştir. Avrupa’dan sadece ECOBUILD'in aldığı LEED Homes Awards sadece ECOBUILD için değil Türkiye konut sektörü için de anlamlı bir ödüldür. Onlarca farklı kriter ile verilen USGBC LEED Yeşil Konut Projesi Ödülü, dünya çapında önemli projeler ile yarışmıştır. ECOBUILD’in 2009 yılından bu yana yürütmüş olduğu projelerdeki başarı, LEED Sertifikasının gelişimine verdiği katkı, yüzlerce yeşil bina uzmanının eğitimi, yine yüzlerce yeşil yapı malzemesinin oluşmasını sağlaması ailesi olarak gördüğü siz paydaşlarından aldığı güçle olmuştur. USGBC tüm dünya'da her yıl 5 farklı ödül vermektedir. Bir Türk firması olarak ECOBUILD bu ödüllerin 2'sini 2018 ve 2020 yıllarında almaya hak kazanmıştır.


ECOBUILD, USGBC’den 2 Ödül Alarak Dünyada Bir İlki Gerçekleştirmiştir

ECOBUILD, dünyanın en büyük çevre kuruluşu olan ve çok özel jüriler ile adayların ve ödülleri tespit edildiği, etik değerlerin en üst düzeyde olduğu USGBC ödüllerinden kendi klasmanında alabileceği 2 ödülü de alarak Türkiye’de ve dünyada bir ilki gerçekleştirmiştir. ECOBUILD, 2018 yılında Liderlik Ödülü’nü Berlin’de Greenbuild Europe’de almıştır. ECOBUILD 2020 yılında dünyadaki binlerce LEED sertifikalı konut projesi ile yarışarak, LEED Sertifikası danışmanlığını yaptığı, Tepe-Mesa Ortaklığı’nın 885 konutluk projesi olan Park Mozaik Konutları ile ilk 10 proje arasına girerek bu ödülü almaya hak kazanmıştır. ECOBUILD'in tüm ödüllerini bu sayfadan inceleyebilirsiniz.


119 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page