MHP’li Yıldırım Belediye Meclisi Üyesin İhsan Bilgili’den Yeşil Binalar için yeni bir teşvik modeli önerisi geldi. MHP’nin önerisinde, Yıldırım Belediyesi sınırlarında yeşil ve enerji tasarruflu bina yapanların teşviki için ilave bir kat izni verilmesi öngörülüyor. Bu sayede ilçede sürdürülebilirliğin gelişmesi hedefleniyor. Bu teklif önerisinin biz yeşil bina uzmanları tarafından teşvik edilmesi gerekli. Çünkü ne olursa olsun küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele etmenin en etkin yolu ölçülebilir sonuçları olan sürüdürülebilir binalar ve yeşil şehircilik uygulamalarıdır. Önerge metni Türkiye'de ilk defa çevre kriterlerini temel alıyor. Bu anlamıyla da Türkiye için ilerici bir bakış açısı olarak gözüküyor.
Önerge Metni:
Günümüzde küresel ısınma ve iklim değişikliğine sebep olan başlıca faktörler arasında inşaat sektörünü ve yaptığımız binaları sayabiliriz.
Binaların tasarımından , yapımına , bakımına ve yıkımına kadar her aşamada meydana gelen karbon salınımı, enerji, su, açığa çıkan atıklar çevreye zarar vermektedir.
Çevreye verilen bu zararların aza indirilmesi için yeşil ve çevre dostu binalar yapmak artık Bursa olarak bizimde gündemimize girmelidir. Binalarımız ve yerleşimlerimiz seragazı olan CO2 karbondioksit salınımının % 40'ından sorumludur. Ayrıca su kullanımının % 12’si, atıkların % 40, elektrik tüketiminin % 71’inden sorumludur.
İklime, doğaya ve insan sağlığına en düşük seviyede zarar verecek şekilde tasarlanmış ve yapılmıs binalara yeşil bina deniyor. Yeşil ve çevre dostu binalar yaptığımız taktirde;
Enerji tüketiminde %24 – 50
CO2 Karbondioksit salınımında %33-39
Su tüketiminde %40
Atıklarda %70‘e varan bir düşüş sağlanacağı ortaya çıkmaktadır.
Fosil yakıtlar yerine güneş enerjisinden faydalanılması enerjiden, yağmur suyunun sulamada kullanılması sudan tasarruf sağlar. Bütün bu ve diğer tasarruflar sonucu kısa vadede inşaat maliyetinde ve sonrasında bina kullanım maliyetinde azalma sağlanacaktır.
Çevre dostu, yüksek verimli ve tasarruflu bina kültürünün gelişmesine katkı sağlamak için Belediye olarak yaptığımız kentsel dönüşümlerde bu modeli önce biz uygulamalıyız .
Vatandaşlarımızdan , kendi elektriğini ve ısıtmasını kendi sağlayan, suyu tasarruflu kullanan, gri su dediğimiz mutfak-lavabo-banyo(fosseptik hariç) suları ile çatılarında ve bahçelerinde biriken yağmur sularını toplayan-depolayan kullanan, atıkların az çıkmasını ve ayrıştırılmasını sağlayan, bina veya siteler yapılırken şehrin rüzgar aksına uygun ve şehir ısısını artırmayan, TSE belgeli ürünlerin kullanıldığı, ısı ve ses yalıtımının planlandığı vs. (daha bir çok kriter konulmalıdır) ve basmakalıp değil, mimari özellik ve nitelik taşıyan binalar yapmaları durumunda bunu teşvik edip ödüllendirmeliyiz. Şehre yük getirmeyen yeşil ve çevre dostu tasarruflu binalar yapanları teşvik etmek, ödüllendirmek ve inşaat maliyetlerini kamu olarak üstlenmek bakımından imar mevzuatının uygun olması durumunda FAZLADAN BİR KAT İZNİ VERMELİYİZ. İmar mevzuatımız uygun değil ise bir an önce uygun hale getirmeli ve ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi olarak imar planlarımıza plan notlarına işlemeliyiz. 50 yılda bir ancak yapılabilen kentsel dönüşümü bir daha dönüştürmek zorunda kalmamak için Mhp olarak BİR MODEL ÖNERİMİZİN dikkate alınmasını arz ve teklif ediyoruz. Bu önerimiz tarım ve Sanayi işletmelerinde, fabrikalarda, sanayi siteleri ve organize sanayi bölgelerinde ve üniversite, okullar, yurtlar, hastaneler ve kamu kurumları gibi alanlarda da uygulanması teşvik edilmeli ve sağlanmalıdır.
Aziz, Yıldırımlı ve Bursalı hemşehrilerimiz sağlıklı bir çevrede ve sağlıklı, konforlu çevre dostu tasarruflu bir konutta oturmayı hak ediyorlar. Bize düşen görev bunun önünü açmalı, teşvik etmeli ve destek olmalıyız. 2021 yılının tasarruf ve kentsel dönüşüm yılı olmasını diliyorum. Aziz hemşehrilerimize tabii afetlerin, salgın hastalıkların, su ve gıda kıtlığının olmadığı bir yıl temenni ediyorum.
İHSAN BİLGİLİ
MHP Yıldırım Beledi̇ye Meclis Grup Başkanvekili
Comments