top of page

Yeniden Kullanım ve İnovasyon Merkezi

ABD'de 6 şehir "Yeniden Kullanım İnovasyon Merkezi" yapmaya karar verdi. Bu merkezlerin amacı yeniden kullanılacak olan yapı malzemelerini buluşçu yöntemler ile yeniden değerlendirmek ve satmak. Bu sayede çevreyi korumak, emisyonları düşürmek.

Yeniden Kullanım ve İnovasyon Merkezi Nasıl Çalışıyor?

Bugün doğadan çıkan bakir malzemelerin (virgin materials) %40’ı bina yapımında kullanılıyor. Oysa bir çok yapı ürününün yeniden değerlendirilmesi mümkün. Ahşap, metal ve plastik bunların başında geliyor. Bir çok yaratıcı fikir ile geri dönüştürülen ürünler her geçen gün daha fazla tercih sebebi oluyor. Aşağıdaki galeride çıkma yapı malzemelerinde yeniden üretilmiş mobilya ürünleri yer alıyor. Ancak tasarımlar ve buluşlar elbette bunlarla sınırlı değil.


Merkezde Yeniden Üretilen Ürünler

Aşağıda yer alan slaytlarda bu merkezin nasıl inşa edilebileceği aşamaları itibari ile görülüyor.

Yeniden Kullanım ve İnovasyon Merkezi’nin temel fikri ise yeniden kullanılabilecek geri dönüşümlü ürünleri inovatif bir şekilde yeniden değerlendirmek ve satmak. Çıkma veya geri dönüşümlü ürünlerin atılması yerine yeniden kullanılması doğadan yeni kaynak kullanımının önüne geçiyor. Bu sayede hem emisyonlar azalıyor, hem de doğal kaynaklar korunuyor.

Merkezde yapılan ürünler profesyonellerin yanında halk tarafından da yapıldığı için geri dönüşüme toplum katılımı sağlanmış oluyor. Bu merkezde öğrenciler, gençler, kadınlar ve emekliler hem gelir elde edebiliyor, hem de geri dönüşümün önemine vurgu yaparak toplumsal çevre bilinci oluşuyor.


Çıkma ahşap ve keresteler yeniden kullanıma uygun. Bu ürünler yeniden değerlendirilerek ekonomiye kazandırılıyor.
Çıkma Ahşaplar ve Keresteler

Üstelik bu merkezde üretilen ürünler VOC’ler, formaldehit veya POFA gibi kanserojen maddeleri içermiyor. Bu da onların sağlıklı olmaları nedeni ile daha fazla tercih edilmelerini sağlıyor.


Çıkma ahşap ve metallerden yapılmış mobilyalar

Türkiye’de buna benzer bir merkez kurulmamış durumda. Buna benzer merkezlerin belediyeler eli ile kurulması çok büyük bir çevre atılımı olabilir.


Yanda görülen resimde çıkma ahşaplardan yapılmış mobilya ve dekorasyon ürünleri yer alıyor. Mimari çizgisi bakımından günümüzde çok tercih sebebi olan çıkma malzemelerden yapılmış ürünler oldukça pahalı fiyatlara alıcı bulabiliyor.




207 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page