top of page

Greenbuild 2022 San Francisco’nun Yeşil Bina Tur Yıldızı: Google Bay View Campus

Greenbuild 2022 Kasım ayında San Francisco'da gerçekleşecek. Yeşil bina turları ise büyük bir sürpriz yaşatacak şekilde planlanmış. Sürprizler ise ardı ardına geliyor.

Yeşil Bina Tur Yıldızı: Google Bay View Campus

Grenbuild 2022’nin Sürprizleri Bitmiyor

Greenbuild San Francisco Komitesi, bu yılki yeşil bina tur serisinin ilkini San Francisco, California'da duyurdu. 4 Kasım Cuma günü, katılımcılar 1,1 milyon metrekarelik tamamen elektrikli olan, bina teknolojisinin son noktasını temsil eden yeniliklere sahip ve Kuzey Amerika'daki en büyük jeotermal kazık sistemine ev sahipliği yapan Google Bay View kampüsünü ziyaret edecekler. Kampüs ayrıca su tüketmiyor ve hatta su için Su Net Pozitif. 4 Kasım 2022 Cuma günü San Francisco Moscone Center önünden saat 08.00'de başlayacak Google Bay View kampüsü turu için kayıtlar başladı.

Aslında tarihsel olarak, Greenbuild turları, her zaman ev sahibi şehirde etkili sürdürülebilirlik örneklerini vurgulamıştır ve bu proje de bir istisna değildir.

USGBC Platinum üyesi Google, kendi kampüsünün tasarımına ve geliştirilmesine ilk kez yapılan entegre tasarım anlayışı ile öncülük etti. İnsan merkezli, sürdürülebilir tasarımı yeni bir ölçeğe taşıma fırsatı sağladı. Google bina ve kampüslerini kendi teknolojik liderliğinin ve sektördeki başarısının devamı olarak görüyor.

Çalışma alanları akustik özerkliğe sahip ve verimliliği esas alıyor.

Bay View, LEED v4 yeşil bina derecelendirme sistemi rehberlerini kullandı. LEED v4 kapsamında Bina Tasarımı ve İnşaatı için LEED Platin sertifikası alan dünyanın en büyük binaları arasında yer aldı. Google’ın arzusu olan son seviyede sürdürülebilir binaları tasarlamak için işveren ve tasarım gruplarının uzun soluklu olarak entegre tasarım yapmaları gerekti. Bu süreçte yeni düşünme biçimleri toplantıları uygulandı. Google, dünyanın ve insanlığın karşı karşıya olduğu iklim değişikliğine çözümler geliştirmek için, bu tür disiplinler arası işbirliğine ihtiyacımız olduğuna inandığını proje ile somut olarak da ifade etti.

Google Bay View Campus spor yaptıran bina tasarımına sahip.

Silikon Vadisi'ndeki NASA Ames Araştırma Merkezi'nin yanında 42 dönümlük bir alanda yer alan proje, binaların doğayla nasıl bütünleştiğini gösteriyor. 22 dönüm alan bina taban alanı olarak kullanıldı. 20 dönüm açık alan olarak ayrıldı. İnsanların en iyi performansta işlerini yapmaları için sağlıklı, sürdürülebilir mekanlar tasarlanması hedeflendi. Kampüs, iki ofis binası, bir etkinlik merkezi ve 240 adet kısa süreli çalışan konaklama birimleri ile birlikte 20 dönümlük restore edilmiş ve doğası korunmuş açık alandan oluşmaktadır. Kampüsün San Francisco Körfezi'ne yakınlığı, suyu önemli bir odak noktası haline getiriyor. Suya duyarlıu bir tasarım gerçekleştirilmiş durumda.

Bina çatı tasarımı güneş enerjisinden elektrik üretiyor.

Buna ek olarak, Google Bay View, sahada üretilen geri dönüştürülmüş suyu kullanılarak sitenin tüm içilemez su talepleri karşılıyor. Kampüs su için net pozitif olacak şekilde tasarlanmış durumda. Projede, içilebilir olmayan ancak sürdürülebilir bir su kaynağı oluşturmak için suyun çekilebildiği ve binadan arıtılmış atık su ile birleştirilebildiği, mühendislik ürünü yağmur suyu yönetim havuzları bulunuyor. Bu havuzları ve sistemi yeşil bina turunda incelemek çok değerli olacaktır.

Google Bay View Campus kamaşma oluşturmayan gün ışığı tasarımına sahip.

Google Bay View, karbon emisyonlarını azaltmak için mutfakların bile elektrikli olduğu %100 elektrikli bir binadır. Binalar, kısmen, yıllık elektriğin %40'ını üreten türünün ilk örneği olan "ejderha ölçeğinde" bir güneş paneli ile güçlendiriliyor. Yakındaki rüzgar çiftliklerinden gelen güçle birleştiğinde, güneş paneli tarafından üretilen enerji, Bay View'in Google'ın %90 oranında karbonsuz enerjiyle çalışan ilk kampüslerinden biri olacağı anlamına geliyor. Binaları ısıtmak ve soğutmak için Bay View ayrıca, karbon emisyonlarını neredeyse %50 ve soğutma için kullanılan suyu %90 oranında azalttığı tahmin edilen Kuzey Amerika'daki en büyük jeotermal enerji sistemine ev sahipliği yapıyor. Kampüs yapıları sıfır karbon hedefine ulaşmak için atılması gereken adımları genel hatlarıyla, yeşil enerji üretimi ve kullanımı, ısı geri kazanımı, düşük seviyede enerji, su ve malzeme tüketimi olarak özetliyor.

Google Bay View Campus biyofizik tasarıma sahip.

4 Kasım 2022 Cuma günü San Francisco Moscone Center önünden saat 08.00'de başlayacak Google Bay View kampüsü turu için kayıtlar başladı. Bu tur tüm mimar ve bina profesyonelleri için eşsiz bir deneyim. Kontenjan sınırlı, bu yüzden bugün kaydolun ve emin olun bunu kaçırmak istemeyeceksiniz.

Google Bay View, Bay Area'da planlanan birçok inanılmaz Greenbuild turunun yalnızca ilkidir. Ayrıca Microsoft Silikon Vadisi Kampüsü'nü, Salesforce Ohana Katı'nı ve daha fazlasını da ziyaret edebileceksiniz.


Google Bay View’e Yakından Bakalım

BIG - Bjarke Ingels Group ve Heatherwick Studios tarafından Google'ın tasarım ve mühendislik ekipleriyle ortaklaşa tasarlanan, Google'ın ilk kampüsü Silikon Vadisi'nde açıldı. Kampüsün misyonu, Google'ın işyerinin geleceği için insan merkezli bir tasarım oluşturmak ve inşaat ve ofis tasarımı için yeni küresel sürdürülebilirlik standartları belirlemektir. Site, 2030 yılına kadar tamamen karbonsuz enerjiyle çalışmayı hedefliyor. Bu yüksek bir hedef.

Binalar Kuzey Amerika'daki en kapsamlı jeotermal kazık sistemine entegreler. Kampüs ayrıca ıslak çayırlar, ormanlık alanlar ve bataklık dahil olmak üzere 17 dönümlük yüksek değerli doğal alanları içeriyor.


Google Bay View Campus net pozitif su bina tasarımına sahip.

Bay View Kampüsü, NASA Ames Araştırma Merkezi yakınında 42 dönümlük bir alanı kaplayan üç binadan oluşmaktadır. Büyük yapılar, esneklik ve açık alanı arttırmak için tasarlanmış 20 dönümlük açık alan sağlıyor. Site, iki çalışma alanı binasına ek olarak, 1.000 kişilik bir etkinlik merkezi ve çalışanlar için kısa süreli 240 konaklama birimi ile donatılmıştır. Üç bina da hafif kanopi yapıları olarak inşa edildiğinden, site tutarlı bir görüntü sunuyor. Bina geometrileri, her alanın doğal dağılmış ışığa ve dışarıya doğru görüşlere erişmesine izin veriyor.

Google Bay View Campus tüm çatılarında elektrik üretiyor.

Google'ın tasarım özeti, projenin başlangıcından itibaren belirlenen üç ana temaya odaklandı: yenilik, doğa ve topluluk. İç mekanlar, esneklik ve kullanım kolaylığı gerektiren işbirliği ve odaklanma alanları olarak tasarlandı. Mimarın tasarımı, iki seviyeli binalar oluşturmak oldu. Üst kat masalara ve ekip alanlarına, alt kat ise toplanma ve dinlenme alanlarına ayrıldı. İkinci seviye döşeme plakalarındaki varyasyonlar, ekiplerin ihtiyaçlarına göre tahsis edeceği “komşuluk” alanlarını tanımladı.



Bir dizi kapalı “avlu” iki katı birbirine bağladı. Kafelere, mini mutfaklara veya konferans salonlarına erişim kolaylığı sağlamanın yanı sıra, bu alanlar aynı zamanda geniş açık alanı noktalıyor ve yerelleştirilmiş, tanınabilir kimlikler yaratıyor. Avluların kullanıcıları için başka bir avantajı daha var. Mimari, her katın karakterini tanımlayarak, çalışanların fiziksel hareketi ile bir çalışma modundan diğerine geçerken yapılması gereken psikolojik değişim arasında bir bağlantı oluşturdu.


Geniş açıklıklı kanopiler, yaklaşık yedi megawatt enerji üreten 50.000 güneş paneli ile donatılmış “ejderha ölçekli” güneş kaplamalı çatılara sahiptir. Opak çatı yapıları akustik kontrol sağlarken, açıklıklar aşırı kamaşmadan koruyacak şekilde çalışma alanlarına gün ışığı sağlamaktadır. Bu ekipman sistemi aynı zamanda termal ısı kazancını da en aza indirmektedir.


Bay View Kampüsü tamamen elektrik enerjisiyle çalışıyor. Ancak ilave olarak kapsamlı bir jeotermal kazık sistemine sahip. Bu tasarım karbon emisyonlarını neredeyse %50 azaltıyor. Soğutma için kullanılan su talebi %90 oranında azaltılıyor. Buna ek olarak, kurulu sistemler yağmur suyu ve atık suyu toplamakta, arıtmakta ve yeniden kullanmakta. Ayrıca yağmur suyu hasadı sistemleri, habitat restorasyonu yaparken deniz seviyesinin yükselmesine de karşı iklim değişikliği koruması sağlamakta.


Sitenin LEED-NC v4 Platinum sertifikası alması ve International Living Future Institute (ILFI) Living Building Challenge (LBC) Water Petal Sertifikasını alan en büyük tesis olması bekleniyor.


Proje Ekibi:

  • BIG-Bjarke Ingels Group, Heatherwick Studio (Design Architect)

  • Sares Regis (Development Group)

  • Adamson Associates, Inc.(Executive Architect)

  • STUDIOS (Interior Architect)

  • Populous (Events Consultant)

  • Thornton Tomasetti (Structural Engineers)

  • Integral Group (Mechanical, Plumbing & Fire Protection Engineer)

  • Olin (Landscape Architect)

  • ARUP (Acoustic Consultant & Facade Engineers)

  • BKF (Civil Engineer), Sherwood (Water Engineer)

  • Holmes (Fire & Life Safety)

  • Kleinfelder (Geotechnical Engineer)

  • Loisos + Ubbelohde (Daylighting Consultant)

  • FMS (Lighting Consultant)

  • C.S. Caulkins Co (Access & Maintenance)

  • Teecom (Telecommunications)

  • Whiting-Turner (General Contractor)

  • Applied Wayfinding (Signage & Wayfinding)

  • A10 (Sustainability & LEED Consultant)


118 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page