top of page

LEED Green Associate veya LEED AP+ Uzmanı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Güncelleme tarihi: 26 May 2022

LEED Green Associte Yeşil Bina uzmanlığının İlk Adımıdır

LEED Green Associte kimliği, yeşil bina uzmanlığının ilk adımıdır. LEED Green Associate olmak için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki videoda özetlenmiştir. Videoda LEED AP+ Uzmanı olmak isteyenler için yoldaki ilk adım olan LEED Green Associate Yeşil Bina Uzmanlığı Kimliğini nasıl alacağınızı özet olarak sizlerle paylaşıyoruz.

LEED AP+ Kimliği Yeşil Bina Uzmanlığının İkinci Adımıdır

LEED Green Associate kimliğini aldıktan sonra, LEED AP+ Kimliği elde etmek isteyenler yola devam ederek 2. bir sınava girerler. LEED AP+ sınavı yeşil bina uzmanlığının son adımıdır. LEED AP+ olmak için izlenmesi gereken adımları aşağıdaki video özetlemektedir.

LEED Uzmanlık Belgesi Almak İçin

LEED uzmanı olabilmek için mutlaka 18 yaş ve üzerinde olmanız gerekli. Aşağıda yer alan infografikteki şekilde sınava hazırlanıp, sınavı geçip LEED Green Associate veya LEED AP+ olabiliyorsunuz.


Nasıl LEED Uzmanı Olacağız İnfografiği

İnfografikte LEED uzmanı olmak için hangi yolu takip edeceğiniz özetleniyor. Yan bölümde yer alan infografikte nasıl LEED AP olunabileceği adımlar halinde anlatılıyor. Burada aşama aşama nasıl uzman olacağınızı görebilirsiniz. Lütfen daha büyük görmek için infografik üzerine tıklayınız.


LEED Green Associate veya LEED AP+ sınavı için zorunlu olmamakla beraber mutlaka eğitim almanız tavsiye ediliyor. Bu konuda ülkemizdeki en kapsamlı LEED Eğitim Programlarını ECOBUILD veriyor. Ülkemizdeki yeşil bina uzmanlarının %90'den fazlasının ECOBUILD eğitimlerinden mezun olmasının nedeni, bu eğitimin bir farkındalık eğitimi değil, sınav başarısını hedefleyen, teknik detayı ağırlıklı olan ve tüm sınav soruları örneklerini içeren kapsamlı bir eğitim olmasıdır.


Onaylanan sınav başvurularının 1 yıllık geçerliliği söz konusudur. Eğer kazanamazsanız bir yılda 3 defa sınava girme hakkınız bulunmaktadır.


LEED Uzmanlıkları Kimlikleri Nelerdir?

LEED Uzmanlıkları tek bir kimlik değildir. 2 aşamalıdır. Yandakli şekilden göreceğiniz üzere LEED Green Associate ilk uzmanlıktır. Sonrasında LEED AP+ uzmanlıklarından birini seçmelisiniz.




LEED Uzmanlıkları Kimlikleri Alt Başlıkları

Aşağıda LEED Uzmanlığı Kimlikleri açıklanmıştır. Resim üzerine tıkarsanız daha büyük pdf olarak şekle ulaşırsınız. Bu pdf sunumda LEED Uzmanlıkları ve diğer LEED Sertifikaları bulunmaktadır.

LEED Green Associate Kimliği

Yeşil Bina Giriş Seviyesi Uzmanı

LEED Green Associate sertifikası, bir profesyonelin yeşil bina ilkelerini ve uygulamalarını kapsamlı bir şekilde anladığını doğrular. LEED Green Associate kimliği, bir profesyonelin yeşil bina ilkelerini ve uygulamalarını kapsamlı bir şekilde anladığını doğrular. Bu uzmanlık, sürdürülebilirlik ve LEED konusunda daha yeni olanlar için idealdir.


LEED Green Associate sınavı, yeşil bina uygulamalarına ilişkin genel bilgileri ve LEED projelerinde çalışan diğer kişilerin nasıl destekleneceği bilgilerini ölçer. ECOBUILD, LEED Green Associate olmanız için, LEED Green Associate sınavına hazırlanmanıza yardımcı olan aşağıdaki linkte yer alan eğitim paketini önerir. ECOBUILD'in sağladığı, LEED Online Eğitim Programına erişin.


LEED Green Associate Kimlik Yenileme Süreci

LEED Green Associate uzmanlık kimliği 2 yıllık döngülerde olan raporlama periyotları boyunca devam ediyor. Her 2 yıllık periyotta LEED Green Associate'ler çeşitli deneyimlerini hesaplarında rapor ediyorlar. Bu süreç zor değil, ancak USGBC kendi kimliğini taşıyan uzmanların bilgilerinin güncel olmasını istiyor. Eğitimler alabilir, eğitimler verebilir, web toplantılarına katılabilir veya yeşil bina proje deneyimi yapabilirler. Bir çok opsiyon bulunuyor. 15 saat deneyim bildirimi sonrasında 80$ kimlik yenileme ücreti ile kimlik süresi 2 yıl daha uzamaktadır. Bu kimlik yenileme işlemi yapılmaz ise uzmanlık sona eriyor. Bu nedenle LEED AP+ veya LEED Green Associate'ler ünvanlarını sürdürmek için yaşamları süresince yeşil bina pratiği yapmaya, eğitimi almaya veya vermeye devam ediyorlar.


LEED AP+ Yani LEED AP Uzmanlık

LEED AP kimliği, farklı uzmanlık başlıklarında alınan alt uzmanlık branşları olan bir kimliktir. Uzmanlığı olan akredite profesyoneller (LEED AP'ler) yeşil bina konusunda ileri düzeyde bilgiye ve ayrıca belirli bir LEED derecelendirme sisteminde uzmanlığa sahip profesyonellerdir.


Bilgisayar tabanlı, çoktan seçmeli olan bir sınava girerler. Sınav 2 saat (yani 120 dakika) sürmektedir ve 100 soru sorulur. Bu sınava LEED Green Associate sınavını geçen kişiler girebilir.


LEED AP+ Kimlik Yenileme Süreci

LEED AP+ Uzmanlık Kimliği 2 yıllık döngülerde olan raporlama periyotları boyunca devam ediyor. Her 2 yıllık periyotta LEED AP+'ler çeşitli deneyimlerini hesaplarında rapor ediyorlar. Bu süreç zor değil, ancak USGBC kendi kimliğini taşıyan uzmanların bilgilerinin güncel olmasını istiyor. Eğitimler alabilir, eğitimler verebilir, web toplantılarına katılabilir veya yeşil bina proje deneyimi yapabilirler. Bir çok opsiyon bulunuyor. 30 saat deneyim bildirimi sonrasında 80$ kimlik yenileme ücreti ile kimlik süresi 2 yıl daha uzamaktadır. Bu kimlik yenileme işlemi yapılmaz ise uzmanlık sona eriyor. Bu nedenle LEED AP+'ler ünvanlarını sürdürmek için yaşamları süresince yeşil bina pratiği yapmaya, eğitimi almaya veya vermeye devam ediyorlar.


LEED AP+ Uzmanlıkları

LEED AP+ Kimliği farklı alt uzmanlıklarda alınabilmektedir. LEED AP BD+C veya LEED AP O+M gibi mesleğiniz, çalışma alanınız, ağırlıklı olarak yaptığınız iş bu kimliklerde farklı tercihiniz olabilir. ECOBUILD olarak önerimiz LEED AP BD+C kimliğini edinmenizdir. Çünkü bu kimlik en kapsayıcı uzmanlıktır.


LEED AP BD+C

Bina Tasarımı + İnşaatı Uzmanı

Ticari, konut, eğitim ve sağlık sektörlerine hizmet veren yeşil binaların tasarım ve inşaat aşamalarında uzmanlığa sahip profesyonelleri tanımlar. En kapsamlı uzmanlıktır ve öncelikle bu uzmanlığı almanızı tavsiye ederiz.


LEED AP O+M

Bina İşletme Operasyonları + Bakımı Uzmanı

Bina sürdürülebilirlik performansını artıran, gelişmiş bakım uygulamalarıyla mevcut binalarda çevresel etkiyi azaltan profesyonelleri tanımlar.


LEED AP ID+C

Bina İç Tasarım ve İnşaatı Uzmanı

Sağlıklı, sürdürülebilir ve üretken bir çalışma ortamı sunan ticari iç mekanların tasarımı, inşası ve iyileştirilmesinde çalışan profesyonelleri tanımlar.


LEED AP ND

Mahalle Gelişimi Uzmanı

Kentsel dönüşüm, yenileme ve şehir planlamadaki alanların, planlanması, tasarımı ve geliştirilmesine katılan profesyonelleri tanımlar.


LEED AP Homes

Konut Binaları Uzmanı

Daha az kaynak kullanan ve daha az atık üreten sağlıklı, dayanıklı evlerin tasarımı ve inşasıyla ilgilenen profesyonelleri tanımlar.


Sıkça Sorulan Sorular

Eğitim almam gerekli mi?

Evet eğitim almanız gereklidir. USGBC, LEED Green Associate ve LEED AP+ sınavına girecek adayların sınavdan önce eğitim kursları veya gönüllü iş deneyimi yoluyla LEED ve yeşil bina konseptlerini öğrenmesini özellikle önermektedir.


Hangi eğitim programını almalıyım?

Eğer LEED uzmanı olmak istiyorsanız ve sınava girecekseniz "Online LEED Eğitim Programı"nı almalısınız. LEED konusunda bilgi sahibi olmak, bu konuda detaylı bilgi edinmek istiyorsanız ve herhangi bir LEED sınavına girmeyecekseniz, "LEED Temel Kavramlar ve Stratejiler Eğitim Programı"nı almalısınız.


Evden online LEED uzmanlık sınavlarına girebilir miyim?

Evet, evinizden online LEED Green Asoociate ve LEED AP+ Akredite Uzmanlık sınavlarına girebilirsiniz. Dünyanın en önemli akreditasyonlarından birisi için geçici süre ile oluşturulan bu fırsatı kaçırmayınız. Önce ECOBUILD'den eğitim alınız ve sonrasında evinizden sınava katılarak dünya çapında geçerli olan LEED Green Asoociate ve LEED AP+ akreditasyonunu sizde kazanınız.


Sınavlar ne zaman yapılıyor?

LEED uzmanlık sınavı için tarihi siz belirliyorsunuz. Kendinizi sınava hazır hissettiğinizde eğitimde aktarılan şekilde, online sınav merkezine başvuruyor ve isterseniz online istersenizde belirli sınav merkezlerinde sınav gün ve saatini belirliyorsunuz.


Sınavlar nerede yapılıyor?

Eğitimde sınav için gerekli olan hazırlıklar aktarılmaktadır. Eğer arzu ederseniz evinizden de online olarak sınava katılabilirsiniz. Bu imkan COVID-19 nedeni ile geçici bir süre açıktır. Mutlaka bu büyük imkanı kullanınız. Ayrıca istemeniz halinde sınavlar, İstanbul, Ankara ve İzmir'de yer alan sınav merkezlerinde online olarak da yapılmaktadır.


Staj yapmak zorunlu mu?

Staj yapmanız zorunlu değildir. Bu uygulama 6 yıl önce kaldırılmıştır.


LEED uzmanı olmak için gereklilikler nedir?

LEED Green Associate sınavı tüm bireylere açıktır. USGBC, LEED Green Associate sınavına girecek adayların sınavdan önce eğitim kursları veya gönüllü iş deneyimi yoluyla, LEED ve yeşil bina konseptlerini öğrenmesini özellikle önermektedir.


Meslek sınırlaması bulunuyor mu?

18 yaş üzerinde olmanız gereklidir. Yeşil bina uzmanlığı bir çok farklı branşı ilgilendiren disiplinler arası bir meslektir. Bu nedenle meslek sınırlaması bulunmamaktadır. Öğrenciler de LEED Green Associate veya LEED AP+ uzman olabilmektedir.


ECOBUILD'in sağladığı eğitim materyallerini indirebilir miyim?

Evet, tüm sunumları ve diğer eğitim materyallerini indirebilirsiniz.

Videolara ise 1 ay 24 saat süre ile erişebilirsiniz.

  • LEED v4-v4.1 Eğitim Sunumları:1.200 slayttan oluşmaktadır ve pdf olarak indirilebilmektedir.​

  • Eğitim Kapsam Dosyası İçeriği: Eğitim katılımcıları aşağıda belirtilen gerekli olabilecek tüm pdf dosyaları ücretsiz olarak indirebilmektedir.

  • LEED Green Associate Örnek Sınav Soru Bankaları ve Sınava Faydalı Özet Tablolar

  • LEED İçin Enerji Modellemesi Rehberi

  • LEED BD+C için Sıkça Sorulan Sorular ve Yanıtları Kitapçığı

  • LEED Sınavlarının Özellikleri Raporu

  • Yeşil Binaların Pazar Gelişimi Raporu Kitapçığı

  • LEED Yeni Bina Projelerinde Amerika Dışı Projeler İçin Alternatif Yol Haritası Rehberi

  • LEED BD+C Rehber Özeti

  • Kredi Matris Özet Tablosu

  • LEED Değerlendirme Sistemi Seçim Klavuzu

  • LEED Projeleri İçin Minimum Program Gereksinimleri Kitapçığı

  • LEED Green Associate Aday El Kitapçığı

  • Yeşil Bina Teknik Terimler Sözlüğü

  • LEED Projeleri Puan Hesaplama Otomatik Excel Tablosu

  • Sınava Çalışma / Hatırlama Kartları

LEED Green Associate sınav ücreti ne kadardır?

  • Standart: 250$

  • Öğrenciler: 100$

  • USGBC Üyeleri İçin: 200$

Bu sınav ücreti ile bir yıl içinde 3 defa sınava giriş hakkınız vardır.


LEED AP+ sınav ücreti ne kadardır?

  • Standart: 350$

  • USGBC Üyeleri İçin: 250$

Bu sınav ücreti ile bir yıl içinde 3 defa sınava giriş hakkınız vardır.


Sınava ne kadar çalışmam gerekir?

Bu süre günlük temponuza göre farklılık gösterebilmektedir. Dünya ortalaması olarak, LEED Green Associate ve LEED AP+ sınavı için çalışma süreleri her sınav için 2-3'er hafta olarak gözlemlenmiştir.


Sınav dili nedir?

Sınav dili İngilizcedir. Özenli ve sistematik bir şekilde çalışırsanız, orta seviyedeki İngilizceniz sınavı geçmenizde yeterli olacaktır. Eğitim içeriğinde önerilen şekilde çalışırsanız sınavı başarıyla geçersiniz. Eğitim dili Türkçe'dir. Eğitimde tüm teknik terminoloji İngilizce olarak verilmektedir.


Eğitimde örnek çözümler, soruların çıkma olasılığı olduğu konular sınav başarınız için aktarılmıştır. LEED Green Associate sınav dili olarak İngilizce dışında Arapça, Brezilya Portekizcesi, Çince, Fransızca, Almanca, Japonca, Korece ve İspanyolca seçilebilmektedir. LEED AP+ için sınav dili olarak İngilizce dışında Arapça, Brezilya Portekizcesi, Çince, Fransızca ve İspanyolca seçilebilmektedir.


LEED Green Associate veya LEED AP+ olunca hangi işlerde çalışabilirim?

LEED uzmanı olmak oldukça değerli bir kimliktir. İş imkanları çok geniştir.

İş başvurularında, inşaat şartnamelerinde, ihale dökümanlarında ve proje personel listelerinde aranılan bir kimliktir. Sizler için aşağıdaki linkte yer alan broşürde hangi işlerde çalışabileceğinizi özetledik. Elbeteki çalışabileceğiniz işler bunlarla sınırlı değil.

Lütfen inceleyiniz:






3.271 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page