top of page

Dünyanın İklim Değişikliğine Dayanıklı İlk 10 Şehri


İşte ECOBUILD olarak sizler için değerlendirme yaptığımız Dünyanın İklim Değişikliğine Dayanıklı İlk 10 Şehri çalışması.

Sera gazı azaltma eylemlerine, uyum politika ve programlarına, yeşil şehircilik uygulamalarına, dayanıklı şehir projelerine ve bir çok kritere göre sizler için dünyanın en dayanıklı 10 şehrini sıraladık. Bu listeye ilave olarak ABD'deki en iyi 10 dayanıklı şehir de yazımızda yer aldı.

Daha önce esnek bir kentin önemi hee planlama prensipleri hakkında yazmıştık. Yani, iklim değişikliğinin yol açtığı her türlü tehdidi ele alması için yeterince esnek ancak dayanıklı olan şehirler.

Bugün Türkiye’de nasıl gidiyoruz? Ve daha ne yapılabilir? Elbette bu sorunun cevabı henüz ülkemizde ne yazık ki yok.

Esnek şehirlerin ECOBUILD olarak ilk küresel sıralamasını yaptık. Açıkça söylemek gerekir ise çok şaşırtıcı sonuçlara ulaştık.

İşte ilk 10 dayanıklı şehir ve nedenleri:

1. Kopenhag, Danimarka: Olumlu politikalar, çok düşük emisyonlar, bisiklet yolları, kentsel atığın şehrin enerjisini üretmesi bu şehri en üst seviyeye çıkarmaktadır.

2. Curitiba, Brezilya: Dünyanın ilk hızlı otobüs transit sistemi, son derece düşük emisyon, yüksek oranda yenilenebilir enerji kullanımı yüzdesi ve uzun vadeli bir uyum planı.

3. Barselona, ​​İspanya: Ölçümlere dayanan sağlam bir adaptasyon planı ve güneş enerjisi kullanımında dünya lideri olması.

4. Stockholm, İsveç: Politik desteğin gücü, yüksek demiryolu kullanım oranları ve agresif emisyon hedefleri, iklime uyum sağlamak için yapılan kamusal parklar ve rekreasyon alanları bu şehrin ayak izini küçük tutmasına yardımcı oluyor.

5. Vancouver, Kanada: 2020 yılına kadar dünyanın en yeşil kenti olma hedefine gidiyor. %90 yenilenebilir enerji portföyü, kişi başına düşük emisyon, yerel gıda kaynakları ve LEED sertifikalı binaları.

6. Paris, Fransa: Güçlü politik destek, son derece yüksek toplu taşıma kullanım oranları (Paris Metrosunun yaygınlığı), Ayrıntılı bir adaptasyon planı ve agresif bir yeşil şehircilik programı.

7. San Francisco, ABD: Güçlü politikaların uygulanması, LEED sertifikalı yeşil binaları pırıl pırıl parlıyor, agresif emisyon azaltımları hedefleniyor ve yenilenebilir enerji için bir grup satın alma programı yürütülüyor.

8. New York, ABD: Belediye başkanının sağladığı son derece güçlü destek ve Amerika Kıtasının önde gelen toplu taşıma kullanımı, verilere ve ayrıntılı bir uyarlama planı olması, bunların yanı sıra NYC'nin yeşil politikaları benimsemesi.

9. Londra, İngiltere: Bu yoğun kentin trafik sıkışıklığı fiyatlaması (Congestion Charging) politik olarak riskliydi, ancak emisyonların azaltılmasıyla sonuçlandı. Toplu taşıma araçlarına ve daha yeşil araç filolarının desteklenmesi, ancak asıl mücevher 125 km kareyi koruyan, dünyanın en büyüğü olan hareketli taşkın bariyeri sistemi.

10. Tokyo, Japonya: Toplu taşıma kullanımında olduğu kadar halkının da dünyasında yeşilin lider olması. Güçlü bir iklim eylem planı olması, ancak daha ayrıntılı bir adaptasyon planı bulunmuyor ve yenilenebilir enerji kaynakları belirli bir zorunluluk olmadan cazip bir hedef olmaya devam ediyor.

İlk 10 arasında olmasa da daha küçük fakat ilerici şehirlerle harmanlanmış dünyanın en kalabalık ve küresel örneklerinden bazıları ise bu şehirler. Freiburg, Cape Town, Johannesburg, Kyoto, Melbourne, Sidney, Seul, Taipei, Amsterdam, Madrid, Brüksel, Roma, Bogota, Mexico City, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Austin, Şikago, Seattle ve Toronto.

99 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page