top of page

Amerika Okullarını Yeşil Okul Olarak Yenileme Kararı Aldı

ABD Temsilciler Meclisi, Amerika’nın Okullarını Yeniden Açma ve Yeniden İnşa Etme Yasası'nı (RRASA) yürürlüğe koydu. Bu mevzuat ile, okul binaları Covid-19 sonrası için YEŞİL OKUL olarak yenilenecek. Beş yılda 100 milyar dolar yeşil ve sağlıklı okulların yapılmasına harcanacak ama bu sayede 500 milyar dolar tasarruf yapılacak.

Mevcut Koşullar Olumsuz

Devlet okulu binalarının ve arazilerinin kötü koşulları, en yoksul bölgelerin COVID-19 virüsünün yayılmasını hafifletmesini ve okulları yeniden açmasını sağlayacak halk sağlığı yönergelerini karşılamanın önündeki maddi engeller. Ancak bu koşullar Amerika'da pandemiden önce bile açık ve sorunluydu. ABD Hükümeti Sorumluluk Bürosu'nun (GAO) Haziran 2020 raporuna göre, okul bölgelerinin tahmini %41'inin, okullarının en az yarısında HVAC sistemlerini güncellemesi veya değiştirmesi gerektiğini belirtti.

Bu da ülke çapında HVAC güncellemelerine ihtiyaç duyan yaklaşık 36.000 okulu temsil ediyor. Çoğu okulun, sistemlerini mevcut sağlık önerilerini karşılamak ve öğrenciler ve öğretmenler döndükten sonra koşulları izlemek üzere sürdürmek ve değiştirmek için hem teknik hem de mali yardıma ihtiyacı olacak.

Devam eden ihtiyaçlar

Pandemi aynı zamanda Yeşil Okullar Merkezi'nin ve diğer okul savunucularının uzun yıllardır bildiklerini de vurguladı: Amerika'daki okulların çoğu bozulmuş, güvensiz veya modası geçmiş durumda ve bu nedenle güvenli ve sağlıklı alanlarda kaliteli eğitimi destekleyemiyor. Merkez ve ortakları tarafından yayınlanan 2016 Okullarımızın Durumu raporu, okulların iyi durumda kalmak ve modern eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyaç duydukları yıllık yatırımın yalnızca üçte ikisini aldıklarını ortaya koydu.


Genellikle düşük gelirli çocuklara hizmet veren düşük kaliteli okul tesisleri, okul tesislerinin finansmanında yerel emlak vergisinin baskın rolü nedeniyle, düşük gelirli okul bölgelerinde bulunur.

Tüm çocuklara güvenli, sağlıklı, kaliteli okul tesisleri sağlamak ve eğitim sistemimizde eşitliğe doğru bir adım atmak için, okul tesislerinin inşası ve modernizasyonu için federal finansmana ihtiyaç vardır. RRASA, yeni ve kapsamlı bir şekilde rehabilite edilen okulların üçüncü taraf doğrulamalı yeşil okullar olmasını sağlar. Yeşil bir okulun üç kapsamlı hedefi - sürdürülebilirlik, sağlık ve sürdürülebilirlik okuryazarlığı - yeşil okul binalarını öğrenciler, öğretmenler, vergi mükellefleri ve toplumun tamamı için daha iyi hale getirmek için birlikte çalışır.

LEED sertifikası gibi üçüncü taraf doğrulaması, binanın giderek daha önemli çevre, enerji verimliliği ve sağlık hedeflerini karşılamak için tasarlandığını, inşa edildiğini ve işletildiğini onaylar.


Eylem çağrısı

Yeşil Okullar Merkezi ve USGBC’nin Savunuculuk ekibi uzun yıllardır bu yasa için çalıştı. Okul altyapısı yatırımı için desteğini Kongre üyelerine seslendirdi. USGBC’nin Savunuculuk Çalışma Grubuna katıldılar ve bu federal yatırımı zorlayan bir eğitim, çevre ve toplum kuruluşları grubu oluşturdular. Ülkemizde de bu şekilde bir baskı oluşmaz ise okulların yeşil okul olarak yenilenmeleri mümkün görülmüyor. Üstelik pandemi sonrası okullarda yapılacak yatırımların ne olduğu da heniz belli değil.

142 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page