top of page

Mersin Yenişehir Belediyesi'nden İnşaat Kirliliğine Geçit Yok

Mersin Yenişehir Belediyesi geçtiğimiz ay çıkardığı yeni yönetmelikle ilçedeki tüm inşaat projelerinde inşaat kirliliği önleme uygulamalarını ve inşaat atık yönetimini zorunlu hale getirdi.



Mersin Yenişehir Belediyesi sürdürülebilir belediyecilik anlayışı ile çevresel, sosyal ve ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda yeni ve yenilikçi projelere imza atmaya devam ediyor. Yenilenebilir enerji uygulamaları, yaya dostu sokaklar, yeşil bina projeleri ve yeşil şehircilik uygulamalarının sürekliliğini sağlamaya yönelik mevzuatların hayata geçirilmesi Yenişehir Belediyesi'nin 2020 yılında gerçekleştirdiği projelerden sadece bir kaçı.


Yenişehir Belediyesinin hizmet anlayışını oluşturan 6 temel ilkeden biri olan Ekoloji ilkesi kapsamında kısa süre içerisinde Yenişehir’de birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Belediye'nin sürdürülebilir şehir vizyonunu şu sözlerle ifade etti:

“Yenişehir Belediyesi olarak İklim ve Enerji İçin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzalayarak, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin azaltılması konusunda bölgeye öncülük edecek ilk adımı attık. LEED Sertifikalı olarak yaptığımız gündüz bakımevi, Sıfır Atık Projemiz ve inşaat sahalarına getirdiğimiz çevreci düzenlemeleri içeren yeni bir yönetmelik çıkararak ilham verici ve örnek teşkil edecek uygulamalara imza attık.”


“Güzel bir dünya için çalışmaya yaşadığımız yerden başlamalıyız. İklim değişikliği hepimizi etkileyebilecek küresel bir sorun ve bu konuda hepimize görev düşüyor. Doğayı ve birlikte yaşadığımız canlıları korumak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak en büyük hedefimiz olmalıdır. Bu sorumluluk ve bilinç Yenişehir Belediyesinde bizim için vazgeçilmezdir.”

Sürdürülebilir şehircilik uygulamalarıyla dikkat çeken Yenişehir Belediyesi'nin en yeni uygulaması inşaatlardan kaynaklanan çevre kirliliği ve atık problemiyle savaşmak oldu.


Çıkarılan yeni yönetmelikle inşaat faaliyetlerinden kaynaklanan toz ve diğer kirleticilerin yağmur, rüzgar gibi etmenlerle şantiye alanı dışına taşınması en aza indiriliyor. Bu sayede sadece inşaat alanından toprak kaybı engellenmekle kalmayacak, şantiye alanına komşu binalarda yaşayan bina sakinlerinin inşaat kirliliğinden etkilenmesinin de önüne geçilmiş olacak.


Yenişehir Belediyesi'nin inşaatı devam eden yeşil bina projesi Ömer Faruk İlbilgen Gündüz Bakımevi projesi kapsamında hayata geçirdiği yeşil bina uygulamalarından alınan olumlu sonuçlar neticesinde Başkan Abdullah Özyiğit'in talimatıyla bu uygulamaları tüm projelerde zorunlu tutma kararı alındı.


Yönetmelikte bahsedilen inşaat kirliliği önleme tedbirleri kapsamında aşağıdaki uygulamalar ilçedeki tüm projelerde zorunlu tutulacak:


- İnşaat giriş-çıkışlarının stabilize edilmesi

Şantiye girişlerine iri çakıl serilerek araç lastiklerine yapışan çamur ve diğer kaba kirlerin temizlenmesi sağlanıyor.

- Kamyon lastiklerinin yıkanması

Hafriyat kamyonları ve diğer araçlar şantiyeyi terk etmeden önce lastik yıkama ünitesinden geçirilerek veya manuel yıkama yapılarak lastiklerinin temizlenmesi sağlanıyor.

- Yağmur suyu rögarlarının korunması

Şantiye alanından kirlenerek çıkan yağmur suyunun rögarları tıkamaması ve yağmur suyu şebekesini kirletmemesi için şantiye civarında bulunan rögarlarda sediman tutucu önlemler alınıyor.

- Şantiye çevresinin kapatılması

İnşaat kirliliğinin yağmurla ve rüzgarla şantiye dışına çıkışını engellemek amacıyla şantiye çevresi sızdırmaz panellerle veya silt perdeleriyle kapatılıyor.

- Bitkisel toprağın korunması

İnşaat alanında mevcut olan nebati toprak sıyrılarak inşaat sonrasında kullanılmak üzere uygun şekilde depolanıyor. Depolanan toprağın rüzgar ve yağmurla erozyona uğramaması için üzeri membranla kapatılıyor veya geçici bitkilendirme yapılıyor.

- Şantiyedeki mevcut ağaçların korunması

Şantiye alanında bulunan mevcut ağaçlar inşaat faaliyetlerinden korunuyor.

- Beton Yıkama Suyu Deşarj Alanı

Beton mikserlerinin yıkama suyunun şantiye sahasında deşarj edilmesi durumunda atık suyun beton kalıntılarından arındırılması için uygun alan oluşturulması sağlanıyor.

- Şantiyede biriken yağmur ve temel drenaj suyunun kirleticilerden temizlenerek deşarj edilmesi

Taşınabilir sediman tankları yardımıyla inşaat alanında biriken yağmur suyu veya temel drenaj suyu kirleticilerden arındırılarak deşarj ediliyor.

Tüm bu uygulamalar haftalık olarak kontrol edilip, fotoğraf eklenmiş tutanaklar halinde Belediye'ye raporlanacak.


Yönetmelikte inşaat atıklarının geri dönüşümünün yapılmasına ilişkin maddeler de yer alıyor.

İnşaat atık yönetimi kapsamında geri dönüştürülebilir inşaat atıklarının toplanması için şantiyede uygun bir alan belirlenmesi, inşaat atıklarının türüne göre ayrıştırılıp bu alanda toplanması ve sonrasında geri dönüşüm firmalarına teslim edilmesi uygulamaları yer alıyor.


168 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page