top of page

Mimarlığın Geleceğine İşaret Eden Bina “Beyaz Kelebek”

Güncelleme tarihi: 27 Nis 2022

Kocaeli’ne konan bir “Beyaz Kelebek” var! gördünüz mü?


Bu bina ile ilgili anlatacaklarımı gerçekten dinleyecekseniz herhalde nerede olduğunu, nasıl şaşırtıcı fonksiyonlara sahip olduğunu, onu tasarlayan mimarın öz geçmişini mutlaka bilmek istersiniz. Ama ben pek anlatmak istemiyorum ve farklı bir yerden başlamak istiyorum. Her şeyden önce rakamlardan ve istatistiklerden sıkılıyorum. Sizlere eser ile ilgili uzun uzun teknik veriler anlatacak değilim. Size yalnızca bir esere büyük emek sarf etmenin sonucunu ve bununla ilgili başımdan geçen şaşırtıcı anıları anlatacağım.

Mimar, Neslihan KARABULUT’un Kocaeli’nde yer alan bir eseri bizleri bambaşka bir hayal alemine götürüyor. Bina kendisini düşündürtüyor, adeta önüne onu izlemeye davet ediyor. Bu tavır çağımızın önemli bir yönelimi ve aşağıda onu da aktaracağım. Ancak son dönemde Türkiye’de, sürdürülebilirlik ve bina formu ilişkisini bu denli başarı ile kuran bir esere üstelik Kocaeli’nde bir kamusal spor tesisinde rastlamak zor. Bu zoru başaran ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden Mimar Neslihan KARABULUT.


Neler Oluyor Hayatta?

Sizlere bu binayı unutturmayacak anılara götürmek istiyorum. Sen Gidince Bak Neler Oldu? veya Neler Oluyor Hayatta? veya Ateş Böceği bu şarkıları mutlaka duymuşsunuzdur. Hatta bu yazıyı okuduğunuzda içinizden mırıldanmaya başlamışsınızdır. Bu şarkıların daha birçoklarının yaratıcısı Beyaz Kelebekler, Kabataş Lisesi'nde okuyan 5 genç müzisyen tarafından kurulmuş pop müzik grubuydu.


Beyaz Kelebekler Türkiye'nin 70'li yıllarına damgasını vurmuştu.

Türk pop müziğinde unutulmaz topluluğun aktif müzik yaşantısı 1963'ten 1980'e kadar sürmüştü. Grup 1970 yılında Kocaeli’ne konser için gittiklerinde trafik kazası geçirmiş 3 üyesini bu elim kazada kaybetmişti. Belki de onları efsane yapan buydu. Kocaeli’de yapılan bu bina kendi ilinde vefat eden beyaz kelebekleri adeta yeniden yaşatıyor. Bu benim hayatımda unutulmaz bir anı… Binayı ilk gördüğümden beri aklımdan çıkamayan bir anı…


Beyaz Kelebekler, Rıfat Ilgaz'ın ölümsüz eseri Hababam Sınıfında bile yer almıştı.

Beyaz Kelebekler veya Beyaz Melekler

Beyaz kelebeklerin Neler Oluyor Hayatta? Şarkısını söylerken aklıma çiçeklere konan beyaz kelebekler geldi.


Peki insanoğlunun çok sevdiği beyaz kelebekler doğada nasıl canlılardı? Pek iyi bilmediğimi düşündüm. Okudukça, aslında ona “Beyaz Melek” ismi de verildiğini öğrendim. Bilimsel olarak Linnaeus, 1758 “Küçük Beyaz Melek” ismi verilmiş.


Onlar, insanlarca umut ve sevginin sembolü olarak belirlenmiş. Birçok inanışa göre hayatınızı belirleyen kararlar vermeden hemen önce beyaz bir kelebek görebilirsiniz. Beyaz kelebek, kendinizin farkında olduğunuzun ve vereceğiniz kararın sizi ve çevrenizi değiştireceğinin bir işareti olarak görülmüş.

Bina, adeta kanat çırpmak üzere olan beyaz bir kelebeği andırıyor.

Kocaeli’nin "Beyaz Kelebeği" Provaktif Bir Yapı

Türkiye’nin en şaşırtıcı yüzme havuzlarından birisi olan yapı kendini izlettiriyor. Sizce bu güzel ve provaktif yapılar yaşama ve çalışma mekanlarımızın geleceğini mi gösteriyor? Kocaeli’de yer alan yüzme tesisi binası kitleleri kışkırtan, isyan çıkartan, konuyu saptıran ve infiale yol açan bir yapı. Bina tüm yönleriyle “provaktif” kelimesinin karşılığını veriyor. Çünkü bu yapı aslında bir yerel yönetimin halka spor imkanı sağlamak için yaptığı, kendi kadrosunda yer alan mimarının tasarladığı bir yapı. Uluslararası bir yarışmanın birincisi olduğunu söylersek sizi hiç de şaşırtmayacak bu yapı (inanır mısınız!) hiçbir yarışmaya katılmamış ve tasarlayan mimar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin personeli. Bu binayı inceledikten sonra sadece eserin değil, mimarın kendisinin de “provaktif” olduğunu söylemek doğru olacak.


Tam Olarak Çağımızın Çizgisinde Bir Eser

Marc Kushner’e göre fotoğraf çekebilen akıllı telefonlar, insanların beğendikleri ve beğenmediklerini sergiledikleri bir kültürü oluşturdu. Sizce de öyle değil mi? Mimarlığın üretimi ve onun tüketim biçimini bu kültür yeniden biçimlendirdi. Sürekli olarak binaların önünde fotoğraf çektiren kişilere rastlamıyor muyuz?

“İletişim devrimi, hepimizi yapılı çevreyi daha kolay kritik etme konusunda daha konforlu bir duruma getirdi. Yaptığımız yorum sadece ‘Buna bayıldım!’ ya da ‘Bu mekan beni rahatsız etti.’ olsa bile. Bu geri bildirimler mimariyi sadece uzmanların ve kritiklerin özellikli hükümlerinden kurtararak, gücü binaları önemseyen günlük kullanıcılara çeviriyor.”
Resimdeki çocuklar bu bina sayesinde belki de sporcu olacaklar ve ülkemizin geleceğinde bizleri temsil edecekler.

Beyaz Kelebek, önünde fotoğraf çektirmek isteyeceğiniz bir yüzme havuzu binası. Size unutamayacağınız anınız olabilecek formda tasarlanmış bir yapı.


Neden geleneksel yapı bloklarını hala aynı yöntemlerle kullanmaya devam ediyoruz? Beyaz Kelebek’in cam cephesine bir kez baktıktan sonra çevrenizdeki yapıların durumunu yeniden düşünmek isteyeceksiniz. Bina sizi mimarlığı düşünmeye sevk ediyor. Binanın tasarımı, sizi kaliteli mimarlığın sıradan hayatınızı değiştirebileceğine ikna ediyor.

Bina cepheleri güneşe ters açı yaparak günışığını içeri alıyor, ancak güneşin sıcaklığını binanın içine taşımıyor. Bu özelliği ile bina adeta form ve enerji verimliliğini birleştiriyor. Çünkü bina güneş ışınlarını doğrudan içine alsaydı binanın soğutma yüklerini sera etkisi yapan güneş ışınları nedeniyle en az %25 artacaktı. Mimarın bina formu adeta güneş kırıcı görevi yapmakta. Aynı zamanda beyaz kelebeklerin kanatlarını oluşturmakta.

Bu nedenle Kocaeline gidenlerin bu bina önünde fotoğraf çektirmesi hiç de şaşırtıcı olmuyor.


“Biz iş yaratmıyoruz. Ben bizim birer kaşif olduğumuza inanıyorum.” - Glenn Murcutt

Bir Çok Özelliği İle Tasarruf Sağlayan Çevreci Bir Eser

Şekiller değişip, çeşitlenebilir ama mimari fonksiyonları ile bu kadar oranlı olabilir mi? Bir yapı ben sizden önce de buradaydım dercesine kararlı durabilir mi? Bu kadar yerini sevmiş olabilir mi?


Binada standart camlar kullanılmamış. Tüm camlar ve doğramalar farklı açı ve ebatlarda tasarlanmış.

Yapı, tasarımına kabuk sisteminden filtrelediği atmosferik ışığı da dahil etmeyi başarmış. Nasıl mı? Tabi ki yüksek pencereleri ve onların hizmet ettiği fonksiyon hacimlerinin doğru yer seçimi ile. Ancak mimarın esas başarısı ışığı bina içinde gezdirmedeki hüneri olmuş. Temelde 3 blok var gibi gözükse de bloklar aslında ışığın gezdiği ana bir hacim oluşturmuş.


Dünyanın birçok farklı yerinde yapılan mimarlığa göz attığımızda tavan süslemelerinin veya benzerlerinin çok çeşitli örneklerini bulabiliriz. Ama ekonomiyi düşünen bir yatırımcı gibi davranan yerel yönetimler bu detaylar ile kamusal yapılarda ne yapabilir?


Samimi olarak tanışmasanız da, bu kamusal yapıya bakarak tasarımcısı hakkında fikir almamız mümkün. Mimar bina içinde de sadeliği seçmiş. Hatta bazı yapısal elemanları gizleme gereği duymamış. Mimar kendi yaşama alanlarında beğendiği detayları kamusal alanlarda da uygulamış. Eser mimarın yaşam tercihine ait çizgileri de taşıyor. Yükselen eğimli cephelerinde hayata karşı heyecan duyduğunu gösteriyor.

Yüzme havuzu Kocaeli gecelerinde adeta beyaz bir kelebek imajı oluşturuyor.

Tasarımda başka bir yeşil bina stratejisi daha bizi karşılıyor. Bina cepheleri, çatısı ve çevresindeki açık alan yapı malzemeleri ile ısı adası etkisi oluşturmuyor, kendisini ve çevresini serin tutuyor. Bina sürdürülebilir bina tasarımının en güzel örneklerinden birisi.


Parametrik Tasarımı İçselleştirmiş

Eser bir çok oranında parametrik tasarım unsurları içeriyor. Zeminde teras olan, basamaklanan bina kıvrımları, uzanan hareketli cephe parametrik tasarım hesaplamaları oluşturuyor. Ancak mimar sadece parametrik bir tasarım yaparak provaktif olmayı seçmemiş. Bu kolaya kaçmayan çok önemli bir tavır. Mimar, maliyeti de arttırmadan “Beyaz Kelebek”i Kocaeli’nin Akse Mahallesi’ne adeta kondurmuş.


Parametrik hesap dengeleri ile oluşturulmuş kıvrımlar binanın unutulmaz cephelerini oluşturuyor.

Mimarlar, yapıların dış cephesi için kaplama seçenekleri arasından tercih yapabilmek için çok zaman harcıyor. Peki mimarlık cephelerde oluşturulmuş karelerden ibaret olabilir mi? Bu binada mimar cephelerde bu kolaylığa gitmemiş. Yapıyı zaman zaman prizmatik olan cepheler ile bir vitrine dönüştürmüş. Bu vitrin enerji verimliliği için yükseldikçe farklı renklere dönüşen reflektif camlar ile güneşi kırmış. Binayı enerji verimli bir eser haline getirmiş.


Hakim Rüzgar Yönü Önemli Bir Tasarım Girdisi Olmuş

Mimar, Kocaeli iline özgü tüm yıla yaygın güney doğu hakim rüzgar yönüne tam olarak kırıcı dar cepheleri yerleştirerek rüzgar direncini en aza indirmiş. Bina oryantasyonu ilk defa yoldan veya parsel sınırından farklı düşünülmüş. Mimar, rüzgarı bina ile mücadele etmeyecek eğimde olan kırıcı cephelerde binanın dışına itmiş. Bu Türkiye'de çok az uygulanan bir mühendislik yaklaşımı.


Modern Mimari ve Kocaeli’ndeki “Beyaz Kelebek”

Bina post modern, fütürizm döneminin etkilerini bir arada sunan günümüz modern mimari yapısını yansıtan bir mimari tarza sahip. Mimar, binanın sıradan bir yapı olmasını istememiş. Bu binayı yapmayı kendisine bir fırsat bilmiş. Aslında bir yerde yerel yönetim geleneğini olumlu anlamda bozmuş. Ülkemizde mimarların eserlerini bu denli severek, onu iç dünyasında yaşayarak şekillendirerek tasarladığını görmek neredeyse imkansız. Binanın mimarı Neslihan KARABULUT mesleğinde başarının sırlarını bizlerden çok önce kavramış.


Kütle Analizi

Bina temelde 3 kütleden oluşmuş. Havuz mahali yaklaşık 950 m2, Sirkülasyon ve program alanları 740 m2, giriş ve program alanları 290 m2. Bu üç kütle asimetrik olarak planda ve geometride yer bulmuş. Bu üç kütle aslında bodrum, zemin ve 1. Katta bir hacim olabiliyor.


Neslihan KARABULUT Kimdir?

Neslihan KARABULUT, 2014 yılında İTÜ Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Erasmus programı ile 1 yıl Fransa'da eğitim aldı. Yüksek lisans eğitimine Bursa Uludağ Üniversitesinde devam etti. Bu süre içinde ulusal ve uluslararası birçok eğitim ve tasarım stüdyosuna katıldı.


İTÜ Mezunu olan Neslihan KARABULUT, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde Mimar olarak görev yapıyor.

"Sürdürülebilir Fuar Alanı Karşılama Sergi Sunu Mekanı" ve "İTÜ Yerleşke Girişleri İçin Çevre Dostu Güvenlik Üniteleri" yarışmalarında ödüller kazandı.


Tabanlıoğlu/Dome+partners/Varyap Meridian/Zorlu Center PSM gibi büyük nitelikli kurumlarda staj ve çalışma deneyimleri olan Neslihan KARABULUT şu an Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde mimar olarak çalışmaktadır.


Mimar geleneksel olarak spor tesisi için oldukça büyük yer kaplayan tüm teknik hacimleri bodruma saklarken, binanın cephelerini ve çatısını bu denli temiz bırakabilmiş. Eğer mimar sıradanlığı seçseydi, bu bina kibrit kutusu formunda ve çatısında bir çok HVAC cihazının yer aldığı adeta bir endüstriyel yapı gibi olacaktı. İstisnalar geneli bozmaz, Türkiye’de hemen hemen tüm havuz binaları böyle değil mi? Üstelik yerel yönetim yatırımlarında istisnasız durum bu değil mi? Ankara Büyükşehir Belediyesinde, Etüt ve Projeler Daire Başkanı olarak görev yapmış birisi olarak mimarın bu yapıyı tasarlarken yerel yönetim yatırım karar vericileri ve mekanik mühendislerine karşı yaptığı tasarımını ciddi bir şekilde savunduğunu hayal etmek zor değil.

Harika Plan ve Kesitler


Bina kütlesi ana havuz hacmini binanın bir parçası yapmış. Binanın formuna ana fonksiyonu referans olarak almamış. Bina formu yarı olimpik ana havuzun dikdörtgen formuna hiç atıf yapmamış ve dikdörtgen havuzdan ölçeklenmemiş. Mimar burada binanın kendisini tasarım unsuru olarak ön plana çıkartmış.

Bina araziye uyum konusunda örnek teşkil edecek kadar başarılı.

Kütleler arazi eğimine binanın uyum sağlamasına yardımcı olmuş. Binanın teraslanan basamakları arazide teraslar olarak devam etmiş. Bu bina dikdörtgen bir yapı olarak tasarlansaydı, binanın açık alanlarında bu hareketlilik ve uyum olmayacak, bir çok istinat duvarı oluşacaktı. Hatta binanın bahçe duvarları için iksa işleri yapılması gerekecekti. Binanın kütle yapısı araziye uyum sağlamış. Yer altına inen rampalar ve hacimler ustalıkla saklanmış.


Binada Üzerinde Kitap Yazılabilecek Sayıda Detay Var

Aslında binanın sade gözüken tasarımına detayları ile girildiğinde bu yazının binayı kısmen yorumlayabildiğini söylemek doğru olacak. Çünkü üzerinde kitap yazılabilecek kadar fazla detay tasarım düşüncesinde var. Binanın her bir detayı mimar tarafından araştırılmış ve yorumlanmış.

Binanın maketi üzerinde özenle çalışılmış. Ortaya mükemmel bir eser çıkmış.

Çocuklar için su oyunları, eğitici alanlar, toplanma mekanları, iç hacim seyir terasları, bu terasların ofisler ile olan bağlantı ilişkisi, taşıyıcı elemanların gizlenmesi usta bir tasarım çizgisi içeriyor. Binayı yakından incelediğinizde İskandinav ülkelerindeki fonksiyonları yıllarca çok iyi düşünülmüş binaları hatırlıyorsunuz.


Bina yerel yönetim tarafından yapıldığı için yapı malzemelerinde ömür ve maliyet analizini göz önüne almış. Mimar burada da uzun yıllar sonra bile değerini yitirmeyecek dönemsel yapı malzemelerini tasarımında kullanmış. Yapı malzemelerinin dönemselliği bu binayı ileride de hatırlatacak unsurların başında geliyor.


Mimar binanın genelinde ışığı iç hacimde gezdirmiş, bu ışık gezintisinde gençleri ve çocukları heyecanlandırmak istediği oyun alanları gibi noktalarda renk patlamaları yapmış. Dünyaca bilinen Valencia Bilim Merkezi yapısı kadar sade bir beyaz tüm binaya hakim olmuş. Beyazın tonu çelik boyası tonu ile eşleştirilmiş. Yapısal çelikler iç hacimde mimari bir tercih olarak yer yer gösterilmiş veya gizlenmiş.


Tüm bina beyaz renkte, ancak hareket istenen bölgeler renklerle öne çıkartılmış.


Binanın tüm koridorları iç balkonlara açılıyor.

Bina iç hacminde koridorlar kamu yapısı koridorları gibi değil, yükseklikleri değişen hacimlerde gezinme alanları olarak karşımıza çıkmış. Tüm koridorlar bir iç balkona bağlanmış. Bu durum koridorları insan sağlığına uygun, gün ışından yararlanan alanlara çevirmiş. Gün ışığı ve manzara binanın spor yaptırma özelliğini arttırmış.


Ana Giriş Merdiveni ve Karşılama Bankosu

Ana girişte yer alan dairesel merdiven binanın dış kıvrımlarına referans verirken, mimar 1. kütlenin maketini karşılama bankosu yaparak tasarladığı 1. ve 2. kütle formu kullanıcılara hatırlatma arzusu içinde olmuş. Bu da tasarımına duyduğu güven ve saygının bir sonucu.

Binanın parametrik ölçüleri giriş holündeki merdivende tekrar ediliyor. Giriş bankosu binanın 2. ve 3. kütlelerine atıfta bulunuyor.

Sıra Dışı Bir Yüzme Havuzu

Yüzme havuzu ana mekanı genellikle iklimlendirme güçlükleri nedeni ile binanın tüm hacimlerinden izole edilir. Bu ise karşımıza sadece kontrollü girilen seyirci tribünleri ile ulaşılabilen, bazı binalarda ise bina içine girdiğinizde dahi hiç görülemeyen yüzme havuzları oluşturur. Mimar binasında buna tepki vermiş. Bu binaya girdiğinizde ana yüzme havuzunu bir çok farklı noktadan görebiliyorsunuz. Bu size gerçekten büyük bir mekânsal ferahlık hissi veriyor.


Spor Yaptıran Bina Tasarımı

Binanın içine giren bir kişi sadece bir dairesel merdiven sonrasında muhteşem ana hacmi görebiliyor. Buna özenerek spor yapma arzusu gelişebiliyor. Bunlara spor yaptıran bina ismi veriliyor. Siz binanın koridor ve merdivenlerini gün ışığı ve manzara ile birleştirirseniz bu alanlar yürüyüş rotalarına dönüşüyor. Spor yapan kişileri gören insanlar da hareketlilik kazanıyor. Bina sporcuları spor yapmaya teşvik ediyor. Onları kalıplara sokmuyor, onları ana yüzme havuzuna davet ediyor.

Binayı kullananlar dakikalar içinde çok kısa sürede soyunma odaları veya duşlardan spor alanına erişiyor. Bu anlamda binanın ölçeği üzerine de iyi düşünüldüğü akla geliyor. Mimar, bina her anlamda mahallerini iyi ölçeklemiş gözüküyor. İşte bu ölçekteki oran başarısı ekonomik olarak yapılan binaların da mimari değer taşıyabileceğini bizlere gösteriyor. Mimar bu anlamda Türkiye’de yerel yönetimlerde görev yapan meslektaşlarına olumlu mesajlar veriyor.

Hareket Etme Arzusu Yaratan Bir Tasarım

Binanın 3 temel kütlesi adeta hareket etmeye hazır veya sıçramak üzere olan sporcuları andırıyor. Bina içinde dingin değil hareketli mekanlar olduğu hissini veriyor. Bu yönüyle bina içindeki sporcular kadar hareketli, sıçrayan su damlaları kadar keskin üçgen hatlara sahip. Bina tasarımı ile, kendisi hareketli olduğundan, adeta gelin sizde burada hareket edin, spor yapın, aktif zaman geçirin diyor. Sizi hareket etmeye teşvik ediyor. Mimarın bu tavrını yine KBB için tasarladığı başka bir eserinde cephede kullandığı sporcu figürleriyle görüyoruz. İyi bir tasarım olan bina, üzerinde okumamız ve düşünmemiz için için bizi teşvik ediyor.


Bu Bina Tüm Kamu Yöneticileri Tarafından Gezilmeli

Bu bina en başta yerel yöneticiler olarak Türkiye’deki tüm kamu görevlileri tarafından gezilmeli. Yeşil bina fonksiyonları, ekonomik sınırlamalara rağmen mimari başarı bu binada bir örnek olarak bulunuyor. Bu sıra dışı bina Türk mimarlığının dünyaya açılabileceğini gözler önüne seriyor.

Binanın Gün Işığını Kullanma Başarısı

Binanın iç tasarımı gün ışığının binanın her bölgesine gelmesini ve karanlık bir köşesinin kalmamasını sağlamış. Bu sayede elektrik enerjisi harcamadan doğal aydınlatma ile adeta pasif bina standardında bir bina tasarlanmış. Binanın her bir köşesinde gün ışığı ve manzara kriterleri sağlanmış. Bu mimarın çok önemli bir başarısı. Eğer bina formu klasik sanayi tesisi formunda bir yüzme havuzu olsa idi bu gün ışığı ve manzara performansı kesinlikle sağlanamazdı.


Binanın kullanıcıları günışığı ve manzara kalitesine sahipler.

Binada Akustik Sağlık Tasarımın Parçası Olmuş

Yüzme havuzlarının en büyük problemlerinden birisi su yüzeylerindeki ses yansımaları. İyi tasarlanmamış yüzme havuzu binalarında özellikle ana havuz hacmi tamamen sert yüzeylerden ve su yüzeyinden oluşuyor. Akustik tasarımı yapılmadığında tüm sert yüzeyler ve büyük su yüzeyi yüksek oranda çınlama etkisi yapıyor. Buna "Sound Reflection in Water" adı veriliyor.


Ancak, Beyaz Kelebek ana havuz hacminde çınlamayı azaltıcı elemanların yer aldığı hareketli yüzeylere sahip. Akustik tasarım yapılmış ve bu sayede şaşırtıcı hareketli bir yüzme havuzu ortamı oluşturularak çınlama azaltılmış.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Büyük Başarısı

Bu yazı bir mimari inceleme yazısı ancak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin başarısını da kutlamak gerekiyor. Belediye, başkanından başlayarak tüm seviyedeki personeline kadar çok büyük bir başarıya imza atmış durumda.

Spor tesisi olmanın çok ötesinde bir mimari eser.

Kocaeli ilinde, kendi personeli olan mimar ve mühendisleri ile kendi bütçesini en iyi şekilde kullanan takdire değer örnek bir bir yerel yönetim öyküsü ortaya çıkmış.


Binanın Teknik Verileri

Projenin Resmi Adı:

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Çayırova Kapalı Yarıolimpik Yüzme Havuzu Projesi

Projenin Amacı:

Çayırova’nın ilk yarı olimpik yüzme havuzunu gerçekleştirerek, Çayırova Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Akse Mahallesinde ilçenin merkezi bir konumunda halkın kullancağı, sporcuların yetiştirileceği Yarı Olimpik Yüzme Havuzu yapmak projenin amacı olarak belirlenmiş. Çayırova Yarı Olimpik Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi, 7 yaşından itibaren yüzme sporuna gönül vermiş her yaştan vatandaşın kullanımı için yapılmış. Yaz okullarıyla beraber yüzme branşında çocukların, fitness ve aerobik branşında da ev hanımlarının tercih ettiği bir spor merkezi olması da hedeflenmiş. Yüzme, fitness ve jimnastik dalında spor yapma imkanı sunan tesis sporu halka yaymayı ve sağlıklı nesilleri teşvik etmeyi amaçlayan bir belediye yatırımı olması istenmiş. Kocaeli halkının uzman yüzme hocaları nezaretinde yüzmeyi öğrendiği, müsabakaları 100 kişilik seyircinin izleyebildiği, çocuk havuzunda yüzme eğitimleri verildiği bir tesis amaçlanmış. Amacına uygun olarak yapılan spor tesisinde yaz okullarının yanı sıra özel yüzme dersi almak isteyen her yaştan binlerce kişi yüzme öğreniyor ve sağlıklı olarak spor yapabiliyor.

Adres:

Akse Mahallesi, Çayırova, Kocaeli

Arsa Alanı: 2.628 m2

Proje Taban Alanı: 1.978 m2

Toplam İnşaat Alanı: 4.231 m2

Zemin Kat:

  • Yarı Olimpik Yüzme Havuzu (12,5m_25m)

  • Çocuk havuzu (6m_9m)

  • Terapi ve Dinlenme alanı

  • 2 duş

  • Vitamin Bar

  • Antranör odası (bay soyunma+bayan soyunma+dus)

  • Can güvenlik odası

  • Saglık odası

  • Personal odası

  • Bay ve Bayan mescit

  • Resepsiyon

  • WC ( bay+bayan+engelli)

  • Soyunma odası I (7 kabin+1 engelli kabini+6 duş+ +1wc+1 engelli wc+dusu+4 lavabo+ dolaplar)

  • Soyunma odası II (6 kabin +1 engelli kabini+5 duş +1 engelli duşu +3wc+3 lavabo+1 engelli wc+ dolaplar)

  • Giriş Holü

1.Kat :

  • Kafeterya ve Mutfak

  • 100 kişilik seyirci oturma alanı

  • 2 ofis

  • 2 Spor Alanı (1 fitness salonu,1 plates ve aerobik salonu (özelikle haftada 1 gun havuz dinlenme günlerinde kullanılması için) ,eğitimci odası, malzeme odası)

Bodrum Kat:

  • Teknik hacim

  • Elektrik odası

  • Kazan Dairesi

  • Spa merkezi 500 m2

  • Depo Alanı

Sonuç Adına

Ülkemizde mimarlık mesleğinin en güzel şekilde uygulandığı örneklerden birisini inceledik. Sürdürülebilirliğin bina formu ile birlikteliğinin, bizleri mimaride yeni bir döneme götürdüğünü gördük. Mimarlarımızın ne denli başarılı işler yapabildiğine şahit olduk.

Bu bina bizlere tüm başarının altında azim, çalışkanlık, beceri, görgü ve işini severek yapmanın yattığını gösterdi.

Ülkemizde sürdürülebilir binalar, mimarlık ve sanat adına güzel gelişmeler de oluyor. Sadece 3.500 kayıtlı kullanıcısı olan bu bina bizlere ülke geleceğe umut ile bakma şansı veriyor.


Kaynak: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Neslihan Karabulut, Mimar, 2022





1.200 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Σχόλια


bottom of page