top of page

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı

İklim Değişikliğine Uyumlu, Dayanıklı ve Yeşil Şehirler

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı SECAP şehirde yer alan faaliyetlerin oluşturduğu Sera Gazı Emisyon Envanteri verileri ışığında oluşturulmalıdır. Bu nedenle bu planın bir öncülü ve ayrılmaz parçası olarak Şehir Sera Gazı Emisyon Envanteri raporlanmalıdır.

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı yapan şehirler iklim değişikliğinin en önemli etkisi olan enerji talebindeki artışı yönetebilmektedir.
Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı yapan şehirler iklim değişikliğinin en önemli etkisi olan enerji talebindeki artışı yönetebilmektedir.

İklim değişikliği; fosil yakıtların kullanımı, enerji tüketimi, şehirdeki arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkinlikleriyle atmosfere salınan H2O(b), CO2, CH4, O3, N2O, CFC–11, HFC, PFC, SF6 gibi sera gazlarının birikimlerindeki hızlı artışın dünyadaki doğal sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı ve sonucunda iklimde oluşan değişikliklerdir.


İklim değişikliği, şehirlerde düzensiz yağışlara ve sellere, kuraklığa, şehir ekolojisinin bozulmasına, türlerin yok olmasına ve nihayetinde insanların şehirlerde daha zor koşullarda yaşamasına neden olmaktadır.


Son yıllarda şehirlerde sayıları süratle artan afetlerin en önemli nedeni iklim değişikliğine uyum sağlanması için gerekli tedbirlerin alınmamış olmasıdır. Şehirler enerji tüketimleri için özgün yatırım planlarını yapmalıdır.


Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı, şehirde yer alan tüm planlama alanlarını kapsamaktadır. Ulaşım konusu da bunlardan birisidir.

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı


Dünyadaki büyük şehirlerin en öncelikli faaliyet alanı, İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planlarının hazırlanması ve gerekli tedbirlerin uygulanmasıdır. Ülkemizdeki şehirlerin zaman kaybetmeden Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) hazırlamaları ve uygulamaları hayati önem taşımaktadır.


İklim Değişikliğinin şehirlerdeki etkisi sadece mal ve can kayıpları değil, su, enerji, ulaşım gibi süregelen tüketim başlıklarının kontrol altına alınmaması nedeni ile kamuya ve özel sektöre yüksek maliyetli şehir hayatı oluşturmasıdır.


Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı SECAP şehirde yer alan faaliyetlerin oluşturduğu Sera Gazı Emisyon Envanteri verileri ışığında oluşturulmalıdır. Bu nedenle bu planın bir öncülü ve ayrılmaz parçası olarak Şehir Sera Gazı Emisyon Envanteri raporlanmalıdır.


Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı

ECOBUILD, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Raporlarını uluslararası standartlara uygun olarak oluşturmakta, bu raporlarda yer alan sektörel emisyon verileri ışığında Emisyon Azaltım Stratejileri ve İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planlarını hazırlamaktadır.

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planlarının uluslararası norm ve standartlara uygun tekniklerde yapılması, bu raporların küresel bazda geçerlilikleri için de bir zorunluluktur.



Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı SECAP Uyum Stratejileri Nelerdir?

SECAP, yerel yönetim sınırları içerisinde mevcut sera gazı emisyon durumunu, stratejik hedeflerini, hedeflerin değerlendirilmesi ve uygulamaya konulmasını, sorumlulukların belirlenmesini ve sera gazı emisyonunun iklime tahmini etkilerini ve iklim uyum adaptasyon tedbirlerini içeren bir stratejik plandır.


ECOBUILD, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi için SECAP çalışmasını geniş katılımlı toplantılar ile gerçekleştirmiştir.

İklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonları durdurulsa bile atmosferdeki sera gazı konsantrasyonu ve bozulan iklim hiçbir zaman eski haline dönmeyecektir. Gelecekte iklim değişikliğinin olumsuz etkileri şehirlerde artarak yaşanmaya devam edecektir. İşte bu nedenle şehirleri oluşturan bina, altyapı, ekonomi, sosyal sistemler ve ekosistemlerin enerji bağlamında iklim değişikliğinin beklenen etkilerine karşı dirençlerinin arttırılması gereklidir. Bu planda yer alan uyum stratejileri, sadece riskleri yok etmeye değil, olası tehditlerin yıkıcı etkilerinin şiddetini azaltmaya ve ortaya çıkabilecek fırsatları şehir için en uygun şekilde değerlendirmeye yönelik tespit ve uygulamalardır. SECAP’da 2 ana yol izlenmektedir:


  1. İklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkilerin hafifletilmesi yani sera gazı emisyonlarının azaltılması. Enerjinin sürdürülebilirliğinin sağlanması.

  2. Şehrin iklim değişikliği kaynaklı afetlere karşı direncinin arttırılması ve uyumunun sağlanması.



SECAP İçin Adımlar Nelerdir?

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı İçin Danışmanınızı Belirleyin

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı, Şehir Emisyonlarının Uluslararası Normlarda Hesaplanması ve Yeşil Şehircilik Projeleri konularında mutlaka uzman ve yetkin danışman firma ile çalışılmalıdır.


ECOBUILD Yeşil Şehircilik, SECAP, İklim Değişikliğine Uyum konusunda ülkemizdeki en tecrübeli ve lider danışmanlık firmasıdır.


İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri ve Şehir Sera Gazı Emisyonu Envanteri raporlaması konusunda uzman danışmanınız olan ECOBUILD ile çalışmaya başlayın.

SECAP çalışmaları ilde yer alan tüm paydaşların katılımı ile planlanır, risk analizi değerlendirmesi birlikte yapılır.

Şehrinizdeki Riskler İçin Mevcut Durum Analizi Çalışması Yapın

Şehrin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı ve Yeşil Şehircilik ilkelerine uygun planlanması için öncelikle şehrin mevcut durumunun;

  • Sera Gazı Emisyonları

  • Enerji Tüketimi ve Verimlilik

  • Doğal Sistemler, Ekoloji ve İklim

  • Ulaşım ve Kentsel Arazi Kullanımı

  • Su Kaynakları ve Tüketimi

  • Bina ve Altyapı Sistemleri

  • Tarım ve Sanayi

  • Şehirdeki Yaşam Kalitesi ve Sağlık

  • Sosyo-Ekonomik Yapı

Konularında değerlendirme ve öneriler raporda yer almaktadır.


Sürdürülebilir Gelecek İçin SECAP Planınızı Uzmanlar İle Yapın

Mevcut verilerin ışığında, 9 temel konu başlığında şehirde alınması gerekli olan tüm önlemler İklim Değişkiliğine Uyum Stratejileri, Yeşil Şehircilik Eylem Planı ve Fizibilitesi ile ortaya konulmaktadır.


Söz konusu hedefler ve sağlanan performans şehirde yaşayanların, tüm başlıklarda yaşam kalitesini arttırırken aynı zamanda şehrin konumunu yükseltmekte ve dünyadaki marka değerini oluşturmaktadır.


SECAP ile şehrin gelecek vizyonu oluşturulmakta, bu vizyon ışığında uygulanan tedbirler ile afetlerin etkilerini azaltan, daha ekonomik ve sürdürülebilir bir kent sağlanmaktadır.


SECAP çalışmasının başlangıcında iklim değişikliğinin yaşanan etkileri ve gelecekte ortaya çıkartacağı riskler paydaşlarla değerlendirilir. Stratejik planlama yaklaşımı ile eylemler planlanır.

İklim Değişikliğine Uyum Şehirler İçin Neden Önemli?

Hızlı şehirleşme ve çoğalan insan faaliyetleri atmosfere salınan sera gazlarının artmasına neden olmaktadır. Bu durum küresel ısınma ve iklim değişikliğini doğurmaktadır.

İklim değişikliğinin etkileri;

  • Düzensiz yağışlar ve seller

  • Sıcaklık artışı ve kuraklık

  • Fırtına ve aşırı hava olayları

  • Deniz suyu seviyesinde yükselme

  • Şehirde yaşayan hayvan ve bitki türlerinin yok olması

  • İnsanların ve ekosistemlerin yaşam olanaklarının kalmamasıdır.

Şehirlerin süratle iklim değişikliğine uyum sağlayacak olacak önlemleri alması gereklidir. Mevcut politikalar ile iklim değişikliğine adapte olmadan şehirlerde yaşamak zorlaşacak, sel ve kuraklık felaketleri yanında altyapı sistemlerinin yetersizliği nedeni ile yaşam kalitesi düşecektir.


Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planları dayanıklı altyapılar ve düşük emisyonlu tüketim gibi konu başlıkları yanında, şehirleşmede de yeni bir planlama anlayışı getirmektedir. Bu planlama anlayışı yeşil yapılaşma kriterlerinin şehir planlarında belirlenmesi, iklim değişikliği uyumu için gerekli olan tüm kararların ve yapılması gereken tüm uygulamaların eyleme dönüştürülmesi anlamına gelmektedir.


Şehirlerin enerji tüketimleri iklim değişikliği nedeni ile artmıştır. SECAP ile şehir enerji tüketimlerinde önemli oranda azalma ve verimlilik sağlanır.

SECAP'ın önemli bir başlığı şehir enerji planlaması, yenilenebilir enerji stratejisi, enerji türleri ve bunalar ilişkin yatırım programıdır.

Yeşil ve İklim Dostu Şehirler Dünyada Tanınmakta ve Marka Olmaktadır

Şehirlerin İklim Değişikliğine Uyumu onları İklim Dostu Şehir yaparken şehirlilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır. Yeşil Şehircilik düşük enerji tüketimi, daha temiz bir atmosfer, daha fazla yeşil alan, sosyal adalet, iyi bir eğitim seviyesi, şehrin ekolojisinin korunması, su kaynaklarının temiz ve kullanılabilir olmasını sağlamaktadır.


Tüm bunlar kentin uluslararası ölçütlerde üst seviyede sonuçlar elde etmesine, bu sonuçların belgelenmesine ve kentin tüm dünyada daha iyi tanınmasına neden olmaktadır.

Dünyadaki tüm büyük sanat, bilimsel kongre veya spor etkinliği programları yer seçimlerinde, etkinliğin yapılacak olduğu şehrin yeşil performansına, hava kalitesine, gürültüsüne, kentsel ulaşımına, çevre bilincine ve sosyal yapısına bakmaktadır. Yeşil ve İklim Dostu Şehirler dünyaya kendilerini bu sayılan konu başlıklarında marka ve lider şehir olarak ilan etmektedirler.


Şehirciliğin performansının belgelenmesi, şehir yönetiminin başarısını göstermektedir. İklim dostu şehirciliğin bir çıktısı olarak LEED for Cities Yeşil Şehir Sertifikası alınması yerel yönetimlerin ve yöneticilerin bir çok konu başlığında gösterdikleri performansın belgelenmesidir.


SECAP kapsamında hidrojen gibi enerji depolama stratejileri de masaya yatırılır. Planlarda enerji yönetimi ile sera gazı emisyonlarındaki azalma etkisi ölçülür.

Yeşil Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm

Şehirleşme en büyük çevre, sağlık ve ekonomi problemidir. Ülkemizdeki enerji ve kaynak tüketiminin en önemli kısmını, şehirlerimizi oluşturan binalar ve altyapılar oluşturmaktadır. Enerjide dışa bağımlılığımızı yeşil şehirler ile önleyebiliriz. Tüketim rakamlarını azaltmak ve sağlıklı şehirler kurmak ancak yeşil ve sürdürülebilir hedefli bir şehirleşme anlayışı ile mümkündür.


Yeşil şehirleşme stratejileri sayesinde, yeni yerleşim ve kentsel dönüşüm alanlarında yüksek enerji tasarrufları sağlanmakta, daha az su tüketen, ulaşımı çözülmüş ve düşük emisyonlu yapılaşma kriterleri ile daha sağlıklı ve yaşam kalitesi yüksek kent parçaları yaratılmaktadır. Yeşil şehircilik ve yeşil kentsel dönüşüm, 7 ana konu başlığı altında toplanan yaklaşık 80 Performans Kriterinin planlama ve uygulama aşamasında değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.


SECAP kapsamında şehir planlamanın su döngüsü, ısı adası etkisi, ken ekolojisi gibi başlıkları da yer alır. Şehirdeki gelecekteki üst ölçekli şehir planlama ve imar planlama gibi mekansal planlama yaklaşımları da belirlenir.

Yeşil şehirleşmenin en önemli farkları aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • İnsan ölçeğinde yapılaşma

  • Kaliteli, yeterli ve verimli ulaşım olanakları

  • Erişilebilir yeşil alanlar

  • Enerji verimli ve yeşil altyapı sistemleri

  • Su verimli bir şehir planlaması ve uygulaması

  • Yaşayan ve yürünebilir caddeler, alışveriş sokakları

  • Bisiklet yolları ve otoparkları

  • Ağaçlandırılmış ve gölgelendirilmiş yürüme yolları

  • Doğru tasarlanmış bina cepheleri ve yapı adaları

  • Kentsel tarım ve yeşil çatı uygulamaları ile daha yeşil bir kent

  • Peyzaj alanlarında doğru bitkilendirme ile su tüketimlerinin azaltılması

  • Şehirlerin daha az enerji tüketen, daha sağlıklı ve yaşam kalitesi yüksek, iklim değişikliğine adapte olmuş, düşük emisyonlu alanlar olması

Şehir CO2 Emisyonları Hesaplanması ve Raporlaması

Şehir emisyonlarının ölçümü uluslararası normlara bağlanmıştır. Bu emisyonların ölçümü ve raporlaması yerel yönetimler için bir zorunluluktur. Bu emisyonların şehir için hesaplanması İklim Değişikliği Uyum Eylem Planlarının bir alt başlığıdır. Öncelikle, Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarının Birleşmiş Milletler, LEED ve diğer uluslararası organizasyonlara ilan edilmesi için tecrübeli uzman kadrolar tarafından araştırma çalışmaları ve Şehir Emisyonları Raporlaması yapılmaktadır.


Bu raporlar/envanterler uluslarası organizasyonlara rapor edilebilmeleri yanında şehir planlarına ve yönetmeliklerine girecek olan, şehirde emisyonların azaltılması eylemleri için de belirleyici bir ölçüttür.

Kentte yer alan altyapının yeşil altyapıya dönüşümü iklime uyum için kaçınılmazdır. SECAP kapsamında yeşil altyapı programı oluşturulur.

Kent içinde yer alan tüm faaliyetleri kapsayan sera gazı envanteri ortaya çıkartılmaktadır. Yukarıda belirtilen emisyon ölçütlerine göre eylem planları oluşturulmakta şehrin gelecek vizyonu ortaya koyulmakta, gelecek yıllardaki emisyon hedefleri gerçekçi ve doğrulanmış olarak belirlenmektedir.


ECOBUILD, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planını, emisyon raporlaması ve azaltım politikasına ilave olarak, şehir genelindeki tüm planlarda yer alan konu başlıklarında yapılması gerekli uygulamaları, tarih hedefleri ile birlikte belirleyen bir plan olarak değerlendirmektedir.


Eylem planında iklim değişikliği senaryoları ve şehirde beklenen iklim değişikliği etkileri ortaya konulmaktadır. Şehrin sera gazı emisyon projeksiyonu, azaltım ve uyum politikaları tüm sektörler için oluşturulmakta enerji stratejileri ise ön plana çıkartılmaktadır.

Şehirde yer alan emisyonların uluslararası normlarda envanterinin çıkartılması ve tüm sektörlerde eylem planı dahilinde tarih perspektifinde gerçekleştirilecek olan aksiyonların planlanması ve fizibilitesi eylem planının esasını teşkil etmektedir.


Bunlara ek olarak şehir içinde yapılan mekansal veya stratejik tüm planlarda ve yönetmeliklerde yapılması gerekli uygulamalar SECAP dahilinde hazırlanmaktadır.

İl genelinde ortaya çıkabilecek olan risk ve kırılganlıklar analiz edilmekte, iklimsel kırılganlık yanında, sektörel kırılganlıklar;

  • Halk Sağlığı

  • Arazi Kullanımı ve Yutak Potansiyeli

  • Ormancılık, Bio-Çeşitlilik, Tarım

  • Atık

  • Enerji Üretim ve Dağıtımı

  • Ulaştırma ve Lojistik

  • Su Kaynakları

  • Kamu Altyapı Hizmetleri

  • Binalar

  • Ticaret, Turizm ve Sosyal Yapı

  • Sanayi Bazında ele alınmaktadır.


SECAP Planları ve Sürdürülebilir Şehirler İçin Bizimle Çalışın

ECOBUILD sektöründeki en büyük yeşil şehircilik proje referanslarına sahip olan firmadır. Türkiye ve yurt dışında LEED® AP BD+C, LEED® AP ND, WELL AP, Envision SP Akredite Profesyonel kimliklerine sahip olarak, ulusal-uluslararası proje tecrübesiyle, yeşil bina tasarım, inşaat, sertifikalandırma ve yeşil malzeme üretim süreçlerinde danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

SECAP kapsamında kent ekolojisini çeşitlendirecek, ekolojiye yaşam alanları açacak, kent tarımını ve turizimini arttıracak önlemler ve eylemler uygulanır.

ECOBUILD, ISI üyesi ve Envision Yeşil Altyapı Projeleri Denetleyicisi yetkisine sahiptir. Yeşil Şehircilik ve İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planları ve Şehir Emisyonları Raporlamasında uzmandır. Köprü, otoyol, baraj ve benzeri altyapı projelerinin yeşil altyapı sertifikası alması konusunda denetim ve danışmanlık yetkisine sahip tek Türkiye firmasıdır. WELL AP Akredite Uzman kimlikli olarak sağlıklı binalar konusunda eğitimler ve danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır.


ECOBUILD, Doğayı ve insan sağlığını koruyan, imalatı ekonomik ve çevreci olan malzeme, bina ve kentsel gelişme alanları projeleri için müşteri memnuniyeti odaklı hizmet sunmaktadır. 


Misyonumuz; İnsana ve doğaya saygılı yeşil binalar ve yerleşkeler yaratarak dünyamızın daha yaşanabilir olmasını sağlamak ve bu şekilde topluma katkı sağlamaktır.


Vizyonumuz; Şehirciliğin ve bina sektörünün sürdürülebilir olarak gelişmesi ve binaların çevre kriterlere göre tasarlanıp, yapılmasını sağlamaya liderlik yapmaktır. Enerji verimliliği, çevreye duyarlı malzemelerin üretilmesi, yeşil şehirlerin ve kentsel dönüşümlerin oluşturulması vizyonumuzdur.


Siz de SECAP planlarınızı oluştururken ECOBUILD ile tanışın. Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Sayfamızı ziyaret ediniz:

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page