top of page

Sürdürülebilir Mimaride Ahşap Kullanımı İçin 20 Fikir

Gölge Elemanlarında Doğal Malzeme Kullanılması

Almanya’nın en iyi bilinen fuarlarından olan Hannover Fuar alanında oldukça öncül bir fikirle 2000 yılında ahşap bir çatı örtüsü yapıldı. Fotoğrafı 2003 yılında CEBIT fuarında çektiğimizde çok etkilenmiştik.

Herzog + Partner Tasarım, Hanover Fuar Alanı Fotoğraf: Murat DOĞRU

Herzog + Partner tasarım ekibi tarafından tasarlanan, Züblin firmasına Laminat Kaplama Kereste (LVL), Glulam Glue Lamine Kereste, Kereste kütüğünden 16,6 Milyon €’ya yaptırılmış olan bu gölge elemanı aynı zamanda yağmur suyu hasadı yapıyor. Geceleri ise ziyaretçilere tasarruflu bir aydınlatma görevi üstleniyor.


Doğal Cephe Malzemeleri

Litvanya'da yer alan bu Villa, tasarım ve inşaatta bütünsel bir çevre dostu yaklaşım benimsiyor. Sadece biçimi ve kütlesi çevredeki manzarayı tamamlamakla kalmıyor, aynı zamanda mimarlar mümkün olan en düşük karbon iziyle gelen ürünleri tespit ederek kullandılar.

Mimari Tasarım ve Fotoğraf: Arches

Dış cephe kaplaması, çatı kaplaması ve zemin kaplaması için doğal malzemelerin kullanılması, herhangi bir inşaat işinin uzun vadeli çevresel etkisini en aza bir yoludur. Bu villa özelinde, sürdürülebilir bir şekilde tedarik edilen ve üretilen Kebony ahşabı hemen hemen tüm dış yüzeyi kaplamıştır. Bu malzeme binayı ağaç gölgeliğine rahatça karıştırmakta ve içinde yaşadığı çevrenin korunmasına yardımcı olmaktadır.


Binalarda Yağmur Perdesini Açın

Bir binanın iç sıcaklığını yönetmek için yalıtım gereklidir. Ancak pasif ısıtma ve soğutmanın daha verimli çalışmasını sağlamak için, duvar montajlarınızla birlikte alabileceğiniz başka önlemler de vardır.

Tasarım: NOMA Arkitekter Fotoğraf: Jean Lorentzen, Petter Nordahl

Açık bir yağmur perdesi, havanın dış cephe kaplamanızdan geçmesine izin vererek, su geçirmez membrandan durgun havayı ve nemi çeker ve ortamdaki sıcak veya soğuk havanın yalıtımdan geçmesini engeller. Bu modern kütüphane yenilemesi, bu etki için Kebony ahşap kaplamayı kullanmıştır.


Topluluk Açık Alanı Tasarlayın

Bazen sürdürülebilirlik, verimli su ısıtıcıları ve düşük etkili özelliklerden daha fazlasıdır. Bazen çevremizin doğal güzelliği için farkındalık yaratmak ve insanlara doğal dünyayla bir arada var olan toplulukları hatırlatmakla ilgilidir.

Tasarım: Mandaworks Fotoğraf: Anthony Hill Photography

İsveç, Malmö'deki bu proje, sakinlere ve turistlere, doğayı tüm bolluğuyla toplayıp gözlemlemek için çevre dostu bir mekan sağlıyor. Bu bağlantıyı güçlendirmek için, tasarımcılar güverte boşlukları ve yükseltilmiş banklar için yerel kaynaklı modifiye ahşap kullandılar.


Yenilenebilir, Hidrolik Enerji Üretimi

Norveç'teki bu hidrolik enerji santrali, en teknik ve işlevsel bina projelerinin bile sıkıcı olmak zorunda olmadığını herkese gösteriyor. Yapı, modern dünyada yenilenebilir enerji toplamanın ne anlama geldiğinin güzel bir ifadesidir.

Tasarım: Stein Hamre Arkitekter Fotoğraf: Bjørn Leirvik

Yoğun maddesellikle birleşen biçimsel ifade, bitişiğinde oturduğu sakin manzarayı yansıtır ve hatta petrol bağımlılığından kurtulmuş bir dünyanın önemi konusunda farkındalık yaratır. Kebony ahşap kaplama, zamanla dış mekanın sürekli değişen güzelliğini taklit ederek doğal olarak gümüş bir parlama (patina) geliştirecektir.


Çatı Güverte ve Teraslar

Çatı, bina tasarımında belki de en az kullanılan alandır. Bu genellikle sonradan akla gelen bir konudur. Yağmur hasadı yapılacak ve mekanik ekipman barındıracak bir alandır. Bununla birlikte, bir binanın tepesinde, yalnızca işlevsel alan için kullanılabilecek değil, aynı zamanda enerji tüketimini azaltmaya yardımcı olacak değerli alanlar vardır.

Tasarım: ANA arquitectura Fotoğraf: Jesus Rodriguez

Düz bir çatı inşa etmek, kullanılabilir güverte yağmur toplanma alanı ve ayrıca yeşil çatılar ve ağaç dikilecek alanlar sağlar. Çatınıza yeşillik eklemek, doğrudan güneş ışığının etkisini azaltır ve binanızı serin tutar, aktif soğutma sistemlerinin çalışma süresini kısaltır. Unutmayın toprak en iyi izolasyon malzemesidir.


Az Bakım Gerektiren Dış Cephe Kaplaması

Sürdürülebilirlik dayanıklılık, uzun ömür demektir. Bir bina tasarlarken yapabileceğiniz en çevre dostu şey, onun önümüzdeki 100 yıl boyunca ayakta kalmasını sağlamaktır. Bu uygulamalar, birkaç on yıl içinde atık ve enerji maliyetlerini azaltır ve küresel ekoloji üzerinde uzun vadeli büyük bir etki yaratma potansiyeline sahiptir.

Tasarım ve Fotoğraf: MDH Arkitekter

Resimdeki öğrenci evi projesinde kullanılan doğal dış kaplama gibi az bakım gerektiren, uzun ömürlü dış cephe kaplama ürünlerinin kullanılması yapının uzun ömürlü olmasına yardımcı olur.


İsveç'in Bina Geleneğini Hatırlayın

İsveç, 13. yüzyıldan kalma ayakta kalan en eski ahşap binalarıyla bir ekol ve uzun bir ahşap bina geleneğine sahip. Ahşap evler bu nedenle İsveç'in kültürel mirasında güçlü bir şekilde yaşıyor. 1874'ten itibaren, ulusal bir inşaat ve yangın yasası, ahşap kullanımını en fazla iki katlı binalarla sınırlandırdı. Yine de ahşap, bireysel evler ve alçak apartmanlar için baskın yapı malzemesi olmaya devam etti. Bu nedenle İsveç'in konut stokunun yarısından fazlası ahşap yapılı. Ancak, 20. yüzyılın yüksek binaları - hem konut hem de diğer binalar - diğer inşaat malzemeleri kullanılarak inşa edilmiş.

İsveç Malmö Konut Projesi Avlusu

İsveç'in AB üyesi olduğu 1994 yılında, işlev temelli bina düzenlemelerine geçiş bir kez daha, yeni malzeme kombinasyonları ve teknik çözümlerle, taşıyıcı ahşap çerçeveli yüksek binaların inşa edilmesini mümkün kıldı. diğer malzemeleri kullanan binalarla aynı tür yangın güvenliği. Ve böylece ahşap inşaatta yeni bir dönem başladı.


Çevre Dostu Tasarımı İlham Vermek İçin Kullanın

Çevre dostu sevgiyi yaymanın en iyi yolu onu ulaşılabilir kılmaktır. Bazen bunları fazla ciddiye almak, dünyamızın sağlığıyla ilgili bazı acı gerçeklerle yüzleşmek istemeyen insanları olumsuz etkileyebilir.

Tasarım ve Fotoğraf: The Edible Bus Stop

Get Living London'ın bu projesi tam olarak bunu yapmaktadır. Tasarımı kendi kendisiyle dalga geçmek için kullanıyor ve aynı zamanda toplulukları bir araya getiriyor ve sağlıklı yaşamın önemini vurguluyor. İçinde yaşadığımız sağlıklı ortamların farkında olmamız, sağlıklı bir gezegene dönüşme yolumuzda ilk adımdır.


Tüm Binayı Ahşap Düşünün

14.000 m2 büyüklüğündeki Freiburg Çiftçi Birliği Ofis Binası, doğal ahşabı en güzel haliyle sergiliyor. Çiftçi Birliği Ofis Binası, çift katlı cam cepheye sahip. Hava koşullarına son derece dayanıklı bir cam cephe sergiliyor ve büyüleyici ışık yansımalarına izin veriyor. Bu pasif bina, sürdürülebilir ve modern mimarinin mükemmel bir örneği.

Tasarım: Werkgruppe Lahr Fotoğraf: Murat DOĞRU

Bu binaya TBB ile birlikte 2018 yılında gittiğimizde, binanın sadece 12 Kw'lık yedek bir kombisinin olduğunu, ancak bu kombinin bugüne kadar hiç çalıştırılmadığını. Yıl içinde hiç çalıştırılmaya ihtiyaç göstermeden binanın cihazların ısı kazançlarıyla kış aylarında rahatlıkla ısındığını gördük. Yani bu bina ısınma için enerji tüketmiyor. Peki ya soğutma? Bina havalandırmaları, Kara Ormanlardan gelen yer altı soğuk su kaynağını ısı değişimi ile binayı soğutmak için kullanıyor. Nasıl ama?


Küçük Mekanlar, Büyük Fikirler

Evinizin karbon ayak izini azaltmanın en iyi yollarından biri, evinizin fiziksel ayak izini azaltmaktır.

Tasarım: TYIN Tegnestue & Rintala Eggertsson Architects Fotoğraf: Andrew Devine

Kuzey Norveç'teki bu sanatçı evi, yüksek tasarımdan ve doğal işlevsellikten ödün vermeyen küçük yaşamın mükemmel bir örneğidir. Aşağıdan geçen bir su yolunun üzerinden bakan yükseltilmiş bir iskelenin üzerinde yer almaktadır. Doğal ahşebın benzersiz shingle dış cephe kaplaması, vuran dalgalara ve sakin dağ manzaralarına mükemmel bir uyumdur.


Verimli LED Aydınlatmalar

İç mekanlarınızı aydınlık ve işlevsel tutmak, herhangi bir mimari yapı için önemlidir. Bununla birlikte yapay ışık, elektrik faturanızı hızla artırabilir. Işık kirliliğinin çevresel olumsuz etkisinden bahsetmiyoruz bile.

Tasarım: LINK Arkitektur Fotoğraf: Jiri Havran

Norveç, Fredrikstad'daki Waldorf Okulu, harika bir algı için LED aydınlatma kullanıyor. Yapı, iç mekan hava ve ışık kalitesini destekleyen belirgin seviyede modern bir tasarıma sahiptir. Stratejik olarak yerleştirilmiş büyük pencereler, iç mekanı doğal ışıkla doldurduğunda, benzersiz bir asılı LED ampul seçimi yanıltıcı bir algı yapar.


Sürdürülebilir Ahşap Zemin Kaplaması

Berlin'deki bu yaya köprüsü, sürdürülebilir şekilde yetiştirilmiş ve yeniden kullanılmış ahşap zemin kaplamasının nasıl uygulanacağının en iyi örneğidir.

Sasarım: Werner Nasahl, Dipl.-Ing. Architekt Fotoğraf: Salih Usta

Herhangi bir malzemenin bu kadarını kullanırken, karbon ayak izine ek olarak kaliteyi de dikkate almak önemlidir. Kebony ürünü, daha yaygın olarak kullanılan tropik sert ağaçlara mükemmel bir alternatiftir ve köprüye kendine özgü bir karakter verir.


Geri Dönüştürülmüş Malzemelerin Kullanımı

Go Boat şirketinin bu yat limanı, insanları suya yaklaştırarak çevredeki suyun güzelliğini tanıtmayı amaçlıyor. Teknelerini inşa etmek için geri dönüştürülmüş plastik kullanıyorlar, bu da her teknenin yanı sıra tüm yat limanı boyunca uzanan sürdürülebilir ahşabı güzel bir şekilde tamamlıyor.

Tasarım: GoBoat Fotoğraf: Olnhausen Design

Proje, Stockholm'ün su turizmini canlandırmayı ve aynı zamanda insanlara tüm yeni üretimlerin kullanılmamış hammaddelerden gelmesi gerekmediğini göstermeyi amaçlıyor.


Doğal Işık

Yapay ışık kullanımınızı azaltmanın en iyi yolu, iç mekana bol miktarda doğal ışık sokmaktır. Norveç Doğa Araştırmaları Enstitüsü'nün bu projesi, ihtiyaç duyabilecekleri tüm iç aydınlatmayı sağlayan geniş camlı açıklıklara sahip bir dizi çok yönlü hacim kullanıyor. Bu aynı zamanda, çalışanların mola sürelerinde ve mesai saatleri içinde bol miktarda doğa araştırması yapmayı planladıkları dış manzaraya harika bir erişim sağlar.

Tasarım: Pir II Fotoğraf: Angell foto AS / © Sindre Karlsen and Pir II

Devasa resim pencereleri, sürdürülebilir ahşap kaplama ile kesintiye uğrar ve çevreye doğal bir boyut katar.


Yenilikçi Şekillerde Kullanılan Geleneksel Malzemeler

Mimarlık firması Kreod'un bu eşsiz ve ilginç pavyonu, en geleneksel inşaat malzemelerini kullanarak zorlayabileceğiniz tasarım sınırlarının simgesidir. Çok yönlü ve sürdürülebilir ahşap plakaları kullanarak, bina yapısalını doğal malzemeden yapmak oldukça dikkat çekici saf bir geometrik şekildir.

Tasarım ve Fotoğraf: KREOD

Plakalar, iki ayrı yapım yönteminin yerini alacak sistem kullanılarak hem yapıyı hem de dış kabuğu oluşturmak için zarif bir desende birbirine cıvatalanır.


Gereksiz Şeyleri Rahatsız Etmeyin

Danimarka'daki bu oyun alanı projesi, çok fazla şey yapmaya çalışmayan işlevsel bir kamusal tasarımın harika bir örneğidir. Tasarımcılar, tahta kaldırımlar, banklar ve oyun alanları için birkaç stratejik bir alan oluşturdular.

Tasarım: VEGA Landskab Fotoğraf: VEGA Allesandro Merati

Ancak bunun dışında siteyi açık, yeşil ve doğal bıraktılar. Bazen doğanın doğa olmasına izin vermek, sağlıklı bir gezegeni teşvik etmenin en iyi yoludur. İnsan yapımı yapıların ayak izini azaltmak, bu projeyi bu kadar başarılı yapan temel fikirdir.


Doğal Havalandırma

Aktif ısıtma ve soğutma sistemlerine olan bağımlılığınızı azaltmak, enerji tüketimi üzerindeki etkinizi azaltmanın başarılı bir yoludur. Bu Tommy Bahama mağaza binası, perakende mağazanın her tarafında açık pencereler kullanarak soğuk havanın iç mekanda serbestçe dolaşmasına izin veriyor.

Tasarım ve Fotoğraf: Tommy Bahama

Bu, alışveriş yapanlara ve restoran kullanıcılarına, büyük, güç emen HVAC sistemleri kullanmadan rahat bir gezinme deneyimi sağlıyor. Sahilde gerçek bir yürüyüşün açık hava hissini bünyesinde barındıran bir mağaza için mükemmel bir tasarım fikri.


Ahşaptan Havuz Zemin Kaplaması

Havuzunuzu gerçek bir ahşap güvertenin sıcak, doğal görünümüyle çevrelemek hiç de zor değil. Sürdürülebilir bir alan yaratmanın aslında çok basit olabileceğini bilmek sizi etkileyebilir. Her şey doğal malzemelerle başlar.

Tasarım: North on Sixty Fotoğraf: Christopher Lawson

Bu uygulamada, nesli tükenmek üzere olan tropikal sert ağaçlara sürdürülebilir bir alternatif olarak Kebony kullanıldı. Ayrıca, bir ahşap güverte suyun çıtalarından doğal olarak akmasına izin verir. Beton veya sıva, şiddetli yağmurda istenmeyen akışa ve erozyona neden olabilecek geçirimsiz bir yüzey oluşturur. Isı adası etkisini arttırır.


Pasif Isıtma ve Soğutma

Villa Circuitus, sertifikalı bir pasif evdir. Mümkün olan en çevre dostu yapıyı inşa etmek için bir veya iki sürdürülebilirlik tekniğine değil, bütüncül bir tasarıma ihtiyaç vardır. Sürdürülebilir ahşap dış cephe kaplaması ve dikey baca havalandırmasından stratejik güneş kırıcılara kadar, bu ev karbon ayak izini azaltmak ve tamamen şebekeden bağımsız olarak var olmak için elinden gelen her şeyi yapıyor.

Tasarım: Simone Kreutzer, Tommy Wesslund Fotoğraf: Anders Bergön

Dairesel kat planı, kullanılabilir alan için işlevsel olarak en verimli şekildir ve mümkün olan en küçük ayak izinde en fazla kullanılabilirliği sağlar.

Kaynak:

  1. ECOBUILD

  2. https://us.kebony.com/blog/17-sustainable-architecture-design-ideas/


1.273 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page