top of page

Yeşil Bina Uzmanları İçin İş İmkanları Artıyor

Yeşil iş kariyerleri tüm dünyada süratle büyümektedir. Sürdürülebilir teknolojiler ve yapım teknikleri hakkında bilgi sahibi olan uzmanların iş alanlarının süratle geliştiği görülmektedir. Şu an ABD Çalışma Bakanlığı’na bağlı veriler yeşil bina uzmanlarının önemli iş imkanlarına sahip olduklarını göstermektedir.

ABD Çalışma Bakanlığı Yeşil İş Girişimi'ne göre yeşil bina bilgisi gerektiren 9,8 milyon iş ilanı Aralık 2019 tarihi itibari ile aktiftir. Diğer yandan, MIT Sloan Management Review + Boston Consulting Group'a göre kuruluşların %70'i sürdürülebilirlik bilgisine sahip yöneticiler aramaktadır.


ABD Ulusal Çevre Eğitim Vakfı'na göre işletmelerin %65'i iş adaylarında çevre ve sürdürülebilirlik bilgisine değer vermekte ve mülakatlarda bu konuda bilgi birikimlerini sorgulamaktadır. Ulusal Çevre Eğitim Vakfı'na göre, işletmelerin %78'i çevresel ve sürdürülebilirlik bilgisinin önümüzdeki beş yıl içinde işe alım faktörü olarak en fazla önem kazanan konu olacağını göstermektedir. İşe alım karar vericilerin %71'i, LEED uzmanlarının anketine dayanarak, onaylı LEED uzmanı olmanın işe girişte rekabet gücünü artırdığını savunmaktadır.

LEED onaylı kimlikli profesyonellerin %85’i, LEED akredite profesyonellerinin araştırmasına dayanarak, LEED kimliklerinin iş piyasasında rekabet avantajı sağladığına inanmaktadır.


Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, çevre dostu yeni yeşil binaların inşası için 2030'a kadar 6,5 milyon istihdam yaratılması beklenmektedir. Yeşil Binalar teşvik edildikleri ülkelerde 6,5 Milyon yeni istihdam yaratacağı hesaplanmaktadır.


Araştırmalar, uzmanlığınız yeşil binalar üzerine olur ise, yeşil binaları destekleyen bir mimarlık, mühendislik ya da inşaat firması için çalışmak istiyorsanız, iş piyasasında başarı için umutların çok parlak olduğunu göstermektedir.


Daha yeşil bir gelecek için dünya çapında beklenti var


2018 Dünya Yeşil Bina Trendleri raporunda, küresel ankete katılanların neredeyse yarısı, 2021 yılına kadar projelerinin yüzde 60'ından fazlasının yeşil binalar olarak inşa edileceğini beklediklerini belirtmektedirler. Çalışmalarda yanıt verenlerin üçte ikisi, LEED gibi bir derecelendirme sistemi kullanmanın iş bulmaya fayda sağladığını bildiriyorlar. LEED’in derecelendirme sisteminin daha iyi bir bina için imkan sağladığı konusunda tüm uzmanlar hemfikirdir.


Yenilenebilir Enerji ve İşler Yıllık Değerlendirmesi 2018'e göre dünya çapında 10 milyondan fazla insan yenilenebilir enerji işlerinde çalışmaktadır. Tek başına fotovoltaik endüstrisi 2017'de neredeyse %9 artmıştır. Bu noktada LEED uzmanlığı daha da değer kazanmaktadır.


Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Dünya'da yeşil ekonomik büyüme süratlenmiştir.


İşletme uzmanlarının Ulusal Çevre Eğitim Vakfı tarafından yaptığı bir anket, işletmelerin %65'inin iş adaylarında çevre ve sürdürülebilirlik bilgisine değer verdiğini belirlemiştir. Ayrıca, %78'i böyle bir bilginin değerinin yalnızca işe alım faktörü olarak öneminin artacağına inanmaktadır.


ABD'de, Çevre ve Enerji Etüt Enstitüsü'ne göre, enerji verimliliği sektöründe 3 milyondan fazla kişi istihdam edilmektedir. ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu projeleriyle yenilenebilir enerji işlerinde, özellikle fotovoltaik ve rüzgar türbini teknisyenleri için sürekli büyüme öngörmektedir. 2018 itibariyle, iki rolün sırasıyla 2026’da %105 ve %96 oranında büyümesi öngörülmüştür.


Genel olarak yeşil inşaat sektörü, iş hayatına yeni başlayanlar için bir cazip bir pazar haline gelmektedir. Maryland’de, İnşaat İdaresi’nde yayınlanan bir makaleye göre, Montgomery College yeşil bina inşaat yönetimi öğrencilerinin yaklaşık %100’ü mezuniyetten önce iş teklifi almaktadır. Ohio'da, inşaatlardaki yeşil bina uzmanlarının yıllık maaşlarının 62.000 $ üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir.


LEED uzmanı olmak çok büyük bir avantaja dönüşmektedir. LEED uzmanlığının kariyerlere çok büyük bir katkı sağlayacağı tüm veriler ışığında netleşmektedir. Türkiye’deki durum dünya genelinden farksızdır.


285 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page