top of page

LEED Yeşil Bina kavramı 1998 yılında doğmuştur. LEED Sertifikası, ismini Leadership in Energy and Environmental Design kelimelerinin baş harflerinden alan dünyanın en geçerli yeşil bina sertifikasıdır.

LEED Sertifikası, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi USGBC tarafından geliştirilmiş yeşil bina derecelendirme sistemlerinden biridir. Dünyada derecelendirme sistemleri içerisinde en yaygın olarak kullanılan sistem olan LEED, binalardan ve kent ölçeğine kadar sürdürülebilir tasarım, inşaat ve işletme kriterlerini ortaya koymaktadır. LEED Sertifikalı Binalar, geleneksel yapılara göre daha çevreci, sağlıklı ve ekonomik yani tasarruflu binalardır.

LEED, hastaneler, veri merkezleri, tarihi binalar, okullar, iş merkezleri gibi tüm bina tipleri için küresel bir sistem olarak geliştirilmiş geçerli ve kapsamlı bir yeşil bina derecelendirme sistemidir.

LEED, 2000 yılından bu yana, yüz binlerce metre kare bina, çevre dostu olarak bu sistem ile sertifikalandırılmaktadır. USGBC tarafından 2016 Ekim ayından itibaren LEED’in en yeni sürümü LEED V4 daha güçlü ve kapsayıcı şekilde ve kullanıcı deneyimleri göz önünde bulundurularak geliştirilmiştir. LEED V4’ün ve V4.1’in eski sürümlerine göre çok daha iyi olmasının sebeplerinden bazıları aşağıda sayılmıştır:

Malzemeler konu başlığı, ürün içeriğindeki kimyasalların insan sağlığına ve çevre üzerine olan etkisine daha fazla odaklanmıştır.LEED V4 performansa dayalıdır. İç mekan çevresel kontrolünde, bina kullanıcıların konforunu artırmak için daha fazla performansı hedefleyen bir yaklaşıma sahiptir.Akıllı şebekeler değerlendirilmiştir. Smart Grid ismi verilen, talep yanıt programlarına katılacak projeleri puanlayan bir kredi ile akıllı şebeke yaklaşımının avantajları sisteme dahil edilmiştir.Su verimliliği daha üst düzeydedir. LEED V4’de toplam bina suyu kullanımını değerlendirerek su verimliliğinin daha fazla değerlendirmiştir.

LEED V4.1’de ise sistem süratlendirilmiş. Daha kolay raporlama teknikleri sisteme dahil edilmiş, V4’de rağbet görmeyen ürün etiketleri gibi konular sistem dışında kalmıştır. Daha süratli bir raporlama ve inceleme süreci hedeflenmiştir.

LEED Sertifikası Seviyeleri Nelerdir?

LEED sertifikası ile binaların ne kadar enerji verimli, su verimli ve sağlıklı bir yapılar olduğu topladığı puanlarla belirlenmektedir. Bir yapının sertifika alabilmesi için öncelikle minimum gereklilikleri ve zorunlu ön koşulları sağlaması gerekir.

Bu şartlar sağlanarak ve en az 40 puan ile sade Sertifika almaya hak kazanılır.

LEED’in belirlediği kredilerden puanlar sağlandıkça kazanılan puan artar ve sertifika seviyesi yükselir.

Maksimum puan ise 110’dur.

40 puan sonrası sertifika, 50 puan ve daha yükseyi gümüş, 60 puan sonrası altın ve 80 puandan daha fazlası alınır ise platin sertifika alınmaktadır.

78 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page