top of page

WELL Sertifikası Avantajları Nelerdir?


WELL sertifikası sağlıklı binaları tanımlayan bir sertifika sistemidir. Peki, sağlıklı bina ne demektir?

Sağlıklı binalar içinde yaşayan insanların fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığını koruyan, yaşam kalitesini yükselten, çalışma verimini, performansını ve yaratıcılığını artıran binalara verilen bir tanımlamadır. Binaların sağlıklı olup olmadığını veya ne kadar sağlıklı olduğunu belirlemek için ise doğru tanımlanmış, bilimsel temeli sağlam ve ölçülebilir kriterlere ihtiyaç vardır. WELL Bina Standardı WELL Sertifikası sağlıklı bina tasarlamak, inşa etmek ve işletmek için gerekli olan bilimsel temelli ve ölçülebilir ve uluslararası uygulanabilirliği olan kriterleri tanımlamaktadır.

Binalar içinde yaşayan insanlarla sürekli etkileşim halindedir. Bu etkileşim sonucunda insanların tasarlayıp inşa ettiği binalar binalar sonunda yine insanların yaşayışını, sağlığını ve mutluluğunu şekillendirmektedir. Günde 8 saatten fazla kalitesiz iç ortamlarda yetersiz havalandırmaya maruz kalmak, sağlıksız gıdalarla beslenmek, yetersiz ışık altında, hareketsiz bir şekilde çalışmak sadece kişilerin fiziksel sağlığını değil psikolojik sağlığını da bozar, çalışma performansını ve iş verimini düşürür.

WELL sertifikalı binalar içinde yaşayan kişilere sağlıklı iç ortamlar sunar. Temiz ve yeterli havalandırma, sağlıklı gıda seçenekleri, temiz iç mekanlar, yeterli ve biyolojik ritme uygun aydınlatma, aktiviteyi teşvik eden mobilyalar ve iç mekan tasarımı, akustik konfor, termal konfor, doğaya erişebilir olmak, zihinsel rahatlamayı ve stres azaltımını sağlayan tasarımlar ve uygulamalar, bina içinde sağlıklı malzemelerin kullanımı ve benzeri pek çok özellik WELL sertifikalı binalarda mevcut bulunmaktadır.

WELL sertifikası ticari olarak geri dönüşü olan, karlı bir yatırımdır. Bir şirketin 30 yıllık giderleri incelendiğinde en büyük payın %90 ile personel giderleri olduğu görülebilir. Bina inşaat ve işletme maliyetleri kalan %10’luk kısmı oluşturmaktadır. Şirketlerin en büyük sermayesi çalışanlarıdır. Dolayısıyla, insana yapılan yatırım en karlı yatırımdır. WELL sertifikalı binalara sahip firmalarda çalışanların performansı ve iş verimi en üst düzeye çıkarken, personel sirkülasyonu azalmakta ve bu firmalar kaliteli iş gücü tarafından daha çok tercih edilmektedir. Apple, Google, Facebook, Amazon, Huffington Post, HOK Mimarlık, CBRE, JLL, Perkins+Will, McKesson WELL sertifikalı binalara sahip firmalardan bazılarıdır.

Dünya Yeşil Bina Konseyi’nin (WGBC) 2016’da yayınladığı rapora göre WELL sertifikalı ofisinde hizmet veren İsveç SKANSKA firması personel memnuniyetinin artışına paralel olarak işe devamsızlığın ve hasta geçen günlerin azalmasıyla 2015 yılında $38.000 tasarruf ettiğini açıklamıştır.

Benzer şekilde, Saint Gobain firması WELL sertifikalı ABD merkez ofisinde çağrı merkezi çalışanlarında %97’lik performans artışı ve müşteri memnuniyeti ve geri dönüşünde ise %101’lik artış olduğunu belirtmiştir.

2017 yılında Los Angeles merkez ofisine WELL Platin sertifikası alan ASID (Amerikan İç Mimarlar Derneği) sertifikasyonu takip eden bir yılda gözlenen %16’lık çalışma verimi artışının derneğin kar hanesine $694,000 eklediğini belirtmiştir.

Bu örneklerden de görüldüğü gibi WELL sertifikalı bina yapmak geri dönüşü yüksek, karlı bir yatırımdır. WELL Bina Standardı LEED sertifikasyonu ile birbirini bütünleyen yapıdadır. LEED sertifikalı binaların WELL sertifikası alması son derece kolaydır.

WELL sertifikası hem yeni yapılan ve hem de mevcut binalara alınabilmektedir. Her tür bina WELL sertifikası alabilir. Binanızın WELL’e uygun olup olmadığını veya ne kadarlık bir yatırımla WELL sertifikası alabileceğinizi öğrenmek isterseniz bizimle iletişime geçerek sağlıklı bina etüdü yaptırabilirsiniz. WELL ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. ECOBUILD Türkiye’nin en kapsamlı LEED eğitimi ve WELL eğitimi sağlayıcısıdır.

110 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page