LEED Sertifikası, enerji verimli, yüksek performanslı, çevre dostu ve sürdürülebilir yeşil binaların tasarımı, inşası ve işletmesi için dünya çapında kullanılan bina derecelendirme sistemidir. LEED Sertifikası, teknolojideki ilerlemeye paralel olarak yenilenen versiyonları ile küresel yeşil bina sektöründe 200.000’den fazla kayıtlı ve onaylı proje ve toplam 3 milyar metrekare kapalı alan ile en çok tercih edilen sertifikasyon sistemidir.
LEED Sertifikasının 3. Versiyonu olan Versiyon 2009’un yaygın başarısından sonra, piyasadaki çıtayı yükseltme ve liderliğini sürdürme amaçlı kendini yenileyerek 2014 yılında versiyon 4’ü yayına sunmuştur.
LEED V4 yayınından sonra yeniliklerin hakkında geri dönüşler alarak, herkesin ihtiyaçlarına cevap verecek adımlar atılması hedeflenmiştir. Bu süreçte LEED V4.1 standardının geliştirileceği duyurulmuş ve görüşler alınmıştır. LEED platformu daha kullanıcı dostu, daha erişilebilir ve de daha önce hiç olmadığı kadar işbirlikçi hale getirerek çıtayı yükselteceklerini USGBC açıkladı. LEED derecelendirme sistemlerinde bu güncellemeler ile bugüne kadarki en kapsamlı ve şeffaf platformun oluşturulması amaçlandı.
LEED V4.1 26 Mart’ta yayınlanan ilk versiyonu Mevcut Binalarda Operasyon ve Bakım (O+M) sistemi oldu bunu BD+C, ID+C sistemleri ve Leed for Cities takip etti.
O+M, Mevcut Binalar Sertifika Sisteminde, sertifikasyon ve dokümantasyon sürecinin basit, veri odaklı ve sürekli olması amaçlanarak LEED V4.1 standardı geliştirilmiştir.
LEED V4.1’te bazı kredi başlıkları kaldırılmıştır. Bunun nedeni kredi amaçları güncelleştirilen derecelendirme sistemine dahil edilen yeni sistemde ölçülen sonuçlara katkıda bulunmaması olarak açıklanmıştır.
Projelerde maksimum toplanabilecek puan, 100 puana çekilmiş ve tasarımda yenilik kredilerinin katkısı ise 1 puana düşürülmüştür. Sertifikalı bir proje olabilmek için projelerin en az 40 puanlık performans skoru elde etmeleri gerekmektedir. Beta olarak kullanıma sunulan bu versiyon süreç içerisinde gelişmelere göre kendisini güncelleyerek ilerleyecektir. Beta projelere LEED tarafından ekstra destek sunularak, her bir projeye ekiplerinden bir temsilci dahil ederek süreç boyunca yardımcı olacaklardır.
Bu versiyondaki yeniliklerden ilki sistemin, binanın bütünün yanı sıra iç mekanlar için de kullanılabilir olmasıdır. Sistem, mevcut binaları bina tiplerine göre ayırmaksızın bütün tipler için geçerlidir. Yeni versiyonla gelen bir diğer köklü değişiklik ise GBCI, yani Green Building Certification Institute tarafından geliştirilen ARC platformudur.
Mevcut binalarda ARC platformunu kullanarak beş veri kategorisinde performans değerlendirmesi yapılmaktadır. Enerji, Su, Atık, Ulaşım ve İnsan Deneyimi başlıklarında projelerin performans skorları elde edilerek, proje puanları ortaya koyulmaktadır. Projelerdeki performans skoru belirtilen kategorilerde 365 günlük izlemeye dayalı hesaplanmaktadır. ARC bir sertifikasyon sistemi olmayıp, LEED v4.1 içine entegre edilmiş olan bir platformdur.
Halen LEED V4 ve V4.1 bir arada kullanılabilmektedir. Projeler standart olarak V4’e göre kayıt edilmekte, isteğe bağlı olarak 4.1 seçilebilmektedir.
Konum ve ulaşım, su verimliliği, enerji ve atmosfer, malzeme ve kaynaklar, iç mekan kalitesi başlıklarında performansa dayalı önkoşullar sunulmaktadır. Bu kredilerin her birinde belirtilen performans değerlerinin yakalanması gerekmektedir. Kredilerde ortaya konacak olan performanslar ARC platformu aracılığı ile LEED sertifikası almak için belgelenecek edilecek ve sonuçlar bu platformda ortaya çıkacaktır.
LEED V4.1 Sertifika Sistemi ile ilgili en detaylı bilgileri ve rehberleri ECOBUILD’in LEED Eğitimlerinden takip edebilirsiniz. ECOBUILD LEED Eğitimlerine özellikle V4.1’in farklarını ve bunların özet tablolarını katılımcılar ile paylaşmaktadır.