top of page

Net Pozitif Enerji Binalar

Güncelleme tarihi: 23 Tem 2020


Binaya entegre olarak, kendi ihtiyacından fazla enerji üreten yapılara Net Pozitif Enerji Binalar denilmektedir. Bu binalar kendi ihtiyaçları fazlası enerjiyi şebekeye geri vermekte, ya da kış ayları için depolamaktadır.

Her gün örnekleri çoğalan bu binalara yenileri eklenmektedir. Bu binalar sayesinde şehirlerdeki sera gazı emisyonlarını önemli oranda azaltmak da mümkün olmaktadır. Bu binaların en büyük özellikleri ise enerji giderlerinin olmaması tam aksine enerji gelirlerinin olmasıdır. Bu bağlamda dünyada enerji verimliliği kavramının üzerine enerji üretimi verimliliği kavramı da eklenmiştir.

Bu konuya bir örnek Norveç'ten verilebilmektedir. Net Pozitif binalar Norveç'te kullanılmaya başlanılmıştır. Norveç'de yapılan Snøhetta'nın Powerhouse Brattørkaia binası ihtiyacının 2 katı enerji üretmektedir. Üstelik kış ayaları için enerjisini depolayabilmektedir.

Santral Brattørkai, dünyadaki en kuzeydeki "enerji-pozitif" binadır. Snøhetta, 193.750 metrekarelik bina tarafından üretilen enerjinin ortalama olarak günlük tükettiği enerjinin iki katından fazla olacağını, herhangi bir ekstra enerjinin depolanıp yakındaki binalara dağıtılmasını ve yerel bir mikro net üzerinden taşınmasını öngörmektedir.

Net Pozitif Enerji Bina güneş panelleriyle kaplı eğimli, beşgen bir çatıya sahiptir. Tüm bunlar, binanın yılda yaklaşık 500.000 kWh üreten 32.000 metrekarelik güneş panelleri ile kaplanmış olduğunu göstermektedir. Yazın uzun günlerinde üretilen enerji binada depolanmakta ve daha karanlık kış aylarında kullanılmaktadır.

Tabii ki, enerji-pozitif bir binanın üretmekten daha fazlasını yapması gerekmektedir. Ayrıca enerji verimli de olması gerekir. Snøhetta, binayı mümkün olduğunca gün ışığı alacak şekilde tasarlamıştır. Çembersel bir açıklık ışığın içeriye akmasını sağlamaktadır.

Ayrıca halka açık bir bahçe olarak ikiye katlanan ışıkla dolu bir atriyum oluşturmaktadır. Yapay ışığa harcanan enerji miktarını en aza indirgemek için bina, herhangi bir alanda gerçekleşen faaliyet miktarına bağlı olarak aydınlanan ve kararan “sıvı aydınlatma” ile donatılmıştır.

Snøhetta, 60 yıllık bir ömrü boyunca binanın, sadece günlük enerji tüketimini değil, aynı zamanda inşaat ve nihayet binanın yıkılmasıyla ilgili maliyetleri de telafi etmek için yeterli enerji üreteceğini tahmin etmektedir.

ECOBUILD, Net Pozitif Enerji Bina tasarımı konusunda danışmanlık hizmeti sunan Türkiye'deki tek danışmanlık firmasıdır. Binalarınızın Net Pozitif Enerji olması için ECOBUILD'i arayınız.

278 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page