top of page

Pasona Head Quarter Binası, Tokyo'daki Çalışanları İçin Yiyecek Üreten Kentsel Bir Çiftlik

Güncelleme tarihi: 14 Ağu 2020


Pasona Head Quarter Binası, Tokyo'daki Çalışanları İçin Yiyecek Üreten Kentsel Bir Çiftlik ve Adeta Bir Kent Tarımı Merkezi

Kentsel ortamlarda taze gıda sağlama problemini en az taşıma emisyonu ile çözebilecek birçok dikey çiftlik hakkında yazı yazdık. Bunların çoğu şu an uygulamaya geçti. Tokyo'daki Pasona HQ ofis binası, çalışanları için hali hazırda yiyecek yetiştiren bir proje olarak çalışıyor. Türünün ilk başarılı projesi, Kono Designs tarafından tasarlandı. Mevcut bina restore edildi.

Binada pirinçten brokoliye, kabaktan, domatese ve daha birçok sebze ve meyve bina kullanıcılarının kendi yemekleri için yetiştiriliyor. Dış kısımdaki canlı yeşil cephe, güzel bir cepheden daha fazlası. Cephe aynı zamanda ayrıntılı kentsel tarım planının bir parçası. Cephe kesiti aynı zamanda binada enerji kullanımının azaltılmasına da yardımcı olmaktadır. Bina işletmesi, kent tarımı konusunda çalışanların staj yapılmasına, eğiyim almasına, stajyer çalıştırılmasına, çalışanlara kentte gıda üretimi hakkında bilgi edinmeleri için eğitim verilmesini de destekliyor.

Tokyo şehir merkezinde bulunan Pasona HQ, Japonya’da işe alma hizmetleri sağlıyor. Bina dokuz katlı bir bina. Yeni bir bina yapmak yerine, şirket 50 yıllık bir yapıyı devraldı ve şimdi gördüğünüz şehir çiftliği ve eko ofisi olarak yeniledi.

Bınanın dışında 3 derin balkon bulunuyor. Buralarda mevsim çiçekleri ve portakal ağaçlarıyla yetişen canlı bir cephe ile büyük ölçüde binanın imajı oluşturuluyor.

Binanın içindeki diğer yenileme çalışmaları ise çok ilginç. Bitki ve kullanıcıların biyolojik saatine uygun yeni aydınlatmalar ve gelişmiş bir iklim kontrol sistemi çalışanların enerji verimliliğini ve konforunu arttırmaya çalışılıyor.

Pasona, bu kent tarımı çiftliği mantığındaki binayı Japonya’da giderek artan yabancı gıda bağımlılığı nedeniyle yaratmayı planladı. Japonya'da ekilebilir alan çok az ve sadece %12. Ayrıca ülkenin gıda arzı sürdürülebilir değil. Bu kentsel çiftliğe sahip olan Pasona firması, yeni çiftçileri teşvik etmek ve eğitmek için çalışırken, şehir halkını sağlıklı gıdalara alıştırmaya da çalışıyor.

Çiftliğin çalışanları ayrıca, ofis kafeteryasında üretilen mahsullerin bakımı ve yetiştirilmesinde yer almaya teşvik edilmektedir. Bina içinde yürüyüş yaparak gezilirken, pirinç için çeltik tarlasında çalışan, meyve ağaçlarını budayan, marul üreten, meyilli ve sebze tarhlarında hasat yapan çalışanlar görülebilir. Ofis binası, 200 tür meyve, sebze ve pirinç içeren 43.000 metrekarelik bir tarım arazisi oluşturmuştur. Bu özelliği ile dünyada çok önemli bir örnek teşkil etmektedir.

296 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page