top of page

Bina Hava Kalitesine LEED v4.1'in Etkisi

İnsan Hayatı İçin Temiz Hava Bir Zorunluluktur

İnsan hayatı için zamanının %90’ını geçirdiği kapalı alanlardaki hava kalitesi hayatidir. İnsan sağlığının en temel ihtiyaçlarından birisi temiz ve sağlıklı havadır. EPA verileri binaların açık havaya göre 5 kat daha fazla kirletici içerdiğini göstermektedir. LEED yeşil bina derecelendirme sisteminin bina iç hacmindeki çevresel kalite kredileri, herkesin nefes alması için temiz hava elde edilmesine yardımcı olmaktadır.

Her insanın sağlıklı, güvenli, sürdürülebilir bir çevreye ve yaşam tarzına hakkı vardır. Bu temel yaşam standardı, topluluklarımızda, şehirlerimizde ve uluslarımızda ve Küresel Belediye Başkanları Sözleşmesi ve Paris Anlaşması gibi küresel standartlar aracılığıyla da tanımlanmıştır.


Temiz İç Ortam Havasının Önemi

ABD EPA'ya göre, insanlar zamanlarının yaklaşık% 90'ını iç mekanlarda geçiriyorlar ve burada kirletici madde seviyeleri genellikle dışarıdan daha yüksek. En savunmasız olanlar (genç ve yaşlı insanlar, solunum problemleri olanlar) genellikle bir binanın duvarlarının içinde daha fazla zaman geçirirler.


LEED sertifikası, yapılı çevremizin sağlığı desteklediğinden emin olmanın bir yoludur. Dünyadaki en geçerli yeşil bina standardı LEED, hava kalitesi için her zaman ölçümleri ve en iyi uygulamaları teşvik etmiştir. Ancak LEED v4.1 ile İç Mekan Çevresel Kalitesi (EQ) kredi kategorisi, ailelerimizin ve meslektaşlarımızın güvenle yaşayabileceği yerleri inşa etmenin yolları konusunda daha da özelleştirilebilir ve nettir. Öğrenin, çalışın ve binanızı oynayın.


LEED v4.1'de İç Mekan Çevre Kalitesi

EQ kategorisi içinde LEED, genel hava kalitesi kontrolü ve değerlendirmesi, tütün dumanı kontrolü, akustik, düşük emisyonlu malzemeler, inşaat hava kalitesi yönetimi, termal konfor, aydınlatma ve görünümleri kapsar.


İster bir ofis binası ister bir evde olsun, bu standartları karşılamak, dışarıdaki kirleticileri ve alerjenleri filtrelemek, iç mekan VOC'leri ve hava toksinlerini en aza indirmek ve temiz hava akışına erişim sağlamak anlamına gelir. Bu stratejiler, yolcuların günlerini geçirirken solunum sağlığını ve konforunu iyileştirir. LEED v4.1'de, standartlar daha fazla proje ekibinin katılmasını sağlamak için revize edildi.


Örneğin, Bina Tasarımı ve İnşaatı (BD + C) için LEED v4.1'deki EQ önkoşulları ve kredileri, aşağıdaki güncellemeleri içermektedir:

  • Hem mekanik hem de doğal olarak havalandırılan alanlar, hem ASHRAE gereksinimlerini hem de izleme stratejilerini içeren güncellenmiş talimatlara sahiptir.

  • İç mekan hava kalitesi testi için gereksinimler, artık organik ve inorganik bileşikleri test etmek için ayrı krediler içeriyor ve iç mekanlar için öncelikli VOC'lere odaklanıyor.

  • Partikül hava filtresi gereksinimleri, yeni ISO filtre standardını tanıyacak şekilde güncellenmiştir.

  • Düşük emisyonlu malzemeler, proje ekiplerinin kendileri için en uygun olan veya kendi projeleri için en önemli olan kategorilere odaklanmasını sağlamak için kaplamalar, tavanlar ve yalıtım gibi ürün kategorileri halinde yapılandırılmıştır.

  • İzlenen değişikliklerle birlikte LEED v4.1 BD + C derecelendirme sistemini web sitemizden takip edebilirsiniz: www.ecobuild.com.tr

Küresel Hedeflerle Uyum

USGBC'nin paylaştığı gibi, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi "İyi Sağlık ve Refah" (SDG 3), halk sağlığının birçok yönünü içeriyor ve bunlardan biri, tüm insanların iç ve dış mekanlarda kirletilmemiş havayı soluma hakkıdır.


LEED, yalnızca EQ ile ilgili değil, aynı zamanda su, malzeme, atık ve hatta özellikle sağlık tesislerine yönelik LEED sertifikası ile ilgili standartlar aracılığıyla küresel sağlık ve refaha ulaşmaya yardımcı olabilir.


Binalar sadece cansız yapılar değil, hayatlarımızı çevreleyen çevrenin bir parçasıdır. Bizi besleyebilir veya bize zarar verebilirler. USGBC'de yeşil binaların büyümemize yardımcı olabileceğine inanıyoruz.


USGBC, Herkes İçin Daha Sağlıklı Bir Geleceği Şekillendirecek Eylemleri Ve Öncelikleri Hedeflediği Yeni Stratejisini Aşağıdaki Gibi Özetliyor:


Küresel COVID-19 salgınının ekonomiye, insanlara ve yaşam şeklimize etkisi önümüzdeki yıllarda hissedilecek. Yine de tüm bunlarla birlikte, bir araya gelmenin, bağlarımızı güçlendirmenin ve bizi benzersiz bir şekilde insan yapan bağlantıları güçlendirmenin yollarını bulduk. Dünyanın dört bir yanındaki şehirler eğriyi düzleştirmek ve normallik hissine geri dönmek için çalışırken, yeni bir gerçekle yüzleşmeliyiz: Geri döndüğümüz dünya, geride bıraktığımız dünyaya hiç benzemeyebilir.


Dünya nüfusunun yüzde ellisi zaten yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve Uluslararası Para Fonu, 2020-2021 arasında bu salgından kaynaklanan kümülatif küresel GSYİH kaybının 9 trilyon dolar civarında olabileceğini tahmin ediyor - Japonya ve Almanya ekonomilerinin toplamından daha fazla.


Aramızdaki en savunmasız olanın en ağır darbeleri hissedeceği bir sır değil. Neredeyse toplumun her kesiminde olağanüstü zihinsel, fiziksel ve finansal sağlık yansımaları olacak.

Kısacası, ortaya çıkan şey bizi yeni ve daha önce düşünülemeyen şekillerde zorlayacaktır. Hem iş hayatında hem de hayatta dirençli kalmak, her sektörün ve bireyin mümkün olduğunu asla düşünmediğimiz bir hızda uyum sağlamasını gerektirecektir.


Ancak ileride yatan şey, bizim için daha dirençli bir gelecek tasarlama sorumluluğumuzdur. İnsanlığın ortak bayrağı altında toplanmak ve dünya çapında milyonlarca insan için daha iyi bir yaşam kalitesini savunmak bizim için bir şans.


USGBC ve üyeleri, sürdürülebilir bir şekilde inşa etme konusunda zaten liderler. Sağlıklı yerlerdeki sağlıklı insanların, sağlıklı bir ekonomi inşa etmenin en hızlı yolu olduğuna inanıyoruz. Ve küresel salgın sadece inançlarımızı çok daha güçlü hale getirdi ve misyonumuzu çok daha hayati hale getirdi. Halk sağlığı ile sağlıklı ekonomi arasında seçim yapmak zorunda değiliz. Gelecek, her ikisinin de gelişmesini gerektirecek. Bu nedenle, ileride, insanların alanlarının sağlıklı olduğuna ve yalnızca onlar üzerinde değil, genel olarak ekonomi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğuna dair güven inşa etme çabalarımıza öncelik vereceğiz.


Başka bir deyişle, USGBC'deki ikinci neslimiz, ilgili ve yeniden tasarlanan vizyonumuza odaklanacak:

Sağlıklı yerlerdeki sağlıklı insanlar, sağlıklı bir ekonomi demektir.

Bu, hayatta bir kez karşılaşılan bir krizdir, ancak aynı zamanda doğru soruları sorarak ve en adil, kapsayıcı ve yenilikçi çözümleri keşfederek bu vizyonu gerçekleştirmemiz için ömür boyu bir kez karşılaşabileceğimiz bir fırsattır:


Mevcut ve gelecek nesiller için kaybedilen hayatları onurlandırmak için daha sağlıklı, daha sürdürülebilir bir gelecek nasıl inşa edeceğiz? Ekonomimizi nasıl yeniden inşa edeceğiz ve dünya çapında eşi görülmemiş iş kayıplarını nasıl yenileyeceğiz? İklim değişikliği gibi küresel sağlığımıza yönelik gelecekteki tehditlere karşı nasıl dirençli kalacağız? İnsanların yaşadıkları, çalıştıkları, öğrendikleri ve oyun oynadıkları alanlarda kendilerini güvende ve sağlıklı hissetmelerine nasıl güvenebiliriz?


Bu nedenle USGBC, küresel iyileşme çabalarını destekleyecek ve herkes için daha sağlıklı bir gelecek şekillendirmek için topluluğumuzun gücünden yararlanacak bir dizi eylem ve önceliğin ana hatlarını çiziyor.


ECOBUILD, 2009 Yılında kurulmuştur. LEED AP BD+C, LEED AP ND, WELL AP, Envision SP, Climate Planner Akredite Profesyonel kimliklerine sahip olarak, ulusal-uluslararası proje tecrübesiyle, Türkiye ve yurt dışında;

  • LEED Yeşil Bina Sertifikası

  • Eğitim Programları: Yeşil Bina, Sağlıklı Bina ve Yeşil Şehircilik

  • Pandemi ve Enfeksiyona Dayanımlı Sağlıklı Bina Tasarımı

  • İklim Değişikliği Eylem Planı

  • Şehir Sera Gazı Emisyonu Envanteri

  • Yeşil Kentsel Dönüşüm

  • Yeşil Şehircilik LEED for Cities

  • Sites Sertifikası Çevre Dostu Yeşil Alanlar ve Parklar

  • WELL Sağlıklı Bina Sertifikası

  • WELL HSR Covid-19 Sağlıklı Bina Sertifikası

  • ENVISION Yeşil Altyapı Projeleri Sertifikası

  • Yeşil Yapı Malzemeleri

  • Yeşil Yıldız Yeşil Otel Sertifikası

  • Bina Enerji Verimliliği ve Enerji Modeli

  • Bina Akustiği

  • başlıklarında danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.

ECOBUILD, 8 farklı ülkede 150'den fazla kurum ve firmaya hizmet sunmuştur. Sizde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

209 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page