top of page

İklim Pozitif Bina Ne Demektir?

Hiç duydunuz mu? İklim Pozitif Bina nedir?


Bina çevreci özellikleri ile bina yapı malzemelerinde + inşaatında + işletmesinde sera gazı emisyonu yapmamış oluyor. İşte bu binalara iklim pozitif binalar diyoruz. iklim pozitif bina yapmak iyi bir yeşil bina mühendisliği gerektiriyor. Bu konuda uzmanlarla çalışmak şart ve işte bir örnek.

Danimarka'nın küçücük adası Bornholm'da Hotel Green Solution House (GSH), Kopenhag merkezli 3XN firması ve yeşil düşünce kuruluşu GXN tarafından tasarlanan yeni iklim pozitif otel adanın çevre dostu cazibesini artıracak. 2021 yazında tamamlanması planlanan yeni otel, tamamen karbon nötr ayak izine sahip olacak şekilde inşa edilecek, giydirilecek ve ahşap malzemelerle yalıtılacak. Otel binası, mobilya ve kaplama yüzeylere kadar geri dönüştürülmüş malzemeleri içerecek.

2015 yılında açılan Hotel GSH, 3XN ve GXN tarafından yeşil konaklama için ilham verici bir yapı olarak hizmet vermek üzere tasarlanmıştı. Azaltılmış karbon ayak izi için yeni ek bina için tamamen ahşap bir yapı seçildi. Uluslararası Çevre Ajansı'na göre, dünyadaki karbon emisyonlarının yaklaşık % 40'ı inşaat sektöründen geliyor ve toplamda %16 çelik ve beton kaynaklı.

3XN'nin mimarı ve ortağı ve GXN'nin kurucusu Kasper Guldager Jensen, “Sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi yaklaşımından tamamen ödün vermeyen bir geliştiriciyle çalışmak bir ayrıcalık. bu şekilde proje imkansızı gerçeğe dönüştürüyor” diyor.

Proje ekibi başarılı bir iş için temel oluşturmanın yanı sıra, yeni projenin başkalarına bir ahşap yapının potansiyelini göstermeye yardımcı olacağını umuyor. Danimarka'nın iklim hedeflerine ulaşabilmesi için inşaat sektörünün farklı düşünmesi ve davranması gerektiğini ifade ediyorlar. Hatta projelerini bir deniz feneri olarak görüyorlar.

Hotel GSH'deki yeni otel binasında 24 oda, bir konferans salonu ve çatı katında bir spa yer alacak. Geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımına ek olarak, Bornholm'daki yerel granit ocaklarından çıkan döküntü granitler konferans salonunda sıcaklığı düzenleyen dekor olarak yeniden kullanılacak. Ahşap bina, doğal gün ışığı ve havalandırmaya izin veren çalıştırılabilir pencerelerle enerji ayak izini azaltacak. Binanın tüm bileşenleri, yıkım atığı olarak sonuçlanmak yerine gelecekte yeniden kullanılabilmeleri için ters çevrilebilir eklemlerle tasarlanmış. Yeni otel binasının yapımına bu sonbaharda başlanması bekleniyor.

156 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page