top of page

Pandemi Sadece İnsanlarda Olmuyor ve Dünyadaki Tüm Hayvanlar Pandami İçinde!

Pandemi Sadece İnsanlarda Olmuyor!

Dünyada tüm canlılarda pandemiler artan hızda ortaya çıkmaya başladı. Bu biz çevre uzmanları tarafından bilinen olumsuz bir beklentiydi. Geçtiğimiz yıl 30.000 fok balığı PDV pandemisi ile ile öldü.


Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden en çok etkilenen Kuzey Kutup Bölgesi'nde ölümcül Phocine Distemper Virüsü (PDV) olarak bilinen virüs yayılmaya başladı.



Yıllardır deniz memelilerinde görülen ve binlerce fokun ölümüne yol açan PDV son zamanlarda Alaska’daki su samurlarında da ölümlerle birlikte ortaya çıktı.

Enfekte olan Avrupalı fokların, buzulların erimesi sonucu oluşmuş kanallar yoluyla Rusya’nın kuzeyi ve California’nın kuzeyi boyunca yolculuk yaptığını belirledi.


Buzul seviyesindeki değişim kutuplarda yaşayan fokların daha önce hiç bulunmadıkları bölgelere gitmesine ve daha önceden karşılaşmadıkları türlerle karşılaşmasına neden oldu.

İklim değişikliği dünyadaki tüm türleri daha önce karşılaşmadıkları canlılarla karşılaştırmakta ve sonları insanların geçirdiği COVID-19 gibi çok acı olmakta. PDV’nin görülmesi de fokların bu yolculuğuna bağlı. Salgın ile birlikte 30 bin kadar fokun öldüğü tahmin ediliyor.


Çözüm, iklim değişikliği ile köklü bir mücadele olmadan salgın hastalıkların sona erdirilemeyeceğinin anlaşılması ve bu yönde süratle tedbirler alınması.

62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page