top of page

Uyuyan Dijital İkizinizi Uyandırın Enerji Verimli Kalın

Bir binanız için mevcut enerji modeliniz var mı? Onu neden yeniden sayısal ikiziniz olarak kullanmıyorsunuz? Eski enerji modelinizi Performans Dijital İkizi olarak hayata döndürün. Bunun size binanızın yaşam döngüsünde çok büyük faydaları olacak.

Dijital İkiz Bina Modeli ECOBUILD Yeşil Bina LEED-1
Eski enerji modelinizi Performans Dijital İkizi olarak hayata döndürün. Bunun size binanızın yaşam döngüsünde çok büyük faydaları olacak. En büyük faydalardan birisi de binanızı sıfır karbon bina yapmak istediğinizde uygulayacağınız stratejileri yorumlamanızı sağlayacak.

Performance Digital Twins veya Performans Sayısal İkiz Nedir?

Binanızın sayısal ikizini modelleyerek yapıyorsunuz. Elinizde uyuyan yani kullanmadığınız bir sayısal ikiz var ise onu performans sayısal ikize çeviriyorsunuz. Artık üzerinde her verdiğiniz kararın etkilerini görebileceğiniz bir bina sayısal ikiz modeliniz var. Bu modeliniz üzerinde her türlü kararınızı deneyebilir, üstelik sonuçları bina emisyonları olarak raporlayabilir ve sıfır karbon bina hedefinize giden yolda neler yapmanız gerektiğini belgeleyebilirsiniz. Verdiğiniz kararların fizibilitesini karbon bazında ele alabilir, yapmayı planladığınız yatırımların karbon hedefinizdeki faydasını ölçebilirsiniz.


Dijital ikiz modeliniz üzerinde her türlü kararınızı deneyebilir, üstelik sonuçları bina emisyonları olarak raporlayabilir ve sıfır karbon bina hedefinize giden yolda neler yapmanız gerektiğini belgeleyebilirsiniz.

Uyuyan Dijital İkiz Nedir?

Performance Digital Twins veya Uyuyan Dijital İkiz konusu Türkiye için çok yeni ve hatta hiç bilinmiyor. Binanız için mevcut bir 3B tasarıma, uyumluluğa veya BIM modeline erişiminiz var ise çok şanslısınız. O zaman inanılmaz derecede değerli bir dijital varlığa - veya Uyuyan Dijital İkiz'i - tam potansiyeline uyanmaya hazır olabilirsiniz. Bu modeli Performance Digital Twins’e çevirebilir, bu model üzerinde bina enerji verimliliği, bina emisyonları, yeşil bina deneyimi, sağlıklı iç hava kalitesi deneyimi, gün ışığı deneyimi gibi bir çok farklı mühendislik konusunu değerlendirebilir, performansınızı arttırabilirsiniz. Üstelik hayal gücünüz sizi bir çok farklı konuyu da analiz etmeye sürükleyebilir.


Binanızın performans sayısal ikizi sizin tüm verileri kontrol ve simüle etmenize olanak sağlayacak.

Performance Digital Twins'in Faydaları Çok Fazla

IES ve benzeri firmaların ürünleri, statik modelinizi binanızın tüm yaşam döngüsü boyunca kullanılabilen akıllı bir performans dijital ikizi olarak yeniden uyandırabilir. Binanızın performansını gerçek zamanlı olarak izleme ve optimize etme potansiyelini açığa çıkarmak; rotanızı sıfır karbona yönlendirmek için gelecekteki “Acaba yapsak ne olurdu?” senaryolarını ve teknolojilerini simüle etmek mümkün. Enerji, maliyet, konfor, sağlık ve refah ve daha fazlasını kapsayan bir dizi performans metriğini Performance Digital Twins modeliniz ile analiz etmek mümkün. Her adımda binanız için daha iyi kararlar almanız için gereken içgörüleri bu model size sunacaktır.


Öncelikle mevcut bina enerji modeliniz veya BIM modeliniz hangi programda yapılmış onu inceleyin.

Uyuyan Dijital İkizinizi Uyandırma Adımları Nelerdir?

Dijital ikizinizi işinize yarayacak şekilde uyandırmak için temelde 6 adım mevcuttur. İşte bu adımlar:


1. Adım: Mevcut Modelinizi Uyandırın

Mevcut modeli ve onu uyandırmak için neyin gerekli olduğunu inceleyin, gerektiğinde yeni modele yükseltmeler yapın veya yaptırın.


2. Adım: Enerji Denetimi

Binalarınızın enerji denetimini yapın veya yaptırın. Böylece düzenlenmemiş modelde tanımlanmamış yükler veya faaliyette olan bina hakkındaki bilgiler dahil edilebilir.


3. Adım: Veri Toplama

BMS, IoT cihazları, enerji faturaları vb. enerji kullanımı veya sensör verileri dahil olmak üzere binadan veriler (geçmiş veriler dahil) toplayın veya toplattırın.


Binanızda mevcutta çalışan bir çok analizör var. Bunların verilerini performans sayısal ikiz binanıza adapte etmelisiniz.

4. Adım: Model Kalibrasyonu Yapın

Model, gerçek binayı yakından kopyalayan son derece hassas bir dijital ikize dönüştürmek için sisteme kayıt edilmemiş düzenlenmemiş yükler, operasyonel ve geçmiş verilerle kalibre edilir ise çok daha hassas çalışacaktır.


5. Adım: Canlı Bağlantı Kurun

Dijital ikiz ile binalarınızdaki BMS ve/veya IoT sensörleri arasında canlı bir bağlantı kurabilirsiniz. Bu sayede binanızın sayısal ikizi sürekli olarak canlı, güncel ve daha gerçeğe yakın veriler ile hesaplama yapacaktır.


6. Adım: Uyuyan Dijital İkiz Artık Uyandı

Modeliniz artık tamamen uyandı. Artık parmaklarınızın ucunda, binalarınızın operasyonel performansını gerçek zamanlı olarak izleyip optimize eden, binalarınızı yaşam ömrü boyunca sürekli olarak korumak ve iyileştirmek için eyleme dönüştürülebilir mühendislik bilgisi sağlamak üzere fizik simülasyonlarını kullanan son derece akıllı bir Performans Dijital İkizi'ne sahipsiniz.


Karar alma süreçlerinizde performans sayısal ikiziniz size önemli destekler verecek. Tüm kararlarınızı daha doğru ve ölçülebilir sonuçlar ile alacaksınız.

Performans Dijital İkizinizle Daha İyi Kararlar Alabilirsiniz

Uyandıktan sonra, performans dijital ikiziniz binalarınızın tüm yaşam döngüleri boyunca performansını en üst düzeye çıkarmak ve risk kararları almak için bir fırsatlar dünyasının kapılarını açmakta. İşte bazı ip uçları:

  1. Sıfır karbon hedeflerine giden bir yol haritası oluşturabilirsiniz. Bu yol haritasında tüm kararlarınızın karbon emisyonu eşdeğeri bazında sonuçlarını irdeleyebilirsiniz.

  2. Bina sakinlerinin yani kullanıcılarının termal, akustik ve diğer alanlardaki konforunu, sağlığını ve refahını artırabilirsiniz. LEED +OM gibi sertifikaları daha rahat alabilirsiniz.

  3. Ölçüm ve doğrulama yapabilir, bina performansının sürekliliğini IMVP gibi protokollere uygun olarak sağlayabilir, yatırım kararlarınızı sağlam temellere oturtabilirsiniz.

  4. Pandemilere daha dayanımlı bir bina işletmesi yapabilir. COVID 19 vb salgınlara, afetlere dayanımınızı arttırabilirsiniz. Daha güvenli havalandırma izlemesi yapabilirsiniz. WELL HSR gibi sertifikaları daha rahat alabilirsiniz.

  5. Yenilenebilir enerji kaynaklarının performanslarını irdeleyebilir, topluluk enerji üretimi enerjisini binanıza entegre edebilir, tüm enerji sistemlerinizi daha dinamik yorumlayabilirsiniz.

  6. Türkiye’de bilinmeyen ancak İngiltere’de yaygın olmaya başlayan NABERS Enerji Derecelendirmelerini ve Performans Tasarımını (DfP) gerekliliklerini yerine getirmeniz çok daha kolay olabilir.

  7. Türkiye’nin BEP TR gibi derecelendirme sistemlerine daha kolay adapte olabilirsiniz.


Binanızın performans sayısal ikizini kullanmayı unuttuğunuz ve hatta hiç aklınıza getirmediğiniz eski enerji modelinizden yaratabilirsiniz. Bu size çok önemli avantajlar sağlayacak.

Çok daha fazlası için ECOBUILD ile çalışın. Sizlere bina enerji verimliliğinin dünyada geldiği son noktanın deneyimini yaşama şansı veriyoruz. Siz de bizimle iletişime geçin.

101 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page