top of page

Yeşil Binalar Hakkında Her Şey: 3- LEED Sertifikası ve Yeşil Bina Nedir?

Güncelleme tarihi: 23 Tem 2020

LEED Sertifikası, Leadership in Energy and Environmental Design, Enerji ve Çevreye Duyarlı Tasarımda Liderlik kelimelerinin baş harflerinden oluşan, USGBC Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş bir Çevre Dostu, Enerji Verimli ve Sağlıklı Bina sertifikasıdır. ECOBUILD 2009 yılından bu güne ülkemizde ve yurt dışında LEED Danışmanlığı konusunda hizmet sağlamaktadır.

LEED 1998’den bu yana yapılan arge çalışmaları ile hazırlanmış yüksek teknolojili, teknik detaylı ve diğer teknik rehber ve yönetmeliklere atıflarda bulunan rehberler ile online çalışan bir sisteme sahiptir.

LEED Sertifikası sadece belirli şartlar yani bir liste yerine getirilerek alınan bir sertifika değildir. LEED Sertifikası, yeşil bina, enerji verimliliği ve insan sağlığını ilgilendiren modellemeler ve proje uygulamaları gerektirmektedir. Yani LEED danışmanları teknik danışmanlık yaparak bina ile ilgili en başta enerji ve gün ışığı ile ilgili modellemeler yapmak durumundadır. LEED danışmanlığı yapan firma, ayrıca dünyadaki bina teknolojisini takip etmek ve en güncel ve verimli sistemleri önermek, mimariden peyzaja kadar tüm projelerde en ilerici yaklaşımları bilmek, proje ekiplerine ve önermek ve tekniğine uygun olarak uygulatmak sonra da inşa ettirmek durumundadır. Bunlara ilave olarak da projelerdeki gerekliliklerin kontrol sürecine katılmalıdır.


Bu anlamı ile yeşil bina konusunda uzmanlığı olan ve inşaat konusunda tecrübeli LEED danışmanları projelerde zamanda ve giderlerde yüksek verimlilik, ekonomi, teknoloji ve güven sağlarlar. LEED sertifikası konusunda uzmanlaşmış olan LEED AP’ler yeşil bina ile ilgili tüm konu başlıklarında uluslararası standartları öğrenmek, hatta uluslar arası yönetmelikleri ezberle bilmek, bugün tüm dünyada en çok bilinen yeşil bina uygulamalarına hakim olmak, yaklaşık değerler ile fizibilitelerini hesaplayabilmek gibi zorluklarla yetişirler.

ECOBUILD, ülkemizde yeşil bina uzmanı LEED AP’lere sahip projelerinde başarılar elde etmiş ve USGBC tarafından Yeşil Bina Lideri seçilerek GREENBUIL EXPO Europe’de ödüllendirilmiştir. Avrupa’da sadece 3 firmanın aldığı, USGBC gibi etik değerlerin en üst düzeyde tutulduğu ve her kararın seçim ve oylama ile alındığı bir dünya çevre devinden bu ödüle sahip olmak oldukça zorlu bir süreç olarak gerçekleşmiştir. Bu anlamlı ödülü almak için, çok çalışmak, yaptığı işi sevmek, sürekli okumak, mesleği ile ilgili yılın 2/3’ünü seyahatte geçirmek, iyi bir çevreci olmak ve en önemlisi tüm bunları güçlü ve kaliteli bir şirket yapısı ile kurumsallaştırmak gereklidir.

LEED Sertifikasının Avantajları Nelerdir?

LEED Sertifikası, binaların ülkesel kural ve yönetmeliklerin gerekliliklerinden daha öteye gidilerek enerji verimliliğinde, çevreye ve insan sağlığına duyarlılıkta tasarlanmasını sağlar. Dolayısıyla yatırımcı için LEED Sertifikası almaya karar vermek, iyi bir LEED Danışmanı ile çalışmayı, uluslararası en son çıkan yapı normlarını kullanmayı, standartların üzerine çıkmayı, tüm proje ekipleri ile birlikte araştırma yapmayı, projenin her detayını önemsemeyi, iyi bir devre alma ve kontrol sürecini gerektirmektedir. Bu sayede LEED Sertifikalı binalar daha enerji verimli, suyu daha tasarruflu kullanan, çevreye daha az zarar veren ve daha sağlıklı yaşanabilir mekanlar olurlar. Sonuç olarak LEED Sertifikası, binanın uluslararası platformlarda tanınmasını, değerinin artmasını ve binayı yapan şirket ve kurumların prestij kazanmasını sağlar. LEED Danışmanı burada en önemli ufuk açıcı unsurdur. Proje ekipleri ile bilgi paylaşımında bulunabilecek seviyede bir LEED Danışmanı yapınızın 50 yıllık yaşam döngüsü içinde size milyonlarca dolar getiri sağlayacaktır.


LEED Sertifikası, enerji verimli, yüksek performanslı, çevre dostu ve sürdürülebilir yeşil binaların tasarımı, inşası ve işletmesi için dünya çapında kullanılan bina derecelendirme sistemidir. LEED Sertifikası, teknolojideki ilerlemeye paralel olarak yenilenen versiyonları ile küresel yeşil bina sektöründe 200.000’den fazla kayıtlı ve onaylı proje ve toplam 3 milyar metrekare kapalı alan ile en çok tercih edilen sertifikasyon sistemidir.

LEED Sertifikasının 3. Versiyonu olan Versiyon 2009’un yaygın başarısından sonra, piyasadaki çıtayı yükseltme ve liderliğini sürdürme amaçlı kendini yenileyerek 2014 yılında versiyon 4’ü yayına sunmuştur.

LEED V4 yayınından sonra yeniliklerin hakkında geri dönüşler alarak, herkesin ihtiyaçlarına cevap verecek adımlar atılması hedeflenmiştir. Bu süreçte LEED V4.1 standardının geliştirileceği duyurulmuş ve görüşler alınmıştır. LEED platformu daha kullanıcı dostu, daha erişilebilir ve de daha önce hiç olmadığı kadar işbirlikçi hale getirerek çıtayı yükselteceklerini USGBC açıkladı. LEED derecelendirme sistemlerinde bu güncellemeler ile bugüne kadarki en kapsamlı ve şeffaf platformun oluşturulması amaçlandı.

LEED V4.1 26 Mart’ta yayınlanan ilk versiyonu Mevcut Binalarda Operasyon ve Bakım (O+M) sistemi oldu bunu BD+C, ID+C sistemleri ve Leed for Cities takip etti.

O+M, Mevcut Binalar Sertifika Sisteminde, sertifikasyon ve dokümantasyon sürecinin basit, veri odaklı ve sürekli olması amaçlanarak LEED V4.1 standardı geliştirilmiştir.

LEED V4.1’te bazı kredi başlıkları kaldırılmıştır. Bunun nedeni kredi amaçları güncelleştirilen derecelendirme sistemine dahil edilen yeni sistemde ölçülen sonuçlara katkıda bulunmaması olarak açıklanmıştır.


Projelerde maksimum toplanabilecek puan, 100 puana çekilmiş ve tasarımda yenilik kredilerinin katkısı ise 1 puana düşürülmüştür. Sertifikalı bir proje olabilmek için projelerin en az 40 puanlık performans skoru elde etmeleri gerekmektedir. Beta olarak kullanıma sunulan bu versiyon süreç içerisinde gelişmelere göre kendisini güncelleyerek ilerleyecektir. Beta projelere LEED tarafından ekstra destek sunularak, her bir projeye ekiplerinden bir temsilci dahil ederek süreç boyunca yardımcı olacaklardır.

Bu versiyondaki yeniliklerden ilki sistemin, binanın bütünün yanı sıra iç mekanlar için de kullanılabilir olmasıdır. Sistem, mevcut binaları bina tiplerine göre ayırmaksızın bütün tipler için geçerlidir. Yeni versiyonla gelen bir diğer köklü değişiklik ise GBCI, yani Green Building Certification Institute tarafından geliştirilen ARC platformudur.

Mevcut binalarda ARC platformunu kullanarak beş veri kategorisinde performans değerlendirmesi yapılmaktadır. Enerji, Su, Atık, Ulaşım ve İnsan Deneyimi başlıklarında projelerin performans skorları elde edilerek, proje puanları ortaya koyulmaktadır. Projelerdeki performans skoru belirtilen kategorilerde 365 günlük izlemeye dayalı hesaplanmaktadır. ARC bir sertifikasyon sistemi olmayıp, LEED v4.1 içine entegre edilmiş olan bir platformdur.

Halen LEED V4 ve V4.1 bir arada kullanılabilmektedir. Projeler standart olarak V4’e göre kayıt edilmekte, isteğe bağlı olarak 4.1 seçilebilmektedir.

Konum ve ulaşım, su verimliliği, enerji ve atmosfer, malzeme ve kaynaklar, iç mekan kalitesi başlıklarında performansa dayalı önkoşullar sunulmaktadır. Bu kredilerin her birinde belirtilen performans değerlerinin yakalanması gerekmektedir. Kredilerde ortaya konacak olan performanslar ARC platformu aracılığı ile LEED sertifikası almak için belgelenecek edilecek ve sonuçlar bu platformda ortaya çıkacaktır.

LEED V4.1 Sertifika Sistemi ile ilgili en detaylı bilgileri ve rehberleri ECOBUILD’in LEED Eğitimlerinden takip edebilirsiniz. ECOBUILD LEED Eğitimlerine özellikle V4.1’in farklarını ve bunların özet tablolarını katılımcılar ile paylaşmaktadır.

ECOBUILD USGBC üyesidir. 2009 Yılında kurulmuştur. Sektöründeki en büyük referanslara sahip olan firmadır. Türkiye ve yurt dışında LEED AP BD+C, LEED® AP ND, Envision SP Akredite Profesyonel kimliklerine sahip olarak, ulusal-uluslararası proje tecrübesiyle, LEED Sertifikası, LEED Eğitimi, yeşil bina tasarım, inşaat, sertifikalandırma ve yeşil malzeme üretim süreçlerinde danışmanlık hizmeti sunmaktadır. ECOBUILD, ISI üyesi ve Envision Yeşil Altyapı Projeleri Denetleyicisi yetkisine sahiptir. Köprü, otoyol, baraj ve benzeri altyapı projelerinin yeşil altyapı sertifikası alması konusunda denetim ve danışmanlık yetkisine sahip tek Türkiye firmasıdır. ECOBUILD, ABD Dışişleri Bakanlığı’na yeşil bina danışmanlığı yapan dünyadaki 4 firmadan birisidir.

ECOBUILD, WELL AP Akredite Uzman kimlikli olarak sağlıklı binalar konusunda Türkiye'de ve yurt dışında hizmet vermektedir. ECOBUILD, Doğayı ve insan sağlığını koruyan, imalatı ekonomik ve çevreci olan malzeme, bina ve kentsel gelişme alanları projeleri için müşteri memnuniyeti odaklı hizmet sunmaktadır.

ECOBUILD, İklim Değişikliği Eylem Planı, Şehir Sera Gazı Emisyonu Envanteri Raporlaması, LEED for Cities Yeşil şehir Sertifikası, LEED ND Yeşil Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Sertifikası başlıklarında yeşil şehircilik hizmeti sunmaktadır. LEED Sertifikası hedefli projelerinizde ECOBUILD ile çalışınız.

480 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page