top of page

LEED Zero LEED Sıfır Karbon, Enerji, Su ve Atık Bina Sistemi

Güncelleme tarihi: 22 Nis 2022

USGBC ABD Yeşil Bina Konseyi, net sıfır karbon, enerji, su veya atığı ödüllendiren LEED Zero adlı yeni bir sertifika açıklamıştır. LEED Zero, binalarda net sıfır hedefini doğrulayan bir sistem olarak yürürlüğe girmiştir. Bilindiği gibi LEED Sertifikası dünyadaki en geçerli yeşil bina, proje alanı ve şehir sertifikasıdır. Bu nedenle LEED Sıfır sertifikası, dünya üzerine binalara Sıfır Enerji, Sıfır Karbon, Sıfır Su veya Sıfır Atık gibi konularda verilen en geçerli sertifika olma özelliği de gösterecektir.

AB Yeşil Mutabakat'ına uyum sağlamak için LEED Zero gibi emisyonları sıfırlayan sertifikalar çok değerli hale geldi. Üstelik LEED Sertifikası'na %50 teşvik uygulanıyor.

Dünyada bir çok bina ve kentsel alan projesinde net sıfır hedefleri koyulmaya başlanılmıştır. Net sıfır hedefli üstün performanslı projeler için LEED Zero dünya genelinde en geçerli ve çok detaylı bir rehber olmuştur.


Dünya yeşil bina hareketi adımlardan oluşmaktadır. Bu adımların ilki yeşil binalar, ikincisi sıfır enerji binalar ve son gelinecek nokta ise karbon sıfır/pozitif binalardır. Bu anlamı ile LEED Zero yeşil bina hareketinde çok önemli bir ilerleme adımı olarak değerlendirilmelidir.


Binaların çevre üzerindeki etkilerini bir üst seviyede azaltmayı hedefleyen LEED Zero sıfır karbon, sıfır enerji, sıfır su ve sıfır atık hedefli projeler için kullanıma sunulmuştur. LEED Sertifika Sistemi yirmi yıldan uzun bir süredir dünya genelinde, yüksek performanslı yeşil binalar ve kent alanları için başarılı bir yeşil derecelendirme sistemi çerçevesi sunmuştur.

LEED Sertifika sistemi binalarda sürdürülebilir arazi kullanımı, düşük enerji tüketimi ve enerji tasarrufu, verimli ulaşım, düşük su tüketimi, atık ve malzemeleri etkileyen yüzlerce strateji ile sera gazı emisyonlarını azaltmayı sağlamıştır.


LEED Zero, Üretim Tesis Binalarının Emisyonlarını Sıfırlamasına Yardımcı Olacak

LEED Zero, Üretim Tesis Binalarının Emisyonlarını Sıfırlamasına Yardımcı Olacak. Özellikle AB ülkelerine üretim yapan tesislerin üretimlerinde yaptıkları emisyonları düşürmeleri ve hatta sıfırlamaları için LEED Zero sertifikası adeta biçilmiş bir kaftan.


Bu çalışmayı temel alan USGBC, LEED'in net sıfır hedeflerine ulaşılmasını doğrulayan bir tamamlayıcısı olan LEED Zero'yu geliştirmiştir.

LEED Zero, Yani Net Sıfır Bina Başlıkları Nelerdir?

LEED Zero Carbon: Enerji tüketiminden ve yolcu taşımacılığına kadar, net sıfır karbon emisyonu ile çalışan binaları veya proje alanlarını 12 aylık bir süre içindeki verilerini baz alarak derecelendirmekte ve sertifikalandırmaktadır.


Enerji: 12 ay boyunca sıfır enerji kaynağı dengesi elde eden binaları veya alanlar.

Su: 12 aylık bir süre içerisinde sıfır içme suyu kullanım dengesi sağlayan binalar.

Atık: GBCI’nın DOĞRU Sıfır Atık sertifikasını Platinum seviyesine getiren binalar.

LEED Zero, dünyadaki LEED sertifikalı projelerin üzerinde hedefi olan yeni bir başarı seviyesini temsil etmektedir.


USGBC'den Net-Zero Sertifikası

Binalar LEED Zero Sertifikası almak için öncelikle LEED Sertifikalı olmalı ve net sıfır enerji, su, atık veya karbon arasından seçim yapmalıdır.


LEED Sıfır Sertifikasına ulaşmak için binaların öncelikle, Bina Tasarımı ve İnşaatı için LEED (BD + C) veya Mevcut Binalar için Operasyon: İşletme ve Bakım (EBOM) sertifikası olmalıdır. Bina sahipleri, net sıfır durumlarını doğrulamak için bir yıllık değerinde performans verilerini sağlamalıdır. Örneğin, LEED Sıfır Su Sertifikasını almak isteyen bir bina öncelikle LEED Sertifikasını alacak, daha sonra işletme sırasında hiç su tüketmediğini yıllık verileri ile belgeleyecek ve sonrasında sertifikasını alacaktır.


USGBC teknik kıdemli başkan yardımcısı Melissa Baker, puanlama metodolojisinin ayrıntılarının üzerinde çalışılmaya devam edileceğini örneğin, net-sıfır enerji sertifikasında tesis dışı yenilenebilir enerjiye izin verilip verilmeyeceği veya nasıl yapılacağına henüz netlik verilmediğini belirtiyor.


Melissa Baker, nakliye kaynaklı emisyonların net sıfır karbon sertifikasyonuna dahil edileceğini de doğruluyor. USGBC Başkan Yardımcısı Baker'a göre veriler yeni Arc platformu üzerinden rapor edilecek. Bu, gerçek bina performansına dayalı olarak bir dizi kategoride puanları gösteren Dinamik Plaket'in arkasında yer alan ve aynı zamanda şu anda pilot aşamasında olan LEED EBOM v4.1 projelerini izlemek için kullanılan platformdur.

Baker, “Yeşil bina pazarındaki liderliğimizi tanımanın başka bir yoluna sahip olduğumuz için çok heyecanlıyız” ifadesini de kullanmıştır.

LEED Zero Türkiye’ye Neler Kazandıracak?

Ülkemizde henüz net sıfır karbon, enerji, su ve atık için tanımlanmış bir çerçeve bulunmamaktadır. Bu nedenle bu çerçevelerin hazırlanmasında LEED Zero sistemi önder olabilecektir. Devlet tarafından henüz sıfır karbon veya enerji binalar hakkında bir atılım olmasa da çevreye duyarlı özel sektör ve araştırma yatırımları için LEED Zero çok önemli bir belgeleme aracı olacaktır.


USGBC, Brezilya'daki Curitiba Merkezi için LEED Net Sıfır Enerji için ilk LEED Sıfır binasını onayladı.
USGBC, Brezilya'daki Curitiba Merkezi için LEED Net Sıfır Enerji için ilk LEED Sıfır binasını onayladı.

Bir başka faydası ise, henüz sıfır karbon veya enerji binalara vakit ayıramamış olan proje ofislerinin konuyu kolayca kavramalarına yadımcı olacaktır. Bu sayede tasarım ve proje grupları sıfır enerji ve karbon bina yapmayı öğrenebileceklerdir.

Bina USGBC tarafından onaylanmış ilk LEED Sıfır Enerji Bina olma özelliğini gösteriyor.
Bina USGBC tarafından onaylanmış ilk LEED Sıfır Enerji Bina olma özelliğini gösteriyor.

ECOBUILD, 2009 yılından günümüze ülkemizde ve dünyada yeşil bina konusunda danışmanlık hizmetleri veren en tecrübeli danışmanlık firmasıdır. Sıfır karbon, sıfır enerji, sıfır su ve sıfır atık hedefli binalarınız için lütfen bizimle işletişime geçiniz.





571 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page