top of page

Net Pozitif Sertifikalı Yeşil Binalar Nasıl Projelendiriliyor?

Net Pozitif sertifikalı yeşil binalara her gün yenisi ekleniyor. Dünyadaki yeşil bina hareketinin en önemli adımlarından olan net pozitif bina yaklaşımı giderek artan oranda benimseniyor. Bilindiği gibi yeşil binalar diğer ortalama binalara oranla çok daha az enerji tüketirler ve aynı zamanda insan sağlığına ve çevreye maksimum hassasiyeti gösterirler. Net Pozitif binalar ise buna ilave olarak kendi enerjisini kendisi karşılar ayrıca elektrik şebekesine fazla enerjisini satar. Bu anlamı ile net pozitif binalarda enerji sorun değil gelir kaynağıdır. Bu binalara bir örnek Georgia'da yapıldı. Konunun daha detaylı olarak anlaşılması için güncel bir örnek üzerinden aktarmayı faydalı bulduk.

Bina kendi enerji ihtiyacından fazlasını güneşten elde ediyor.
Bina kendi enerji ihtiyacından fazlasını güneşten elde ediyor.

Living Building Net-pozitif Sertifikalı Kendeda Okul Binası Georgia Tech'te Açıldı


Diana Blank, Gürcistan'daki benzer bir projeyi finanse etmek için ilham aldı. Harekete geçerek Kendeda Fonu'nu kurdu ve çevreye bağışta bulunmak için 30 milyon dolarlık fon sağladı. Georgia Tech, Lord Aeck Sargent ve The Miller Hull Partnership'in Living Building (Yaşayan Bina) ile sonuçlanan bir projesiyle Blank’ın vizyonu ortaya koyuldu. Net-pozitif Kendeda Binası, Ocak 2020'de derslere açıldı ve öğrenim yeri ve yenilikçi, sürdürülebilir tasarım için önemli bir örnek sunuyor.

İnşaat ve tasarım “yeşil bina sertifikasyon programı ve yapılı çevre için ideali görselleştiren sürdürülebilir tasarım çerçevesi” Living Building Challenge'dan etkilendi. Bu sertifikayı almak, malzeme seçiminden erişilebilirliğe kadar her konuda bir dizi gereksinimi karşılamak anlamına gelmekte ve Kendeda binası tüm konu başlıklarında performans sergiledi.

Bina kendi enerji ihtiyacından fazlasını güneş panellerinden elde ederken güneş panel yüzeylerinde toplanan yağmur suyunu da hasar ediyor.
Bina kendi enerji ihtiyacından fazlasını güneşten elde ediyor.

Bir örnek, binalarda çok yaygın olan Kırmızı Liste kimyasalların projede kullanılmamasıdır. Bu kimyasallardan kaçınmak için, her yapı malzemesi Kırmızı Liste öğeleri içermediğinden emin olmak için incelenmiştir. Üst düzey proje yöneticisi John DuConge,

“Kırmızı Liste uyumluluğundan geçmek gerçekten zor bir işti ve muhtemelen herkesin beklediğinden çok daha fazla zaman aldı. Ancak iğneyle kuyu kazdık ve pazarda aradık, sanırım ve bu bir sonraki Living Building Challenge projesi için daha kolay hale getirecek şeylerden biri.”

Bu ilave çaba, gazsız veya diğer toksinleri olmayan bir iç atmosfer yaratarak, binayı her gün kullanan yüzlerce öğrenci ve personel için temiz iç mekan havası sağlamakta.

Bina iç hacminde VOC ve toksik kimyasallar bulunmuyor. Bina sağlıklı bir hava kalitesine sahip.
Bina iç hacminde VOC ve toksik kimyasallar bulunmuyor. Bina sağlıklı bir hava kalitesine sahip.

Binadaki her sistem fonksiyon, iç sağlık, estetik güzellik ve enerji tasarrufuna odaklanmanın bir örneğidir.

Yapı malzemelerinde geri dönüşümlü ve sürüdürülebilir orman tarımı ürünleri kullanıldı.
Yapı malzemelerinde geri dönüşümlü ve sürüdürülebilir orman tarımı ürünleri kullanıldı.

Kendeda Binası 4.600 metrekarelik bina hacmi için binaya enerji sağlamada temel olarak güneş panellerinin kullandı. Ayrıca ihtiyaçtan fazla olan artı elektrik şebekeye geri satıldı. Ek olarak, bu güneş panelleri su toplama cihazları olarak da işlev gördü. Birincil ısıtma ve soğutma sistemleri daha sonra rahat bir yüzey sıcaklığı sağlamak için bu suyu zeminden geçirmekte. İlave sıcaklık kontrolü için bina genelinde 62 tavan vantilatörü nemli Georgia ortamını dengelemeye yardımcı olmakta.

Çatı yüzeyi tamamen güneş panelleri ile kaplı. Bu paneller bina ve çevresindeki ısı adası etkisini azaltıyor.
Çatı yüzeyi tamamen güneş panelleri ile kaplı. Bu paneller bina ve çevresindeki ısı adası etkisini azaltıyor.

Şimdi tamamlanan yapı, iki adat 64 kişilik sınıf, dört adet sınıf laboratuar, bir konferans salonu, makerspace, oditoryum, çatıdaki arı kovanı ve tozlayıcı bahçesi, ortak programlar için bir ofis alanı ve bir kahve arabasından oluşuyor. Kendeda Binası, bir yıllık işlevsel doluluk yılını takiben, Güneydoğu'daki büyüklüğüne ve işlevine sahip ilk Yaşayan Bina Sertifikalı tesis oluyor.

Bina enerji modeli aşamasında özellikle net pozitif yaklaşımı için iteratif çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu çalışmalar ile bina enerji tüketimi düşürülüyor ve yenilenebilir enerji üretimi arttırılıyor. Bu sayede bina kendi ihtiyacından fazlasını üretebiliyor.


ECOBUILD USGBC üyesidir. 2009 Yılında kurulmuştur. Sektöründeki en büyük referanslara sahip olan firmadır. Türkiye ve yurt dışında LEED AP BD+C, LEED® AP ND, Envision SP Akredite Profesyonel kimliklerine sahip olarak, ulusal-uluslararası proje tecrübesiyle, LEED Sertifikası, LEED Eğitimi, yeşil bina tasarım, inşaat, sertifikalandırma ve yeşil malzeme üretim süreçlerinde danışmanlık hizmeti sunmaktadır. ECOBUILD, ISI üyesi ve Envision Yeşil Altyapı Projeleri Denetleyicisi yetkisine sahiptir. Köprü, otoyol, baraj ve benzeri altyapı projelerinin yeşil altyapı sertifikası alması konusunda denetim ve danışmanlık yetkisine sahip tek Türkiye firmasıdır. ECOBUILD, ABD Dışişleri Bakanlığı’na yeşil bina danışmanlığı yapan dünyadaki 4 firmadan birisidir.


ECOBUILD, WELL AP Akredite Uzman kimlikli olarak sağlıklı binalar konusunda Türkiye'de ve yurt dışında hizmet vermektedir. ECOBUILD, Doğayı ve insan sağlığını koruyan, imalatı ekonomik ve çevreci olan malzeme, bina ve kentsel gelişme alanları projeleri için müşteri memnuniyeti odaklı hizmet sunmaktadır.


ECOBUILD, İklim Değişikliği Eylem Planı, Şehir Sera Gazı Emisyonu Envanteri Raporlaması, LEED for Cities Yeşil şehir Sertifikası, LEED ND Yeşil Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Sertifikası başlıklarında yeşil şehircilik hizmeti sunmaktadır. LEED Sertifikası hedefli projelerinizde ECOBUILD ile çalışınız.

176 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page