top of page

Northeastern Üniversitesi ISEC Yaya Köprüsü Envision Yeşil Altyapı Sertifikası Aldı

Boston'daki Northeastern Üniversitesi'nde Disiplinlerarası Bilim ve Mühendislik Kompleksi (ISEC) Yaya Köprüsü, Envision Sürdürülebilir Altyapı Ödülü Aldı. Bu proje sayıraı ve örnekleri her geçen gün artan sürdürülebilir altyapı projelerine güzel bir örnek.

Boston, Massachusetts'teki Northeastern Üniversitesi'nde Disiplinlerarası Bilim ve Mühendislik Kompleksi (ISEC) Yaya Köprüsü (PedX), Envision® Bronze'in Sürdürülebilir Altyapı (ISI) ödülünü kazandı. Bronz statüsüne ulaşmak için bir proje, standart veya geleneksel uygulamaların üzerinde çevresel, sosyal ve ekonomik faydalar sağladığını gösterdi.

Proje Bağlamı ve Kapsamı ISEC PedX projesi, Boston'daki Northeastern Üniversitesi'nin Huntington Avenue Kampüsü'ndeki yeni ISEC'yi Fenway ve Roxbury topluluklarıyla bağlayan yükseltilmiş bir yaya geçidinin inşasıdır. 132 feet uzunluğundaki köprü, beş Massachusetts Körfezi Ulaşım Otoritesinin (MBTA) güney tarafındaki Üniversite tesisleri ile ana kampüsten ayıran Amtrak demiryolu hatları arasındaki halka açık bağlantıları sağlamaktadır. 17 milyon dolarlık proje, yeni ISEC binasının mimarisini örnek alarak ederek öğrencilerin, ziyaretçilerin ve topluluk üyelerinin demiryolu koridoru ile kesişen kampüsler arasında kolayca geçmesine ve güvenliğine izin verirken, Boston silüeti ve ISEC'in cesur mimarisini destekliyor. Bu proje, Northeastern Üniversitesi Kampüs Master Planının bir bölümünü oluşturmaktadır.

“Yaya köprüsü, Northeastern kampüsünün kalbinde, ana kampüsten yeni geliştirilen Columbus Avenue koridoruna çok ihtiyaç duyulan bir bağlantı sağlayan estetik bir hazinedir” diyor Hill International proje yöneticisi John Park.

Northeastern Üniversitesi adına Hill ekibi, yaya köprüsünün tasarımını ve inşasını 2014 yılında kavramsal “Ark” yapısından 2019'da köprünün dolmasına kadar yönetti. Northeastern Üniversitesi, görsel olarak çarpıcı, ödüllü ve sürdürülebilir bu projeyi sunmak için Skanska, Payette, Arup, Hill International ve Vanasse Hangen Brustlin (VHB) ile yakın işbirliği içinde çalıştı.

Envision Yeşil Altyapı Projeleri Derecelendirme Sistemi sürdürülebilir altyapı projelerinin etkisini bir bütün olarak beş farklı kategoride incelemektedir:

  1. Yaşam Kalitesi,

  2. Liderlik,

  3. Kaynak Tahsisi,

  4. Doğal Dünya ve

  5. İklim

  6. Esneklik.

Bu kilit değerlendirme alanlarına uyum, toplumda olumlu sosyal, ekonomik ve çevresel etkilere katkılar sağlarlar.

Envision Bronze ödülü kazanan ISEC PedX projesine katkıda bulunan bazı temel faktörler aşağıda sıralanmıştır: Kamusal Alanın Geliştirilmesi ve Gelecekteki Büyümenin Desteklenmesi ISEC PedX, Columbus Bulvarı boyunca kamusal alanı geliştirir ve onarır ve Üniversite kampüsünü daha yaşanabilir kılar. Orijinal proje alanı öncesinde kamusal alan sağlamak için restore edilmiş aktif bir otoparktı. PedX sadece çevredeki manzaraya doğal bir uzantı olarak görsel olarak çarpıcı değil, aynı zamanda yayalara kampüs ve şehrin eşsiz manzaralarını sunmaktadır. Proje, üniversitenin önemli gelişmekte olan Columbus Bulvarı'ndaki varlığını artırıyor. Yol boyunca yeni yurtlar, yemek salonları, oyun alanları ve spor sahaları geliştiriliyor ve bunların tamamı PedX tarafından desteklenecek ve erişilebilir hale getirilecektir.

Halk Sağlığı ve Güvenliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Proje ekibi, köprü parçasını parça parça dikmek için daha geleneksel bir uygulama uygulamak yerine (sınırlı gece vardiyası saatlerinde birkaç hafta sürecek ve çalışanları daha fazla risk altına sokacaktı), proje ekibi tüm köprüyü inşa etmek için inşaat vincini ve kaldırma planını yeniden tasarladı iki gece vardiyası uyguladı. Köprü ilk önce bir fabrika bahçesinde inşa edildi ve daha sonra köprünün iki büyük bölümü vinçle kaldırıldı ve yerine konuldu. Bu yenilikçi inşaat metodolojisini uygulayarak ve bu uygulamayı desteklemek için güvenliği artırılmış ekipman kullanarak inşaat ekibi işçilerin yaralanması, ekipman arızası ve demiryolu hizmetinde kesintiler riskini azalttı. Süreç boyunca maksimum halk sağlığı ve güvenliği sonuçlarını sağlamak için MBTA, Amtrak ve Üniversite ile inşaat çalışma planları koordine ettiler.

Enerji Verimli Aydınlatmayı Kullanma ve Işık Kirliliğini En Aza İndirme Tüm proje, daha geleneksel akkor ampullere karşı enerji tasarruflu LED aydınlatma kullanıyor. Otomatik aydınlatma kontrolleri ve bölgeli sistemler, enerji gereksinimlerini azaltmak ve ışık kirliliğini en aza indirmek için enerji tasarruflu aydınlatma armatürleri ile birlikte çalışarak, aynı zamanda alanın güvenliği, konforu ve keyfi için gerekli aydınlatma seviyelerini koruyor.


Geri Dönüştürülmüş İçerikli Dayanıklı Malzemelerin Kullanımını Maksimize Etme Hava koşullarına dayanıklı çelikten (COR-TEN) oluşan köprünün metalurjisi kontrollü ve kasıtlı olarak paslanmak üzere tasarlanmıştır. Zamanla, bu paslanma işlemi köprünün dayanıklılığını ve kullanım ömrünü uzatan, korozyona dayanıklı koruyucu bir yüzey tabakası oluşturacaktır. Özel çelik yüksek bir dayanıklılık içermektedir. Zamanla, metal üzerindeki paslanma işlemi köprünün dayanıklılığını ve kullanım ömrünü uzatan, korozyona dayanıklı koruyucu bir yüzey tabakası oluşturacaktır. Özel çelik, yüksek oranda geri dönüştürülmüş içerik içerir ve rutin bakım sırasında demiryolu hattı kesintilerine olan ihtiyacı azaltırken, köprü bakım ömrü ve köprü ömrü boyunca ilgili maliyetleri azaltır.

ISI genel müdürü Melissa Peneycad, “ISI, Northeastern Üniversitesi'ni ve proje ortaklarını ISEC Yaya Köprüsü'nün başarıyla uygulanması için tebrik ediyor” dedi. "Bu proje mevcut kampüs altyapısını tamamlamakta. Aynı zamanda kampüs içinden geçen bir demiryoluna sahip olması bakımından benzersiz olan, üniversite için gerekli fiziksel bağlantıyı sağlayan zarif ve sürdürülebilir bir çözümdür. Bu proje için Envision Bronze'e ulaştığı için tüm ekibi tebrik ediyoruz. ”

ECOBUILD Türkiye’de Envision sertifikalı yeşil altyapı projeleri konusunda danışmanlık hizmeti sununa tek firmadır. Yeşil altyapı projeleriniz için ECOBUILD ile iletişime geçiniz.


103 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page