top of page

Ofislerde Yer Alan Yeşil Alanlar ve Bitkiler Ne Gibi Faydalar Sağlarlar?

Güncelleme tarihi: 27 Oca 2023

Ofislerde Yer Alan Yeşil Alanlar ve Bitkiler Çok Boyutlu Faydalar Sağlarlar

Çalışma ortamında yer alan bitkiler verimliliğimizi doğrudan etkilerler.

İnsanoğlu, nerede olursa olsun, her zaman doğa ile bir olma dürtüsünü hissetmektedir. Biyofilik tasarım ilkeleri buradan doğmaktadır. Bununla birlikte, yaşam tarzı değişiklikleri nedeniyle, bu arzu, özellikle işyerlerimizde, çoğumuz için erişemediğimiz bir konudur.


İç mekan ofis bitkileri insanın doğa ile bir olma arzusuna önemli bir çözümdür. Ofis masanızda veya odanızın köşesinde bazı bitkilerin olması, hem siz çalışanlar hem de etkileşimde bulunduğunuz müşterileriniz için oldukça faydalı olabilir. Bazı araştırmalar bu faydalara referans olacak verileri sağladılar. Halen ofislerdeki bitkilerin temel faydaları hakkında araştırmalar sürüyor ve yeni faydalar aşağıda sizlere sunduğumuz listeye ekleniyor. Bu konu emin olun okumaya değer ve sizler için aşağıda ofislerdeki bitkilerin faydalarını özet bilgiler olarak listeledik.


Ofislerde yeşil alan kullanımı gün geçtikçe artan bir trend . Ancak bilimsel olarak tasarlanması gerekiyor.

1. İç Mekan Ofis Bitkileri Stres Seviyelerine Yardımcı Olur

Günümüzde çoğu iş zaman zaman çok zorlu ve karmaşık olabilir, bu nedenle çalışanlar arasında stres çok yaygındır. Bununla birlikte, bitkiler mükemmel bir doğal stres ilacı olarak işlev görürler. Sydney'deki Teknoloji Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bitkileri çevrelerine tanıtan ofislerde depresyon ve yorgunlukta sırasıyla %58 ve %38'lik bir azalma olduğunu göstermiştir. Ofis binaları gerginliği, öfkeyi, düşmanlığı hafifletmek ve performansı ve genel refahı artırmak amacını tasarımında içermelidir. Ayrıca, psikologlara göre, bitkilerin çekici yeşil rengi, bina kullanıcılarına rahatlama hissi vermekte ve bu renk stres seviyelerini azaltmaktadır.

Ofislerde bitki kullanımı için kitaplıklar ve ara bölmeler uygun alanlar olarak değerlendiriliyor.

2. İç Mekan Ofis Bitkileri Çalışan Verimliliğini Artırmaya Yardımcı Olur

İşverenler için çalışan verimliliği şirket karı ile doğrudan ilişkilidir. Bir işveren olarak, işverenlerinizin üretkenliğindeki bir artış, şirketin veya kuruluşun başarısını yani karlılığını arttırır. Ayrıca çalışanlara harcadığınız sağlık izni veya sağlık gideri bu sayede düşmektedir. İç mekan bitkileri bu konularda yardımcı olabilmektedir. 2014 yılında, Exeter Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, fabrikalar ve ofislerde iç mekan bitkileri bilimsel olarak kullanıldığında çalışanların verimliliğinin %15 oranında arttığını kanıtlamıştır. Araştırmanın başkanı Dr. Chris Knight, her çalışanın yakınlarında bir bitki görmesini sağlamış, hafızalarının ve becerilerinin nasıl geliştirildiğini testlerde mükemmel bir şekilde kanıtlamıştır.

Kitaplık raflarında suni aydınlatma ile bitki üretimi ofislerde yaygın olarak kullanılıyor.

3. İç Mekan Ofis Bitkileri Sağlığı ve Refahı Artırır

Daha önce de belirtildiği gibi, insanlar doğaya uygun canlılardır. Doğa insanlar için çekicidir. Bunun nedenleri bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da, bitkiler insanların refahını etkiler. Human Spaces tarafından 2015 yılında yayınlanan bir rapor, 16 farklı ülkedeki ofislerin en az %58'inin ofislerinde bitki bulunmadığını göstermiştir. İç mekan bitkilerine sahip olanlarla karşılaştırıldığında, olmayanlar %15 daha düşük refah puanına sahiptir. Bu dolaylı bir kanıttır ancak ofis bitkileri işgücü sektöründe her zaman önemli bir rol oynamıştır. Norveç Tarım Üniversitesi'nde yapılan bir başka çalışma, bitkilerin ofis alanlarına dahil edildiğinde işyerindeki hastalıklarda %25'lik bir azalma gözlemlemiştir. Uygun seçilmiş bitkiler havadaki karbondioksiti emmekte, yutak alanı olmakta, böylece havayı temizlemekte ve çalışanların sağlık durumunu etkileyebilecek toksinleri veya bakterileri uzaklaştırmaktadır.

NASA, iç mekan havasını temizleyen bitkiler üzerine araştırmalar yaptı ve yayınladı.

4. İç Mekan Ofis Tesisleri Hava Kalitesini Artırır mı?

Özellikle ofisler bir üretim tesisinin içinde veya yakınındaysa, dışarıdan gelen taze havada bile çok fazla toksin vardır. Fotosentez adı verilen bir süreçte, bitkiler yiyecek yapmak için karbondioksiti emerler. Bu işlemin yan ürünü, nefes aldığımız oksijenin salınmasıdır. Bunu yaparak, bitkiler iç mekan havasını temizler ve bu yüzden onları ofislerimizde bulundurmamız büyük fayda sağlar. NASA'ya göre, bitkiler ayrıca formaldehit ve benzen gibi kimyasalları emerek havayı arındırabilirler. Yılan Bitkisi, Lucky Bamboo ve Bamboo Palm, gibi bitkiler diğer iç mekan bitkilerine kıyasla temiz hava temizleme yetenekleri ile ön plana çıkarlar ve yaygın olarak bilinirler.

Ofislerde bitki kullanımı akustik sağlık için ölçülebilir sonuçlar veriyor.

5. İç Mekan Ofis Bitkileri Gürültüyü Azaltır

Akustik sağlık ofislerin en önemli tasarım kriterlerindedir. Gürültü ve çınlama seviyesi yüksek ofisler verimsiz çalışma alanlarıdır. Dışarıdan veya işyerindeki diğer alanlardan gelen çok fazla gürültü olduğunda işe odaklanmak imkansızdır. İşyerinde gürültü düzenlenebilse de, yönetilmesinin imkansız olduğu bazı durumlar da vardır.


Bitkiler sesi emer ve bu nedenle gürültü seviyelerini azaltmada mükemmeldirler. Akustik uzmanlar, ofislerde, özellikle de köşelere stratejik olarak büyük bitki saksıları yerleştirmenin gürültü azaltmada yardımcı olabileceğini önermektedir.


6. İç Mekan Ofis Bitkileri Yaratıcılığı Artırır

İşyerlerinde çalışan verimliliğinde yaratıcılık oldukça önemlidir. Doğaya bakmak, yeşil bitkileri izlemek aynı bir parka gitmek gibi rekreatif bir fonksiyondur. Bitkiler beyniniz için rekreasyon yaparlar, çalışanları daha yaratıcı hale getirebilirler, daha rahat hissettirirler ve çalışanların daha uzun süre konsantre olmalarını sağlarlar.


Bu durum, Dikkat Restorasyon Teorisi ile ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu teori, çalışanların iç mekan bitkileri gibi doğal unsurlara sahip ofislere yerleştirildiklerinde yaratıcılık testleri için daha yüksek puan aldıklarını gözlemleyen bir çalışma ile desteklenmektedir.

Ofislerde mekanları ayıran bölmeler bitki saksıları için uygun alanlar olarak görülüyor.

7. İç Mekan Ofis Bitkileri Bilişsel İşlevleri Geliştirir

Bir buket çiçek veya güzel bitkiyi hediye ettiğinizde karşınızdaki kişi her zaman neşelenmektedir. Buna bir şekilde doğanın büyüsü de denilebilir. Bitkiler bilişsel işlevlerimizi geliştirmenin bir yolunu sağlarlar. Onları ofislere yerleştirmek, zihinsel yeteneklerinizi, akıl yürütmenizi, düşünmenizi, karar vermenizi ve problem çözme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Menekşeler, tüm yıl boyunca çiçek açan iç mekan ofis bitkilerinin mükemmel örnekleridir, renkleri ve kokularıyla 7/24 bilişsel işleve katkı sağlarlar.

Bitkiler ortam havasındaki bağıl nemin fazlasını alıyor, azını salıyor ve %40-60 aralığında ideal olarak dengeliyor.

8. İç Mekan Ofis Tesisleri Nemi Dengeler

Nemin azı da çoğu da insan sağlığı için uygun değildir. Bağıl nem değerinin %30-%60 aralığında olması uygundur. Nemin %60’dan fazlası biz görmesek ve hissetmesek de küf ve mantar yapar ve emin olun kanser dahil bir çok sağlık problemine neden olabilirler. Bağıl nemin ortamda az olması ise boğaz tahrişi, gözlerde kuruluk yanma, solunum yolu problemlerine neden olur. Birçok insan iç mekandayken kuru hava ile mücadele eder. Ofis yerinizde veya yatak odanızda olsun, bitkiler nemi iyileştirmeye yardımcı olabilir, çünkü emdikleri suyun neredeyse tamamını topraktan serbest bırakırlar. Bir nemlendirici satın almak yerine bitkileri kullanmak, ofis alanınız için uygun maliyetli bir karardır, çünkü enerji faturalarından tasarruf edersiniz. Bu nedenle, işteyken ve ortam sıcakken kuru bir ortamın olması konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Sadece Yılan Bitkisi gibi bir demet saksı bitkisinin masanıza veya bir köşeye yerleştirilmesi size birinci sınıf hava kalitesini yaşatacaktır.


1995-96 yılları arasında Norveç'te yapılan bir araştırma, bitkilerin sağlık yararları için kanıtlar sunmaktadır. Araştırma ekibi, her biri bahar aylarında bir bitki deneyimi yaşayan ve bitki durumu olmayan 60 ofis çalışanını inceledi.


Çalışmanın ilk yılında, deneklerin yarısına pencere pervazlarına bir saksı ve masalarının yakınında büyük bir zemin saksısı kuruldu. Diğer denekler standart ofis koşullarını bitkisiz olarak deneyimlediler. Bitkiler Leca armut, turba ve kompost karışımında yetiştirildi. Profesyonel bir servis tarafından bakıldılar.

Ofis bitkilerinin seçimleri için bir çok farklı rehber kullanılabilir.

Çalışmanın ikinci yılında, koşullar tersine çevrildi ve bitkiler bitkisiz grubun çalışma alanlarına taşındı. Araştırmacılar, aşağıdakileri ölçen standartlaştırılmış bir anket aracı kullanarak sağlık semptomlarını incelediler. Analiz, bitkilerin mevcut olduğu ve bulunmadığı zaman semptomları karşılaştırdı. Sonuçlar şunu gösterdi:

• Nöropsikolojik semptomlar, bitkiler mevcut olduğunda% 23 oranında azaldı. Yorgunluk en çok %30 oranında azaldı

• Mukoza zarı semptomları, bitkiler mevcut olduğunda genel olarak% 24 oranında azalmıştır. Öksürük %37 ve boğaz kuruluğu %25 azaldı.

• Kuru veya kızarmış cilt,çalışma alanındaki bitkilerle %23 oranında azaltıldı


9. İç Mekan Ofis Bitkileri İşyerinde İlişkileri ve Bağları Güçlendirir

İç mekan ofis bitkileri, diğer çalışanlar, işverenler ve müşterilerle nasıl daha güçlü bağlar kuracağınızı öğrenmenize yardımcı olabilir. Bitkiler, aynı evcil hayvanlara benzer şekilde, farkında olmasanız bile her zaman sizinle etkileşime girer. Bitkiler tarafından üretilen oksijeni ve yiyeceklerini yapmak için kullandıkları karbondioksiti soluyoruz. Yukarıdaki bölümlerde belirtildiği gibi, bitkiler havayı temizler, ofisinizde üretkenliği artırır ve bize birçok başka avantaj sunar. Bu faydaları almaya devam etmek için, bitkileri sulamalı ve onlarla ilgilenmeliyiz. Bunu yapmak, hayatımızdaki diğer insanlar için şefkat ve özen duygusuna da yol açar, bu duyguyu geliştirir. Ofis bitkinize bakmak, meslektaşlarınızın özelliklerini anlamanızı ve hem olumlu hem de olumsuz özelliklerini nasıl tolere edeceğinizi öğrenmenizi dolaylı yoldan sağlayacaktır. Ayrıca, zamanınızın çoğunu odanızda çalışarak geçiriyorsanız, bitkiler size en iyi ilişki desteğini verebilir.


10. İç Mekan Ofis Bitkileri Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Ofisinizde zihinsel olarak formda olmak, sizi çalışma ortamının iniş ve çıkışlarında destekler. Ayrıca fiziksel olarak formda olmanız iş başarınız için gereklidir. Bitkiler, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve işte karşılaştığınız engeli aşmanıza izin verebilir. Bitkiler bunu çeşitli şekillerde başarır.


İlk yönteme bakalım. Vücudunuz rahatlamış, stressiz ve yeterince uyku aldığında, hastalıklarla ve virüslerle savaşma konusunda daha yeteneklidir. İkincisi, bitkiler vücudunuzun stres seviyelerini düşüren ve diğer besinsel faydalar sunan fitoksitleri serbest bırakır. Masanızın yanındaki bir bitki ile, grip gibi yaygın durumlarla kolayca savaşabilirsiniz. Hastanelerin hastalara çiçek ve bitki getiren ziyaretçilere tolerans göstermesinin bir nedeni de bitkilerin bağışıklık sisteminizi güçlendirmesi ve birinin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmasıdır. Hastaya çiçek götürülmesi alışkanlığının altında bu yatar.

Yeşil ofislerin daha fazla çalışan ilgisi çektiği bir gerçek.

11. Çalışan Adaylarınız İçin Daha Fazla Cazibe Sağlar

Çalışma ortamı işe aldığınız personelinizin kalitesini arttırır. LEED sertifikalı yeşil binalarda çalışan şirketlere iş başvurularının daha nitelikli personeller tarafından yapıldığını USGBC bağımsız anketleri açıklıyor. Bunları sitemizin yayınlar bölümündeki broşürümüzden okuyabilirsiniz. Yeni bir işgücünü işe alabilmek, şirketinize yeni bir dizi beceri ve fikir getirdiğiniz anlamına da gelir. Bugün, iş adayları sadece büyük bir maaştan daha fazlasını aramaktadırlar. Çalışanlar, güçlü yönlerini şirketin hedeflerine ulaşmaya yönlendirmelerini sağlayan sakin ve rahat bir ortamda çalışmak isterler. Fabrikalar, işyerlerini ilgilenen iş adayları için daha çekici hale getirir. İtalya Modena’da yer alan Ferrari fabrikasının biyofilik tasarımı bunu kanıtlamıştır. Psikoloji profesörü Sir Cary Cooper'a göre, işyeri tasarımı, belirli bir çalışma ortamına katılmak isteyen çalışanlar için dikkate alınması gereken çok önemli bir faktör haline gelmiştir. Ortamda yer alan bitkilerin çokluğu işyeriniz için albeni sağlar, firmanın yeşil imajını tamamlar.

İtalya, Modena, Ferrari Fabrikası bitki kullanımını çalışanların üzerinde deneyimledi ve olumlu sonuçlar aldı.

12. İç Mekan Ofis Bitkileri Uyku Kalitesini Artırır mı?

Uyku kalitesi sadece çalışanlar için değil tüm insanlar için hayatidir. İşyerinde uzun ve stresli bir günün ardından, çalışanların önerilen 8 saatlik uykuyu almaları zor olabilir. Doğru bitki seçimi çalışanların konsantrasyonuna ve üretkenliğine olumlu etki edebilmektedir. Yasemin ve Lavanta gibi bitkiler kaliteli uyku sağlayan bir buhar üretmektedirler. Bu bitkilerden gelen koku rahatlama hissi uyandırır ve geceleri iyi uyumanıza yardımcı olur. Bu sayede uyku düzeninizi ortamdaki bitkiler dengeler.


Görüldüğü gibi ofislerde ortamda planlanmış bir bitki düzeni çok boyutlu fayda sağlamaktadır.

IKEA'nın (henüz Türkiye'de satılmayan) hidroponik bitki üretme için tasarladığı sistemler tam otomatik çalışmıyor. Ancak giriş seviyesinde ucuz bir çözüm sağlıyor.

Bitkileri Hangi Yollarla Ofislerde Kullanabiliriz?

İşte burası çok önemli. Bitkileri ofislerde iç hacimlerde bir tasarım başlığı olarak kullanmak için önce bir miktar literatür araştırması yapılması gerekiyor. Bu sayede önce hangi bitkileri hangi amaçla kullanmamız gerektiğine kara vermeliyiz. Ofislerde bitki kullanımı tasarımı aşamaları aşağıdaki gibi ilerliyor:

  1. Hangi İhtiyaçlarımız Var? Örneğin akustik sağlık, nem kontrolü, hava temizliği, görsel şölen, ara bölme ihtiyacı vb. Bu konuda ilk başta işveren ve binanın potansiyel kullanıcıları ile konu tartışılmalı. Faydalar ve maliyetler aktarılmalı. Projeler başlamadan işverene ve potansiyel çalışanlara anket ile istekler sorulmalı. İteratif bir tasarım anlayışı ile konu onların isteklerine de adapte edilmeli.

  2. Hangi Bitki Türleri İle Bu İhtiyaçlarımızı Karşılarız? Bitki listesi oluşturup adetleri ortaya koymalıyız.

  3. İhtiyaç Listesi Çıkartalım: Bu bitkiler için hangi saksı (toprak alanı), ışık seviyesi, nem ve su ihtiyacımız olacağını planlıyoruz.

  4. Mimari Çözümler Sağlayalım: Örneğin bitkiler için ışık gerekiyor ise bunu çatı ışıklığından mı yoksa yapay olarak mı karşılamamız gerektiği gibi kararları veriyoruz. Mimari projemize ekliyoruz.

  5. Kat Planlarının Oluşturulması: Kat planlarına bitkileri işliyor ve onların gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığımızı kontrol ediyoruz. Bu aşamada en başta ışık ve nem çok kritik.

  6. Diğer Proje Müellifleri İle Konunun Tartışılması: Örnek vermek gerekir ise bitki alanlarına sulama için mekanik projelerde su ve drenaj çekilmesi ihtiyacı var ise bunu mekanik tasarım grubu ile kararlaştırmamız gerekli. Aydınlatma çekilecek ise bu aydınlatmaların frekans bilgisi, süresi ve otomasyon ihtiyacı gibi bilgiler elektrik proje müelliflerine verilmeli. Bitkiler özel led aydınlatma armatürlerine ihtiyaç duyuyorlar. Bunlar standart lambalardan farklı frekanslar sağlıyorlar. Akustik için akustik danışmanı ile görüşülmesinde fayda olacağı açık. Akustik müellif ses özerkliği alanları için akustik bariyerler ve bitkileri bir arada kullanmayı tercih edebilir. Bu sayede ses bölmelerinde bitkiler kullanılabilir. Başka bir konu mobilya tedrisat projelerinde bitkilerin yerlerini bulabilmeleri. Saksıların, çiçekliklerin, bölmelerin tasarım dili ile mobilya dili uyuşmalı.

  7. İşverene Projelerin Sunumu: Projelerin bu hali işverene ve çalışanlara anket ile sorulmalı. İteratif bir tasarım anlayışı ile konu onların isteklerine de adapte edilmeli. onlardan gelebilecek hidroponik tarım alanları gibi ihtiyaçlar değerlendirilmeli.

Aşağıda bitkileri ofislerde hangi araçlar ile kullanabileceğimizi özetledik:

  1. Saksılar: Cam önlerine veya masalara saksılar içinde bitkiler koyulabilmektedir.

  2. Bitki Kutuları: Saksılara göre daha büyük bitkileri içine koyabileceğimiz, mekanda ayrıcı olarak da görev yapabilecek olan elemanlardır. Bu elemanlara sarmaşık vb bitkiler de dikilebilmektedir. Bu kutuların elektronik olarak kontrollü otomatik sulamalı modelleri piyasada mevcuttur.

  3. Sarmaşık Kutuları: Ofis bölümleri arasında seperatör olarak da görev yaparlar. Üzerlerindeki fence içine sarmaşıklar sarılır ve hem görsel hem de akustik özerkliğe destek olurlar.

  4. Askıda Saksılar: Makrome ipi, zincir veya çelik tel gibi askı elemanları ile aşağı sarkıtılan saksılar mekanda bitkilerin yer alaması için olanak sağlarlar.

  5. Dikey Bahçeler: Mekanda bitkilerin duvar üzerinde dikey olarak yer alamasını sağlayan saksı sistemleri veya çiçek kutu sistemleridir. Bu sistemlerin sulama ve aydınlatma olarak otomatik çalışanları da pazarda mevcuttur.

  6. Hidroponik Bitki Üretim Kutuları: Mekanda hidroponik bitki üretmek için oluşturulmuş kutulardır. Bunlara su ilavesi yapılmakta, içlerinde yer alan gübreli su ile bitkiler keçeler içinde üremektedir. Özellikle mutfak, kafe gibi alanlarda kullanımları yaygındır. Kendilerini otomatik sulayan ve aydınlatan modelleri IKEA dahil olarak bir çok farklı markada pazarda mevcuttur.

  7. Dikey Hava Temizleyici Bitki Duvarları: Bu bitki duvarları dikey bahçelerden farklıdır. Ofis havasını bitkilerin köklerinin içinde bulunduğu mikropların ve bakterilerin yaşadığı keçelerin içinden geçirerek havayı temizlerler. özellikle havadaki TVOC'ler ve kurşun vb ağır metalleri yakalama kabiliyetleri nedeni ile atriyumlarda kullanımları yaygındır. HVAC sistemi ile birlikte otomatik sulama sistemlerine sahiptirler. Profesyonel bakım firması ihtiyacı gerektirirler.

  8. Çiçek ve Bitki Tarhları: Özellikle tekstil fabrikaları gibi büyük fabrika kapalı alanlarında, insanların çalıştığı mekanlarda yere zemin hizasına gömülü bitki kutuları şeklinde uygulanırlar. Drenajları ve sulama hatları mevcuttur. Işıklıklar yapılarak ışık almaları sağlanır. İçlerine çeşitli yaşlı ve ağaç türleri de ekilerek ortamda çok boyutlu fayda sağlamaları hedeflenmektedir. İtalya, Modena'da yer alan Ferrari Fabrikası güzel bir örnektir.

Kaynaklar:

  • T. Fjeld, B Veiersted, L Sandvik, G. Riise, and F. Levy, 1998. The Effect of Indoor Foliage Plants on Health and Discomfort Symptoms among Office Workers. Indoor Built Environment, 7:204-209.

  • Heshong-Mahone Group, 2003. Windows and offices: A Study of Worker Performance and the Indoor Environment. California Energy Commission: PIER program.

  • Kaplan, R.1992. Urban Forestry and the Workplace. In P.H. Gobster (ed), Managing Urban and High Use Recreation Settings. USDA Forest Service, General Technical Report NC-163, Chicago: North Central Forest Experiment Station.

  • S.R. Kellert, J.Heerwagen, and M. Mador, (Eds), 2008. Biophilic Design: The Theory, Science and Practice of Bringing Buildings to Life, New York: Wiley.

  • R.L. Orwell, R.L .Wood, J. Tarron, E. Torpey and M.D .Burchett, 2004. Removal of Benzene by the Indoor Plant/Substrate Microcosm and Implications for Air Quality. Water, Air and Soil Pollution, 157: 193-207.

  • B.C . Wolverton and J.D. Wolverton, 1989. Plants and soil microorganisms: removal of formaldehyde, zylene, and ammonia from the indoor environment. Journal of the Mississippi Academy of Sciences, 38(2): 11-15.

  • LEED v4 BD+C, 2014

  • WELL v2, 2020




476 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page