top of page

Yeşil Binalarınızda Mobilyalarınızı Yenileyin

Yeşil Binalar Mobilya Tüketimini Durdururlar

Yeşil Bina hareketinin en önemli içeriklerinden birisi binaların sarfiyatlarının azaltılması. Binalar çok yüksek oranda mobilya talebi oluşturuyorlar. 20 katlı bir binada yaklaşık olarak 10 milyon dolarlık mobilya yer alıyor. Bu kadar yüksek değere sahip mobilyalar, yeni kiracı şirketler geldiğinde çöpe gidiyor, yerlerine yeni moda olanları alınıyor.

New York'da bulunan mobilyalarını yeniletmiş bir ofis.

Oysa mobilya modası şirketlerin ekonomisini zorlarken, doğal çevre kaynaklarının daha fazla tüketilmesine neden oluyor. Bunun en somut örneği ise dünya için çok önemli ekolojik değerler olan tropikal ağaçların katliamı.


Endonezya mobilyaları neden ucuz hiç düşündünüz mü?

Tropikal ağaçlar genellikle ofis mobilyası veya kaplama malzemesi olarak kullanılıyorlar. Güney Amerika ve Asya Yağmur Ormanları’ndan genellikle yasa dışı yollardan kesilerek mobilya üreticilerine satılıyorlar.


Gül ağaçları mobilya endüstrisi için katlediliyor.

Bazen Yenisini Satın Almayın ve Elinizdeki Eşyaları Yenileyerek Kullanın

ABD ve AB, dünyanın en gelişmiş ekonomilerine sahip bölgeler. Dünya ekonomisinin kalbi ise ABD New York’da atıyor. New York’da dünyanın en zengin, en büyük firmaları, eskiyen ofis mobilyalarını yenileme şirketleri eliyle yenileyerek kullanıyor. Bu sayede ekonomilerini ve çevreyi koruyorlar. Ekran’da New York’da yenilenmiş ofis mobilyaları görülüyor. Şaşıracaksınız ama bu mobilyalar 1980’lere ait mobilyalar.


Sizce ülkemiz AB ve ABD'den daha mı zengin? Elbette hayır, çünkü biz daha savurganız. Ülkemiz hiçbir alanda tasarruf etmiyor. Tasarruf yapmamayı itibar zanneden devlet yönetimimiz, kamu kurumlarında büyük bir mobilya savurganlığı yapıyor. Oysa mobilyalar içinde bulundukları binanın mimarisi ve dönemselliği ile birlikte yaşamalı, yeniden kullanılmalı. Tarihi bir okuldaki yeni derslik mobilyaları yerine eskiyen mobilyalar yenilenmeli, yaşatılmalı.


Resimde gördüğünüz bu mobilyalar Long Island'da yer alan bir firmanın 1990'lı yıllara ait yenilenmiş mobilyaları.

Buy Nothing Repair Something!

Resimlerde gördüğünüz mobilyalar belki inanmayacaksınız ancak 1980’lere ait. 1980’li yılların mobilyaları ABD’de bile atılmıyor, yenileme firmalarına veriliyor. Yenileme firmaları ofisteki tüm mobilyaları çağın bilişim teknolojisi ihtiyaçlarına göre yeniliyor, yine yerine geri getiriyor. Yenilenen mobilyalar, ofis dekorasyonunda çağdaş çizgileri ile yer alıyor. Bakıldığında yeni sanacağınız bu mobilyalar aslında 1980’lerin veya 1990’ların ofis mobilyaları.

Sizce ülkemiz AB ve ABD'den daha mı zengin? Elbette hayır, çünkü biz daha savurganız.

Tüketim toplumu olmanın bir boyutu da iş yeri dekorasyonlarından geçiyor. İşyerleri prestijleri uğruna ofislerinde sürekli olarak dekorasyon yatırımları yapıyorlar. Oysa ihtiyaçlar neredeyse aynı. Çevre bilincine kavuşmuş ülkelerde ofis mobilya ihtiyaçları yeniden ele alınıyor. Özellikle yenilenme potansiyeli olan ofis mobilyaları tercih ediliyor.

Yenilenme Potansiyeli Olan Ofis Mobilyası Nedir?

Ofis mobilyalarının hepsi yenilenebiliyor. Ancak yenilenme potansiyeli olan mobilyalar veya uzun ömürlü mobilyalar genellikle çelik aksamı olan, çelik taşıyıcı sistemi olan ve sunta gibi aksamından kolay ayrılabilen içeriği olmayan mobilyalar.


Yenileme firmaları her türlü mobilyayı yenileyebiliyor. Ofis mobilyalarınızın uzun vadede kullanılabileceğini düşünerek almanızda fayda bulunuyor. Uzun ömürlü ofis mobilyalarına yönelmek yeşil bina hareketinin bir başka boyutu.

1980'lerden kalma 40 yaşında mobilyalara açık ofislerde akustik özerklik için yenilenme yapılmış.

Yenileme Firmaları Toptan İhale Yolu İle Mobilyaları Satın Alabiliyor.

Ülkemizde olmayan başka bir iş kolu ise mobilyaları ihale ile satın alıp yenileyip yeniden satmak. Ülkemizde eski mobilyalar hurda olurken, AB ve ABD’de eski ofis mobilyalarını alan firmalar onları sıfır olacak şekilde yenileyip sıfır mobilya olarak satıyorlar. Üstelik yeniledikleri mobilyalarda formaldehit gibi kanserojen VOC içeriği bulunmayacak şekilde sağlık kurallarına uyuluyor. Bu sayede ekonomik değer elde ediliyor, çevre korunuyor.


Sizce Biz Mi Daha Zenginiz Yoksa Onlar Mı?

Aklımıza şu soruyu sormak geliyor. Sizce ülkemiz AB ve ABD'den daha mı zengin? Elbette hayır, çünkü biz daha savurganız. Ülkemizde tüketim konusunda bilinç ne yazık ki oluşmamış durumda. Tüm dünya “Buy nothing, repair something” sloganını yaşatıyor. Yani bir şey satın alma, yenileyerek kullan teması işleniyor. Türkiye yenileme kültürünün aşağılandığı bir sosyal profile sahip. Oysa yenilenmiş ürünü kullanmak, ABD ve AB ülkelerinde prestij sayılıyor. Çevreyi ve şirket ekonomisini koruyan yöneticiler başarılı bulunuyor.


Yenilenmiş mobilyada sıfır mobilyalardan çok da faklı değiller.

Mevcut Binanızı Yeşil Bina Yaparken...

Mevcut bir binanız var ve onu yeşil bina yapmak isterseniz mobilyalarınızı yenileyin. Mobilyalarınızı sağlıklı VOC içermeyen vernikler, boyalar ve MDF ürünler ile yenileyin. Hem sağlıklı olsunlar, hem bütçeniz kazansın hem de çevre. Yeşil bina yaparken eskiyen mobilyalarınızı farklı almaçlarla da kullanabilirsiniz. Örneğin çıkma kapılarınızı dekoratif masalara çevirebilir, akustik paneller elde edebilirsiniz. Sizler yaratıcı fikirlere sahip olmasanız da emin olun profesyonel firmalar size yol gösterecektir.


Galeri

Kaynak:



39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page