top of page

Leed Sertifikası Nedir?

Güncelleme tarihi: 23 Tem 2020


LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş bir Çevre Dostu Bina sertifikasıdır. 1998′den beri verilmekte olan LEED sertifikası bugün tüm dünyada en çok bilinen yeşil bina sertifikasıdır ve ülkemizde de uygulanmaktadır.​

LEED sertifikası binaların sağlıklı, çevreci ve ekonomik olmasını sağlamaya yönelik olarak tasarlanmasını sağlar. Bu sayede binalar daha enerji ve su verimli, çevreye daha az zarar veren ve daha sağlıklı yaşanabilir mekanlar olurlar.

Ayrıca LEED sertifikası, binanın uluslararası platformlarda tanınmasını, değerinin artmasını ve binayı yapan şirket ve kurumların prestij kazanmasını sağlar.

LEED Yeni Bina Sertifikasyonu

LEED® for New Construction-Yeni Bina Sertifikasyonu ofis, iş merkezi, çok katlı konutlar, spor ve kongre merkezi vb binalar için uygundur. Projelerde tasarım aşamasında, proje paydaşlarıyla yapılan çeşitli atölye çalışmaları ile tasarım sürecine ait LEED® önkoşulları ve krediler incelenir. ECOBUILD, LEED Sertifikası alımı sürecinde size danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. İlk değerlendirme toplantısında tespit edilen hedef doğrultusunda gerekliliklerin sağlanması için proje tasarım ekibi ile koordineli çalışılır. Bu aşamada hedef, daha yüksek seviyede bir LEED® sertifikası alabilmek için tüm olanakların araştırılması, süreci olumsuz etkilemeden projelerin mimari, elektrik, mekanik, altyapı, peyzaj konularının LEED® sertifikası doğrultusunda geliştirilmesidir. İşverenler, tasarımdan sorumlu tüm taraflar, sahadaki uygulayıcılar ve diğer disiplinlerdeki danışmanlar ile birlikte projeler, saha ve bina LEED® kriterleri kapsamında değerlendirilmektedir. Bu sürecin ardından üzerlerinde karara varılmış olan ilgili krediler GBCI incelemesine sunulur. Projenin yapım sürecinde de, LEED® AP uzman tasarım sürecinde olduğu gibi süreci kontrol eden ve yönlendiren çalışmalar yapar. Ayrıca inşaat ile ilgili gerekli tüm belgeleri, dökümanları ve projeleri GBCI incelemesine sunar. USGBC tarafından incelemenin tamamlanması ile LEED® sertifikası alınır.

LEED Mevcut Bina Sertifikasyonu

Mevcut binaların LEED® sertifikası alması mümkündür. Ekonomik ömrünü tamamlamamış ancak enerji verimliliği, sağlık ve düşük çevresel etki hedefleyen mevcut binalar LEED® for Existing Buildings sertifikası almaktadırlar. ECOBUILD olarak büyük yatırımlar gerekmeden bunu yapabilmeniz için danışmanlık hizmeti sunuyoruz. LEED® Mevcut Bina Sertifikasyon Süreci:

LEED® Bina Kontrol Süreci

LEED® Fizibilite Çalışması

Yeni Entegre Tasarım

İnşaat

Doğrulama-Kontrol

Sertifikasyon

LEED for CITIES Yeşil Şehir Sertifikası

LEED Yeşil Şehir Sertifikası şehirlerin yeşil performansını ölçmek ve karşılaştırmak için küresel bir araç olarak tasarlanmıştır.

Şehirlere verilen tek yeşil şehircilik sertifikası olan “LEED for Cities”, şehirdeki insanların yaşam kalitesini yükseltmek için şehir planlanma ve yönetim anlayışını yeşil şehircilik normlarında değiştirmektedir. LEED Yeşil Şehir Sertifikası, şehir genelinde veya ilçe/mahalle düzeyinde sosyal, ekonomik ve çevresel koşulların performansını planlamak, tasarlamak, ölçmek ve yönetmek için bir çerçeve sunmaktadır.

LEED Yeşil Şehir Sertifikası, şehirlerin doğal sistemler, enerji, su, atık, ulaşım ve yaşam kalitesine katkıda bulunan diğer birçok faktör için sorumlu, sürdürülebilir ve yeşil planlar geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu anlamıyla yeşil şehircilik için rehber ve aynı zamanda bir ölçüm aracıdır.

Dünyadaki bir çok önde gelen büyük şehir İklim Değişikliğine Adaptasyon Planı yapmak durumundadır. LEED Yeşil Şehircilik Çerçevesi iklim değişikliğine adaptasyon planları için de en kapsayıcı programa sahiptir.

LEED Yeşil Şehir Sertifikası normlarına uygun şehirler, insanların yaşamayı sevdikleri, sağlıklı ve sürdürülebilir yerler olarak tanımlanmaktadır. Bugün dünya yaşanabilir kentler sıralamasına baktığımızda ilk 5 şehrin yeşil şehircilik normlarını sağladıkları, sürdürülebilir bir planlama anlayışına sahip oldukları ve iklim değişikliğine adaptasyon önlemlerini aldıkları görülmektedir.

LEED Yeşil Şehir Sertifikalı şehirler sürdürülebilirliği ve hatta daha fazlasını içerirler:

Yüksek yaşam kalitesi

Yüksek sağlık standartları

Gelişmiş ekonomi ve refah

Toplumsal eşitlik

Gelişmiş ve kaliteli ulaşım olanakları,

Güvenlik ve yüksek erişim

Kaliteli ve yüksek standartta eğitim

İklim değişikliğine dayanıklı altyapı sistemleri

Yeşil, akıllı ve verimli enerji sistemleri bunlardan bazılarıdır. ​

Diğer Leed sertifikası türleri için aşağıdaki bağlantıya ulaşınız:

https://www.ecobuild.com.tr/leed-sertifikasi

244 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page